Jeugdviskamp VC de Meeren

Afgelopen zondag was het eindelijk weer zo ver. Met een zestal begeleiders verzamelden we in de loop van de ochtend om de materialen voor het komende jeugdkamp op te bouwen en ervoor te zorgen dat alles gereed was voor het ontvangst van de deelnemers. Rond het middaguur was iedereen present en werden de deelnemers en hun ouders verwelkomd.

Vanuit het clubhuis van VC de Meeren werden de reglementen nogmaals toegelicht en daarop volgde de loting waarbij de vier koppels een briefje trokken dat correspondeerde met de volgorde waarop zij een stek mochten uitkiezen. We hadden vier stekken geselecteerd die bevist zouden worden en deze zo gekozen dat iedereen een flink gedeelte van het water beschikbaar had om zonder al te veel beperkingen te kunnen vissen. Tegelijk maakten ze de briefjes open en was zowel vreugde als lichte teleurstelling op de gezichten af te lezen. De stekken werden vervolgens opvallend snel gekozen en blijkbaar waren de voorkeuren vooraf al goed doorgenomen. 

Chods knopen met Kevin

Koppel 1 bestond uit Kamiel en Danny. Zij kozen voor een stek die de laatste weken flink wat (grote) vis had opgeleverd bij de lokale vissers. Kevin en Jelle vormden samen het tweede koppel en zij kozen voor de bospunt van waaruit zij een diep gedeelte van het water konden bevissen. Brecht en Luuk hadden als derde geloot en kozen op hun beurt voor een stek aan de bosrand. Deze stek gaf mogelijkheden om een ondiepe hoek van het water te bevissen, maar ook dieper gelegen plateau’s en uitlopers lagen binnen hun bereik. Voordeel voor hen was dat de zuidwesterwind flink op de ondiepe hoek stond te beuken. De laatste stek werd automatisch toegewezen aan Charlie en Rick.


Ben van Boekel gaf een lezing over het water en haar vissen

Na de gebruikelijke groepsfoto werden alle koppels voorzien van wat aardigheidjes, beschikbaar gesteld door Shimano/Dynamite Baits en het lokale Cortex baits. Hierna werden de stekken snel opgebouwd. Ieder koppel had de beschikking over een rubberboot die beschikbaar werden gesteld door de karperbootshop en een aantal van de begeleiders. Met deze boten werden de stekken flink verkend en de lijnen uitgevaren. Niet ieder koppel werkte hierbij even snel, maar uiteindelijk lag iedereen ruim voor het donker op scherp.Echt najaar

De nabijgelegen pizzeria annex shoarmatent werd met een bezoekje vereerd en terwijl Charlie en Rick zich tegoed deden aan zelfbereide garnalen met knoflooksaus zaten de begeleiders op het strand lekker te smikkelen van shoarma, pizza en kapsalon

 

Vis!

Terwijl de avond vorderde nam de hoop op een eerste aanbeet toe, maar het duurde tot laat in de nacht tot er daadwerkelijk actie kwam. De eer was aan Brecht om rond 05.00 uur de eerste karper van het kamp te mogen vangen. Een mooie spiegel van 9 kg kwam uit de ondiepe hoek van het water waar de wind nog steeds goed op stond te blazen. Rond 09.00 uur ving zijn maatje Luuk een kleinere schubkarper vanaf de onderzijde van een groot plateau. De kop was er in ieder geval af en het wachten was op actie vanaf de andere stekken. Daar hoefden we gelukkig ook niet lang op te wachten, want ook vanaf het strand volgde er een aanbeet in de ochtenduren. Na een korte dril vanuit de boot kon Danny het net plaatsen zonder een kleine, maar puntgave schubkarper. Ook deze vis kwam van het diepere water en viel voor een tijgernootje.

