Karperhaken anno 2018

Waar vroeger een haak niets meer was dan een gebogen stukje staal met een te grote weerhaak, zo is het anno 2018 wel anders gesteld. De meest fantastische verpakkingen pronken met fantastische teksten als PFTE coating, chemically etched, Carbide 617, non glare, 130 grade carbon steel en non flash. De ene haak is qua kleur nog mooier dan de andere en wat betreft haakscherpte hebben we het tegenwoordig over chirurgische precisie. In dit artikel behandel ik de trends en ontwikkelingen op het gebied van haken, bekijken we de laatste patterns en de meest bijzondere innovaties op de markt. Laten we beginnen!

Handgeslepen haken van J Precision Hooks

Nieuwe patterns

Anno 2018 bestaat het arsenaal van een karpervisser niet enkel meer uit de bekende haakmodellen als wide gapes, curve shanks of longshanks. Naast dat er hybride varianten zijn bijgekomen tussen de bekende haakmodellen, denk bijvoorbeeld aan een Solar Tackle Strong Hold 101, zijn er ook een aantal gloednieuwe patterns geïntroduceerd. We nemen de meest afwijkende nieuwe patterns met je door;

Korda Krank hooks

De Krank Hooks van Korda waren vorig jaar een van de meest besproken haken. Dit door Tom Dove ‘ontwikkelde’ model kenmerkt zich door een ruime haakbocht, gekromde steel en klauwpunt. Op de Krank Hook zijn diverse varianten uitgekomen waaronder een Krank X, de dikkere versie voor bij het vissen van obstakels, en een Choddy Krank voor diverse pop-up rigs. De originele Krank Hook zou volgens Korda vooral interessant zijn voor de KD-rig en standaard knotless knot onderlijnen. Vrij snel na de introductie van de Korda Krank Hook, waren er diverse andere merken die ook Krank Hooks gingen verkopen. Blijkbaar was dit haakmodel niet enkel voorbehouden aan Korda en dus vrij te koop. In Nederland was het onder andere Mario’s Tackle die in hun Sniper range Krank Hooks aanbood.

De Krank Hooks van Korda

Nash Pinpoint Claw hooks

Het zal niemand ontgaan zijn dat het Engelse Nash Tackle een samenwerking is aangegaan met Marc Voosen van het Duitse PinPoint Hooks. Naast dat de Fang serie daarmee volledig onder de loep is genomen, is het meest opmerkelijke nieuws wel dat ze kwamen met een geheel nieuw pattern en dat zijn hun Claw Hooks. De Claw Hook is in feite een verbetering op het bestaande wide gape ontwerp. Doordat ze hebben geëxperimenteerd met draaddikte, de graad van de buigingen, grootte van het haakoog, lengte van de steel en haakpunt en plaatsing van de weerhaak, kwamen ze uiteindelijk op dit model uit. De experimenten werden uitgevoerd op ballistische gel om vlees te evenaren. De grootste innovatie zat uiteindelijk in de V-vormige punt in de haakbocht. Bij een aanbeet wordt het vlees als het ware in de hoek gedrukt wat zorgt voor veel minder frictie en dus minder schade aan de bek. Het nadeel van deze V-vormige bocht is een verwaarloosbaar verlies aan haaksterkte. Als laatste bezit de Claw Hook een zogenaamde beaked point. Dit betekent dat de punt iets naar binnen gebogen is. Dit is gedaan zodat je haakpunt op harde bodems niet direct bot wordt. Voor de oppervlakte visserij is ook een lichtgewicht uitvoering ontwikkeld onder de naam Flota Claw. 

De bijzondere Claw Hooks van Nash Pinpoint

Gardner Tackle Curved Rigga hooks (CVR)

Ook het Engelse Gardner Tackle liet afgelopen tijd van zich horen met de introductie van zowel de Mugga als Rigga haken. Hierbij presenteerden ze ook de Curved Rigga Hook, afgekort als CVR, wat een innovatie is op de bekende curve shank haken. De CVR haak kenmerkt zich door de gebogen ‘medium lenght’ steel welke ervoor zorgt dat haakoog en haakpunt in lijn staan zoals bij een goede line aligner betaamd. De CVR haak is een zogenaamde straight point, wat slaat op de rechte en lange haakpunt en bevat een wijde haakbocht. Het haaktype is bruikbaar voor zowel conventionele rigs als German- en Ronnie rigs. 

De nieuwe CVR Hooks van Gardner Tackle

Additionele toevoegingen

Naast ludieke nieuwe haak patterns, zijn er ook nog kleine innovaties te melden die beslist opmerkelijk zijn te noemen. We nemen de innovaties van zowel de Pallatrax Gripz, Eagle Claw TroKar Magnum Hooks als de Mustad BBS Carp Hooks met je door; 

Pallatrax Gripz

Decennia luidde de discussie tussen weerhaak en weerhaakloze haken totdat Pallatrax hun nieuwe Gripz haken introduceerde. Niet dat de discussie daarmee ophield maar er kwam een derde variant bij en wel van een op de haakpunt voorziene ribbeling die het zelfde effect heeft als een weerhaak maar met heel wat minder schade. Een Gripz haak kenmerkt zich door 7 groeven die horizontaal zijn geslepen net voor de ‘arrow shaped' haakpunt. Deze ribbeling zorgt ervoor dat je haak zich goed vastzet in de karperbek en minder frictie heeft. De introductie van dit haaktype gaat gestaag maar ik hoor in mijn omgeving steeds meer positieve geluiden over dit ontwerp!

