KarperStudiegroep Nederland

Vrijwel iedere karpervisser heeft wel eens gehoord over de Karperstudiegroep Nederland (KSN), maar veel vissers zijn niet echt op de hoogte van de daadwerkelijke werkzaamheden. Omdat alle karpervissers in Nederland baat hebben bij de activiteiten van de KSN wil ik jullie via dit artikel eens bijpraten.

Ontstaan van de KSN

De KSN is een landelijke vereniging van karpervissers die in het jaar 1974 is opgericht door bekende vissers als Rini Groothuis en Jan Junge. In het begin van haar bestaan was de KSN een min of meer besloten vereniging waar slechts enkelen zich bij aan konden sluiten. Dit is echter al jaren niet meer het geval en iedereen kan zich bij de KSN aansluiten.

De KSN behartigt de belangen van niet alleen karpervissers, maar ook van de karpers. Als buitengewoon lid van Sportvisserij Nederland probeert de KSN via de vergaderingen rechtstreeks invloed uit te oefenen op het landelijk hengelsportbeleid. Jaarlijks zijn er twee landelijke meetings waarbij vele karpervissers in een gemoedelijke sfeer worden getrakteerd op een aantal leerzame en vermakelijke presentaties. Deze meetings vinden plaats in het voor- en najaar en zijn soms ook voor niet-leden toegankelijk!

Regio's

Naast de landelijke activiteiten is de KSN opgedeeld in regio's. Iedere regio heeft haar eigen regiobestuurders en meetings. Deze meetings vinden plaats in het winterseizoen en zijn de uitgelezen plaats om in contact te komen met andere karpervissers uit jouw regio. Onder het genot van een drankje valt er zo veel bij te praten en te leren. Bij deze meetings zal er een gastspreker een presentatie geven over een aspect uit zijn visserij. Dikwijls zijn dit bekende karpervissers die hun ervaringen willen delen, maar ook lokale en onbekendere vissers kunnen hier een presentatie geven over hun visserij.

Naast deze meetings wordt er door de regio's hard gewerkt aan een goede samenwerking met de regionale Hengelsportfederaties. Hierdoor is er inspraak bij vergaderingen en beslissingen die van invloed zijn op de regionale visserij. Denk hierbij aan het uitbreiden van het aantal wateren waar je het hele jaar mag nachtvissen en eventueel mag vissen met drie hengels!

Evolutie van het verenigingsblad 'de Karper'

Verenigingsblad 'de Karper'

Een geliefd onderdeel van de KSN is het verenigingsblad 'de Karper'. Dit magazine wordt tweemaal in het jaar (voor de landelijke meetings) uitgegeven en staat vol met verhalen en artikelen van de leden. In dit magazine word je ook op de hoogte gehouden van belangrijke zaken die spelen binnen de vereniging en zijn eventuele testen te vinden die door de werkgroepen worden uitgevoerd. De Karper heeft in de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt qua kwaliteit en uiterlijk.

Vereniging voor Belgische Karpervissers

Sinds oktober 2008 is de KSN een samenwerking aangegaan met de Vereniging voor Belgische Karpervissers (VBK). Door het delen van de kennis tussen deze verenigingen zullen er steeds meer mogelijkheden komen voor de karpervissers in Nederland en Belgie.

Jeugdviskampen

Sinds 2003 organiseert de KSN Jeugdcommissie viskampen in binnen- en buitenland. De populariteit van deze kampen is enorm en meestal zitten de kampen kort na opening al volgeboekt. Jeugd van 14 t/m 18 jaar krijgt, onder begeleiding van ervaren en volwassen vissers, de mogelijkheid om op openbare wateren te vissen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Door de jaren heen hebben veel jeugdleden zo op een verantwoordelijke wijze een eerste ervaring met het vissen in het buitenland beleefd.

Spiegelkarperprojecten

Elke karpervisser heeft de term wel eens gehoord. Bij de Spiegelkarperprojecten wordt er op verantwoordelijke wijze vis uitgezet. Voor dat er een uitzetting wordt gedaan zijn er diverse onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat het bijplaatsen van jonge karper noodzakelijk is voor een juiste verhouding qua karper op het betreffende water. De KSN adviseert hierbij en een KSN lid heeft een handleiding geschreven voor verenigingen die karper uit willen zetten in hun wateren. Tevens ondersteunt de KSN diverse Spiegelkarperprojecten.


Wat kost me dat?

Een lidmaatschap van de KSN kost je slechts 30 euro per jaar (voor jeugd tot 18 jaar betreft dit 25 euro). Persoonlijk vind ik dat iedere karpervisser serieus moet overwegen om zich aan te sluiten bij de KarperStudiegroep Nederland. Naast de leuke activiteiten die de KSN organiseert voor haar leden is het werk, dat zich grotendeels achter de schermen afspeelt, van grote waarde voor iedere karpervisser in Nederland.

Wil je meer weten over de KarperStudiegroep Nederland? Bekijk dan eens de website: www.deksn.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.