Karpervissen en corona

Als we iets in 2019 niet hadden verwacht dan was het wel een pandemie in de vorm van Covid-19. Dit uit China overgewaaide virus kreeg ook Nederland en de rest van Europa in haar greep en zorgt voor grote problemen in onze samenleving. In dit relaas neem ik jullie mee wat dit betekende voor onze hobby. Van geannuleerde reizen naar het buitenland, de opkomst van de carpy mondmaskers, de steeds maar drukker wordende waterkanten tot de merken die durfden ludiek te zijn in miserabele tijden. 

Het is maar hoe je het bekijkt! Hobo Armour. 

Restricties 

Ik denk dat velen met mij de ernst van het coronavirus niet zagen. Virussen en griepjes zijn van alle tijden en dat zorgde voor nonchalance bij velen van ons. Toen begin 2020 de hoeveelheid besmettingen flink opliep, de IC’s overbezet dreigden te raken en het dodental steeg, werden de maatregelen steeds verder aangescherpt en gooide dat de levens van vele in de war. In de hengelsportbranche zorgde het voor het dichtgaan van grenzen en waren betaalwateren door Europa heen niet meer bereikbaar. Klanten kwamen niet meer naar de hengelsportzaken of moesten voldoen aan strenge regels en in België en de UK was het zelfs een aantal weken niet toegestaan om überhaupt te mogen vissen in verband met de thuisblijfplicht. Daarnaast werden ook alle (hengelsport)wedstrijden aan banden gelegd. De eerste twee kwartalen van dit jaar zag het er slecht uit voor de veel hengelsportzaken en was een tendens waar te nemen dat massaal vissers hun ‘zaakie’ gingen ondersteunen door (online) te kopen. 

Afstand houden!

Drukte aan de waterkant

Het coronavirus zorgde zakelijk gezien voor diverse veranderingen. Van het failliet gaan van diverse bedrijven en ZZP-ers tot gedwongen thuiswerkbeleid waardoor velen kantoorbanen zich achter de ramen van woonhuizen afspeelden. Mensen leken meer vrije tijd te krijgen en werd vooral ingezet op hobby’s. De hengelsportzaken zagen hun omzet groeien en Sportvisserij Nederland wist 90.000 nieuwe leden te verwelkomen. Een massale toename van vissers die vooral de roofvissen achter de schubben aangingen. Ik kan wel stellen dat de waterkanten daardoor nog nooit zo druk bevist waren als dit jaar. Naast een massale hoeveelheid vissers, waren ook andere vrijetijdsbestedingen goed gevonden en was het aan de waterkanten druk te noemen met zwemmers, kanoërs, vissers, vogelspotters en meer. Het voorjaar en de zomer van 2020 waren goed qua weer en dit speelde mede parten in deze tendens. 

Het werd druk aan de waterkanten. Bron foto: De Gelderlander.

De opkomende markt van carpy mondmaskers

Goede ondernemers zitten nooit stil. Ook in coronatijd zagen we de opmars van mondkapjes in de karpervisserij ontstaan. Van ondernemers die een extra zakcentje wilde verdienen in onzekere tijden tot mooie initiatieven waarbij de opbrengst uit de verkoop ging naar goede doelen. De lijst aan merken die het afgelopen jaar mondkapjes op de markt brachten is lang. Merken als Monkey Climber Magazine, Flanx, Bivylight, Snugpak, Hotspot Design, Original Carp Clothing, Freestyle Fishing, Big O, Cotswold Aquarius en Wolf International brachten zo hun versies op de markt. Daarnaast steeg het aantal aanbieders van camo mondkapjes met merken als Campvelt en Herschel. 

Mondkapjes van Original Carp Clothing.

Ludieke producten

Naast mondkapjes kwamen er nog meer producten ten tonele van merken die in deze troosteloze tijden nog een glimlach op de mond wilden toveren. Merken als One Off The Spot, Hobo Armour en The Squirrels Nuts brachten zo gave producten op de markt met een knipoog naar het virus. Het Engelse Hobo Armour lanceerde hun Professional Self Isolator design als knipoog naar de thuisblijfplicht, One Off The Spot kwam met hun Always Keep Your Distance ontwerp en The Squirrels Nuts deed er nog een schepje bovenop met hun The Corona’s Nuts Controlled the Kettle design als sneer naar de thuisblijfplicht.  

Always Keep Your Distance! One Off The Spot. 

Het einde nog niet in zicht 

De tweede golf corona lijkt meer besmettingen te omhelzen maar met minder doden. Toch is recent in België de avondklok ingesteld en lijkt het erop dat ook in Nederland de maatregelen verder opgevoerd gaan worden. Het zal ongetwijfeld onze vrijheid beperken. Ondanks dat onze hobby voor vele een ‘way of life’ is, wil ik jullie erop wijzen dat eigen gezondheid op de eerste plek komt. Neem soms genoegen met minder vistijd en zorg goed voor jezelf en elkaar. Laten we met zijn allen uitkijken naar een gezond 2021. 

The Corona's Nuts Controlled The Kettle! The Squirrels Nuts

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.