De nieuwe kijk op de weerhaak, Pallatrax Gripz

Eagle Claw TroKar Magnum Carp Hooks

Als we over haakpunten lezen dan horen we vaak termen als chemically sharpened of chemically edged hooks. De in Amerika gemaakte Trokar Hooks gaan nog een stapje verder met hun gepatenteerde Surgically Sharpened Technology (SST). De innovatie zit hem erin dat de haakpunt is afgevlakt aan drie zijdes (three-sided symmetrical point) in plaats van een conventionele ronde punt. De haken zijn gemaakt van High Carbon Q741 steel welke een uniek tempering proces heeft ondergaan voor de juiste haaksterkte. De haken kennen als laatste een chroom-zwarte finish met PFTE coating. TroKar is een haken range van Eagle Claw wat in de BeNeLux verdeelt wordt door het bekende Reuben Heaton. Zij hebben deze range ontwikkeld voor diverse vis disciplines waaronder haken voor de karpervisserij, de zogenaamde Magnum Carp range. 

De unieke haakpunten van de TroKar Magnum Carp Hooks

Mustad BBS Carp Hooks

Nog zo’n opvallende haak is de BBS Carp Hook van het gerenommeerde Mustad. Hun innovatie zit hem in de kant-en-klare D-rig met rig ring die op de rug van de haaksteel is te vinden. Mustad heeft vijf modellen, wide gape, continental, chodda, curved shank elite en de longhank xs, voorzien van een gelaste D-loop met rig ring waardoor je niet meer in de weer hoeft met fluorocarbon en aanstekers. Knoop simpelweg door middel van floss een pop-up op je rig ring en je aasmontage is klaar. Wat de gelaste D-loop doet met het gewicht en het evenwicht van de haak, durf ik overigens niet te zeggen. De BBS Carp Hooks zijn speciaal ontwikkeld door Mustad in samenwerking met consultants en hengelsportwinkel eigenaren. Ze zijn voorzien van een TitanX coating welke dunner en sterker is dan teflon en de haakpunt is ontwikkeld door middel van Ultrapoint Technology wat zorgt voor een vlijmscherpe en duurzame punt. 

De BBS Carp Hooks zijn verkrijgbaar in meerdere patterns (Bron foto: Carpology)

Trends en ontwikkelingen

Naast innovaties in haakontwerp, weerhaak of gelaste D-loop, zijn er momenteel enkele trends te noemen op het gebied van haken. De grootste trend die de afgelopen jaren speelt is die van haakscherpte. Nog nooit eerder waren we zo kien op vlijmscherpe haken. Ik zal de trends en ontwikkelingen met je doornemen.

Individueel verpakt en hook caps

Als fabrikant van haken kan je bij de inkoop veel doen als het gaat om haakscherpte. Voor een paar centen meer zijn je haken voorzien van een teflon coating in aardse tinten, de haakpunt kan chemically etched/sharpened worden en ook qua draaddikte en kwaliteit van het gebruikte staal zijn velen mogelijkheden. Het kan alleen misgaan als je vervolgens die 10 haakjes per verpakking gewoon bij elkaar gooit en daarmee de kans hebt dat die ó zo scherpe haakpunten constant in aanraking zijn met elkaar en dus in het pakje al bot worden. Al een halve eeuw lang gaan haken in doosjes of blisterverpakkingen zo over de toonbank en interesseerde het ons vissers geen zier.

De door Jason Hayward geslepen Mugga's voorzien van hook cap

Het verpakken van haken

Echter is de laatste jaren juist de haakpunt letterlijk en figuurlijk onder de loep genomen en is zowaar een gehele niche ontstaan. Sommige fabrikanten gingen hun haken per stuk op blister verpakken, andere fabrikanten voorzagen de haken zelfs van een hook cap. Daarnaast kwam een flinke handel van hook sharpening kits op de markt met als voorloper de Hook Sharpening Kit van JAG Products. Merken als een Korda verkochten hun Kaptor haken individueel verpakt in doosjes en voorzagen de haakpunt van een hook cap, Nash Fang haken worden los van elkaar op een blister verpakt net als de Genomic haken van 30Plus of de haken van King of the Pond. Toch is het apart verpakken van haken nog absoluut geen gemeengoed en worden zelfs de nieuwste haken gewoon bij elkaar in een blisterverpakking verkocht. Misschien om het andere deel van deze niche te versterken en dat is die van de hakenvijltjes!

