Karperboeken hot or not? (deel1)

Het zal 1988 geweest zijn. Na een jaar alle zaterdagen te hebben gewerkt als 15 jarige en ook nog een aantal weken in de zomervakantie kan ik met trots naar de bondsspaarbank gaan om daar mijn eigen guldens van mijn spaarboekje te laten schrijven. Hoe veel het was, weet ik niet meer, maar wel wat ik er mee wilde gaan kopen. Het boek van karpervisser der karpervissers;  Rini Groothuis. “ op jacht naar grote karper “ .

Wat was ik er blij mee, maar ook trots dat ik dit zelf bij elkaar verdiend had. Ik las het meerdere malen en het boek ging zelfs mee naar de waterkant. Dat kun je nu ook wel zien. Het is flink gehavend. Je kunt ook  precies zien op welke bladzijde ik was toen ik een run kreeg. Het boek vloog dan door de lucht en ja… als het op dat moment in de modder terecht kwam…  de moddervegen zie je nu nog steeds zitten. Nostalgie. Rini nam me mee in verbeelding. Zonder nu het boek open te slaan en het al jaren niet meer te hebben gelezen, kan ik de belevenissen nog zo voor de geest halen. In mijn grijze brein zie ik Rini en Jan Junge ergens op een dijk staan. Het is bloedheet. Het zweet dwarrelt van hun hoofden. Beneden is het water met aan de overkant een hele bossage. Onder die takken jungle leven monsters van karpers. Samen vissen ze een sessie, waarin Rini een zware vis verspeelt. Als Jan, die het verhaal vertelt, later zelf wederom aan het water staat, verspeelt ie weer zo’n monster.

Het verhaal zit in mijn geheugen gebakken en zal er nooit meer uit gaan. Rini kon prachtig verhalen schrijven. Alsof je er zelf bij was. Maar ook de verhalen van andere grote namen waren fantastisch om te lezen. De broers Henk en Sjef van de Hoven die een vis van 67 pond wisten te vangen in Cassiën.  Als je begrijpt dat voor die tijd in de jaren 80 een vis van 30 pond al echt een monster was en een 40 er een heus record,… dan zul je begrijpen  dat onze ogen uit de kassen vielen toen we deze vis van 67 pond voor het eerst zagen.

Het verhaal van Paul van de Pas en John Janssen is ook spannend en bizar voor die tijd. Ze vingen voor die tijd een heleboel grote vissen in één sessie na een goede voercampagne.

Het verhaal van Rini’s broer, Bram die het benelux record ving.  Co Sielhorst, Hans van de Oever  en vele anderen maakten er een prachtig boek van. Samen met de foto’s, maar vooral de tekeningen van Rob Schneider, maakt dit boek één van mijn favorieten. Rini schreef er meerdere, zowel verhalend als de technische kant van het karpervissen. Voor die tijd erg leerzaam.

Voor zo ver ik weet heeft Rini vijf boeken geschreven. Ik heb er vier, de andere is het eerste boekje, en is nog maar nauwelijks aan te komen. Karper uit 1977.  De boeken zijn: Karper uit 1977 en Karper uit 1979, Het kleine karperboek uit 1979, Het grote karperboek 1990 met update’s  in ’93 en ’98. Op jacht naar grote karper uit 1988 en in samenwerking met Leon Hoogendijk ook nog Frankrijk, land van grote karper. Leon schreef later zelf ook nog een mooi technisch boek, genaamd In de val gelokt. Maar deze heb ik (nog) niet in bezit.

 

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar voor toen las je zulke dingen alleen maar als je lid was van bijvoorbeeld de KSN. En als je toevallig bevriend was met één van de grote namen. Of vrienden van vrienden die bekende waren van een oom … wat ik bedoel te zeggen, we hadden nog geen internet, laat staan twitter, facebook etc. ik was dus simpelweg niet op de hoogte van zulks bestaan. Het enige wat ik wist was, dat er veel twintigers in het twentekanaal zwommen. Vanuit heel Europa en ook Engeland kwamen karpervissers er vissen. En dat was voor toen het karpermekka van Nederland. De Sloterplas en de bosbaan waren dat voor het westen van het land, maar ik had daar nog nooit van gehoord, simpelweg omdat de communicatie er niet was. Zo iets kwam je alleen te weten als je vrienden was met iemand die dit wist. Maar dan nog. Ik had nog geen rijbewijs. En toen ik die wel had, nog geen geld voor een auto. Bovendien moest ik in dienst en was ik bezig met werk zoeken. Voor mij was dus het karperwater bij uitstek een grote zandafgraving een eind van mijn ouderlijk huis vandaan.

