Jonge gasten met visvisie

Soms kom ik er wel eens eentje tegen aan de waterkant waarvan ik denk; Goh, wat een inzicht voor zo'n jonge visser. Het zijn zeker niet altijd de ouderen waar je wat van op kan steken. Karperboys van pakweg tussen de 12 en 16 jaar oud die, wars van anderen, succes hebben met een geheel eigen strategie. 

Op een niet al te moeilijk water waar we met 2 personen met 4 hengels verspreid aanvankelijk goede aantallen vingen liepen de vangsten door boiliedressuur sterk terug. Een jonge visser gaf ons daar volledig het nakijken. Hij besloot in te zetten op een compleet afwijkende visserij. Hij viste naar de meeste dode hoek van het water welke compleet omgeven was door bebossing. Zijn aas was gekookte pinda's en hij viste een meter voor deze bosjes. Hij zette de lijn op de clip zodat iedere worp precies mooi op deze plek belandde. Na iedere gevangen vis liep hij het halve meer rond om gewoon simpelweg over de bosjes heen een paar handen pinda's te strooien. Bij zijn pindakraam ging continu de bel en bij ons bleef het bij een gouwe ouwe tophit van Paul Simon and Art Garfunkel; “The sound of silence”. We werden, om het maar eens in voetbaltermen uit te drukken, met dubbele cijfers afgedroogd.

1
Oef, die is sterk

Een watertje, wat door de jaren heen steeds helderder geworden was, liet ik door de enorme wiergroei links liggen. Vroeger toen het nog troebel (erwtensoep light) was had ik hier wel leuk gevangen maar dat wier in combinatie met de helderheid stootte me later af. Ik zie de karpers liever niet door de waterspiegel heen. Boeggolven, aasbellen en bewegend riet zie ik graag maar ik zou gek worden (zoals bijvoorbeeld bij de CarpCam goed te zien was) als ik constant rond het haakaas kon zien wat er allemaal passeerde. Maar goed, een jongen van een jaar of 12 had hier lak aan en redeneerde precies andersom. Toen ik eens bij hem ging kijken en mijn afkeer van het wier en de helderheid van het water uitsprak liet hij juist zien hoe het daar nu wel moest. Hij wees me op het grootste wierbed en hij had door observatie de plek ontdekt waar de vissen steeds in en uit het wier zwommen. Hier liet hij een langzaam zinkende vlok brood afdalen en deze rustte op het wier. Net als boilievissers die succes hebben met pva zakjes op het wier was dit voor hem ook de weg naar succes.

2
Jong geleerd oud gedaan

In de wandelgangen hoorde ik eens berichten van een jonge gast uit de regio die iedereen naar huis viste op een zeer lastig circuitwater. Hij ontwikkelde zich rap tot een topvisser die enkele jaren later al op Cassien zat en ook daar weer erg goed ving. Een bepaalde veertiger was op een ultra hard water in eigen land een zeer lastige klant en deze kwam er meestal hooguit 1 keer per jaar uit. Toen hij daar neerstreek kreeg hij de betreffende vis maar liefst 2 keer binnen 3 weken op de kant. Baas boven baas zullen we maar zeggen.

3
De dril in volle gang...

De vierde en laatste persoon in dit rijtje heb ik er in gezamelijke sessies nooit onder kunnen krijgen qua vangsten. In een stuk of 10 gezamelijke sessies wist deze toen 15 jarige crack altijd wel een visje meer te vangen. Hij had een afwijkende voerstrategie die toen het verschil maakte. Steeds voerde hij per hengel zeer royaal met gesuikerde kikkererwten [wie gebruikt ze nog?]. Hiernaast voerde hij slechts 5 gesoakte boilies van het type waarvan er ook 1 aan de hair zat. Deze voerboilies strooide hij als extra kersen op de taart om het haakaas heen. De eerste sessies vonden plaats in de polder waar van dressuur geen sprake was maar ook bij de latere sessies op lastigere dressuurwateren werkte zijn strategie verbluffend goed. Ik had wel de twijfelachtige eer om tot twee keer toe zijn recordkarper te mogen scheppen. Dat dan weer wel.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.