Ook het Engelse King of the Pond is recent overgegaan naar individueel verpakte haken

De zin en onzin van hakenslijpen

Ja, bij deze zeg ik het maar eerlijk, het is raar dat aan de ene kant wordt geprezen voor vlijmscherpe haken en aan de andere kant haken gewoon bij elkaar in een blisterverpakking worden verkocht. Vervolgens mogen wij als consument weer een rete duur hakenvijlsetje aanschaffen om de bot geworden haakpunten weer op te kalfateren. Toch is het vijlen van je haken niet van gisteren en wordt al sinds jaar en dag speciale vijlen verkocht om je haak scherper te maken. Toch zit de nuance hem in wanneer je precies je haak gaat vijlen. Waar je vroeger je gebruikte haak nog een paar keer aanzette om het vervolgens weer te kunnen gebruiken, zo wordt tegenwoordig geprezen om je net-uit-de-verpakking gehaalde haken a 7,00 euro de 10 stuks even te ontbramen en dat is best bijzonder. Door het vijlen van een nieuwe haak ontdoe je de haak van zijn, vaak teflon, coating waardoor water en weer invloed heeft op het staal. Daarnaast is een dunnere, en daarmee scherpere, haakpunt vangkrachtiger maar ook veel fragieler en gevoeliger voor alles wat op zijn pad komt.

De Jubileum Hook Sharpening Kit van JAG Products

Hook sharpening kits en hand sharpened hooks

Over de zin en onzin, en dan vooral de zin, is echt al enorm veel geschreven. Een scherpe haakpunt pakt immers gewoonweg sneller vlees en penetreert dieper dan een botte haakpunt. Dit blijft gewoon een feit. Het is dan ook niet gek dat de magistrale Hook Sharpening Kits van JAG Products of Nash Pinpoint als warme broodjes over de toonbank vliegen. Daarnaast worden dit soort kitjes ook steeds betaalbaarder doordat budgetmerken als NGT en Colne Valley Bait & Tackle tegenwoordig ook soortgelijke kits aanbieden voor een vierde van de prijs. Hierdoor zijn dit producten voor een bredere groep vissers te gebruiken.

Betaalbare hook sharpening kit van Colne Valley Tackle & Bait

Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven op de markt die gespecialiseerd zijn in handgevijlde haken. Denk aan het Engelse J Precision Hooks wat vlijmscherpe haakjes in gave boxen aanbiedt, de Pinpoint edities van de Nash Tackle Fang haken of de door Jason Hayward geslepen Gardner Tackle haken! Je hoeft dus niet zelf meer flink te investeren in een vice, diverse vijltjes, eye glass en coatingstiften maar kan ze kant-en-klaar kopen. Daarover gesproken…

De nieuwe Hook Sharpening Kit van Nash Pinpoint

Steeds meer kant-en-klare onderlijnen

De laatste trend die ik met jullie wil delen is dat er steeds meer kant-en-klare onderlijnen op de markt komen. Waar je vroeger als visser toch als amateur werd aangekeken als je niet je eigen rigjes in elkaar knoopte, zo is het anno 2018 helemaal zo gek niet meer om voorgeknoopte rigs te gebruiken. Ik moet ook toegeven dat de voorgeknoopte rigs van 20 jaar geleden prul waren met de varianten die tegenwoordig te koop zijn. Fabrikanten zijn er bij gebaat een goede rig te knopen en gebruiken de beste materialen hiervoor wat resulteert in vangers. Ook rigknopers als Ton Hogenkamp of Piet Vogel zijn maar als te druk met de grote vraag naar hun geknoopte rigs. Het is echt een lucratieve markt te worden!

De kant-en-klare Nash Fang Gyro

Niet enkel volledig kant-en-klare onderlijnen zijn op de markt te vinden. Zelfs al gedeeltes van rigs zijn te koop. Zo introduceerde Nash Pinpoint hun Fang Gyro haken. Een kant-en-klare curve shank voorzien van ring swivel of denk aan de velen gedeeltelijk kant-en-klare Ronnie rigs van merken als PB Products, Gardner Tackle of Angling Iron. Je hoeft bij deze producten enkel nog een stukje braid of boom-sectie aan te knopen en je rig is klaar! 

Point Protection Grease van Nash Pinpoint

Kortom,

De niche omtrent karperhaken is bijzonder te noemen. Er komen weleens waar steeds inventievere haakmodellen op de markt voorzien van vlijmscherpe haakpunten. Aan de andere kant zien we de niche van het zelf slijpen van zowel nieuwe als gebruikte haken. Kort gezegd worden de haken steeds beter maar willen we de verbetering weer verbeteren. Daarnaast lijkt het erop dat gemakzucht aan het insluipen is en zien we dat er steeds meer kant-en-klare rigs worden verkocht en zelfs handgeslepen haken al te bestellen zijn. Zoals in elke niche reageren vraag en aanbod op elkaar en lijkt het erop dat deze lucratief is geworden. Ik krijg bijna medelijden met de karpers die anno 2018 hun rondjes zwemmen in de Europese wateren. Haken zijn nog nooit zo effectief geweest en dat zullen veel karpers gaan ervaren. Vang ze!

De BBS Carp Hooks van Mustad (bron foto: Tackle Trade World)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.