Danny met een mooie schub

De rest van de ochtend verliep rustig en rond 13.00 uur werden de hengels binnengedraaid voor een workshop chodrigs knopen met Kevin ‘choddy’ Diederen. Deze stelde namens Korda ook een goodiebag ter beschikking aan de deelnemers en dat werd zeer gewaardeerd. Nadat de mannen flink hadden zitten zwoegen op een paar mooie chods nam Ben van Boekel het stokje van Kevin over. Als lokale visser van het eerste uur gaf hij een hele interessante presentatie over de visserij op het water gedurende de afgelopen tien jaar. Het was zeer leuk om te zien hoe het water en het visbestand zich gedurende die periode hebben ontwikkeld en welke vissen aan de basis hebben gestaan van het (ruime) aanbod aan prachtig beschubte spiegels en potentievolle schubkarpertjes. Opvallend hierbij is dat het water nog maar vrij kort bevist wordt en dat er in die korte tijd behoorlijke groei is waar te nemen onder de (top)vissen. Een topwater in de dop dus!


Alles werd uit de kast gehaald

Na de lezing van Ben stonden de deelnemers natuurlijk te popelen om het zojuist geleerde in de praktijk te brengen iedereen vloog naar de stekken. Vanaf de bospunt volgden tegen de schemering nog twee vangstrapportages. Jelle (inmiddels bekend onder de naam ‘Utreg’) en Kevin vingen ieder een kleine schubkarper op een feedermontage. Inventief!

 

Precision Casting Master

Wederom verliep de nacht zonder actie en ook gedurende de schemering bleef het angstvallig stil rondom het water. Voor deze dag stond de ‘precision casting master game’ gepland en het was de bedoeling om aan het begin van de avond een gezamenlijke maaltijd te genieten. De weermannen waarschuwden echter voor een flinke herfststorm en met oog op de veiligheid besloten we het programma iets te vervroegen en er voor te zorgen dat de jongens ruim voor de storm gegeten hadden zodat ze tijdens de storm niet meer het water op hoefden.

Luuk met de tweede van het kamp

De ‘precision casting master game’ is inmiddels traditie bij de jeugdviskampen van De KSN. Bij dit spel wordt er een tennisbal aan de lijn geknoopt en moeten de deelnemers punten behalen door de bal in een aantal bakken te werpen. Deze bakken staan op verschillende afstanden en leveren, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, punten op. Elke deelnemer krijgt vijf proefworpen en mag daarna vijftien maal werpen om zoveel mogelijk punten te behalen. Omdat er een aantal deelnemers aanwezig waren die het spelletje al eerder hadden gespeeld besloten we het iets moeilijker te maken dan normaal. De storm werd optimaal benut en de deelnemers moesten tegen de wind in werpen. Het leverde een leuk schouwspel op en waar de één probeerde om de meest verafgelegen bakken te raken voor de meeste punten speelde de ander op zeker door punten te halen bij de bak die het dichtste bij lag. Uiteindelijk was het Rick die met een tweetal bekeken worpen op afstand de meeste punten in de wacht sleepte en er met de hoofdprijs (een mooi samengesteld aaspakket) vandoor ging. De tweede plaats werd behaald door Danny en ook daar hadden we een prijs voor samengesteld.


Net mis!

Na de prijsuitreiking werd de frituur aangeslingerd en aten we gezamenlijk een portie patat met ontplofte frikadellen en een (broodje) kroket. De meeste frietjes vlogen naar binnen, want het begon inmiddels steeds harder te waaien en te regenen en dus wilde de deelnemers nog snel hun hengels in positie brengen voor het te gevaarlijk werd om het water op te gaan. Binnen no-time lagen de hengels op scherp, maar tegen alle verwachtingen in bleef het ook deze laatste nacht volledig stil.Brecht Pardoel met een fraaie spiegel

Met een totaal van zes gevangen karpers werd het jeugdkamp op woensdag rond 12.00 uur afgesloten met een stuk Limburgse vlaai, gesponsord door Kevin en zijn moeder. Het was een gezellig kamp waarbij de weersomstandigheden moeilijk bleken. Toch bleef iedereen positief en ondanks de tegenvallende resultaten werd er gelachen en werd er zelfs al geïnformeerd naar de inschrijfdatum voor het volgende kamp. Middels deze weg wil ik de deelnemers en de begeleiders bedanken voor hun tomeloze inzet en hopelijk volgen er tijdens het volgende kamp weer een paar mooie vissen!


WOW!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.