Enfin. Ik dwaal af. Het is pas van de laatste 10 jaar dat ik fanatiek boeken ben gaan sparen. Het is ook wel een verzamel tik. Ik heb er een hoop, maar heb er ook wel weer wat verkocht. De vraag is, zijn boeken hot or not? Tja, dat is voor iedereen verschillend. Ik lees graag, maar dan eigenlijk alleen literatuur die me boeit. En da’s toch meer de verhalen. Qua techniek is er al zo veel geschreven, dat het een beetje verzadigd is. Maar ik moet zeggen dat, door veel te lezen, mijn visserij stukken beter is geworden. Natuurlijk leer je veel door zelf te doen en uit te vinden, maar door bevindingen van anderen te proberen leer je steeds meer. Ik sta er nog steeds verbaasd van te kijken bijvoorbeeld, hoeveel mensen er nog met strakke lijnen vissen. Ik weet zeker dat deze mensen geen magazines lezen. Of gewoon stront eigenwijs zijn haha, dat kan natuurlijk ook. Ik ga nu niet de magazines promoten, ze kosten trouwens nieuw ook wel een lieve duit, maar door de bladen te lezen, zul je erg veel leren. Wat natuurlijk ook kan, is om ze tweede hands op marktplaats of facebook te kopen. Dan heb je voor weinig een hoop te lezen. Ik neem de bladen meestal mee naar het water.

Een naam die we zeker niet mogen overslaan als het over karper literatuur gaat is, Evert Aalten. Iemand die net als Rini al heel snel door had hoe je, (grote) karpers op de kant kreeg. Evert verdiepte zichzelf ook veel in het maken van boilies. Een mooi boek dat zeker niet in je boekenkast mag ontbreken is, “ speurtocht naar giganten “. Het boek draait voornamelijk om het ontstaan van de record vis van de Nieuwkoopse plassen.  Prachtige verhalen van vissers die de enorme karpers voor die tijd, maar ook zeker nog wel voor deze tijd, mochten vangen. Men hield elkaar op de hoogte van de vangsten. Zo kon je zien hoe de vissen almaar groter en zwaarder werden.  Verder het verhaal van Naeffje. En zie je de jonge snuitjes van Franklin Broeckx en Roelof Schut voorbij komen. Kortom een aanrader als je van verhalen houd.

In mijn ogen het bekendste boek ooit is natuurlijk de karperbijbel .. ofwel  “De Dunne Lijn’’ . Een dik boek zonder onzin en zwanger van de grote vissen foto’s en prachtige verhalen maar ook zeer technische lectuur van onze zuiderbuur Luc de Baets.  Luc schreef het boek toen hij eigenlijk helemaal klaar was met het karperwereldje en zich stortte op het wedstrijdvissen op witvis. Hij neemt soms geen blad voor de mond in het boek, en wijst meerdere keren een aantal aangenomen zaken resoluut naar het rijk der fabelen. Hij schrijft prachtige verhalen en probeert vaak zaken te verklaren. Echter vertelt ie er direct bij dat sommige dingen speculaties zijn, en wellicht nooit zullen worden verklaard. Het is ook het eerste boek dat een collectors item werd. Exorbitante bedragen werden er soms betaald om van eigenaar te veranderen. Luc schreef, mede door overhalen van Alijn Danau, een tweede druk, geen exacte kopie dus, maar het eerste boek werd aangevuld met nieuwe verhalen en foto’s . ik heb het geluk dat ik beide boeken in bezit heb.

Lees volgende week ook deel 2 waarin nog veel meer boeken de revue passeren!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.