Karpervisters

Via een artikel in Dé Karperwereld heeft Jasja Bijsterbosch het mooi verwoord. Bestaat het woord karpervister eigenlijk wel? Bij een kleine check op google wordt dit snel ontkracht gezien de wedervraag: “Bedoelde u karpervissers?” De spellingscontrole geeft bij het schrijven van dit stukje ook direct als vervanging voor karpervister het woord: “karpervisser” aan. Er komt een glimlach op mijn gezicht bij het typen van deze woorden. Wij voelen ons absoluut karpervisser en dat blijven we ook. Dank u wel!
 


Het begon eigenlijk jaren geleden, toen ik mijn eerste karper had aan de vaste stok. Het zal zo’n 30 jaar geleden zijn. Mijn tuigje was van 12 honderdste gemaakt voor het vangen van voorntjes en brasems. Natuurlijk veel te licht om het geweld van deze krachtigste sportvis aan te kunnen waardoor ik de boel verspeelde, maar ik was enorm onder de indruk en stond stijf van de adrenaline. De kracht had ik gevoeld en de mooie contouren van de vis gezien. Mijn liefde voor karpervissen is daar geboren. Ik was niet meer te stoppen, moest elke dag naar de waterkant, kocht al snel allerlei karperspullen en fietste bijna dagelijks naar de plaatselijke hengelsportzaak; al was het maar om even te kijken wat er zoal te koop was.
 


Heerlijk die actie aan de waterkant, niets mooier dan een goede dril


Toen ik een jaar of negen geleden met mijn eigen bedrijf begon kwam de klad er een beetje in. Het opzetten van voercampagnes, bijhouden van trends en mijn vrije tijd doorbrengen aan de waterkant maakten plaats voor het keiharde werken om mijn bedrijf op te bouwen. Met succes, waardoor ik weer meer tijd kreeg om te doen wat ik het liefste doe; karpervissen. Enkele jaren later kwam Lizette in mijn leven en sindsdien vissen we onafscheidelijk zo’n 1500 uren per jaar het liefst zo vaak en veel mogelijk.
 


Een foto van vroeger, mooie schubkarper gevangen op Sassenhein


Het is onze manier van leven geworden, we struinen de waterkant af door weer en wind, samen met onze twee honden Beau en Joy. Wat een plezier hebben ook zij aan de waterkant! Karpervissen betekent voor ons meer dan vissen alleen. We baseren onze keuzes erop en plannen alle vrije dagen ermee in. Het is de hele beleving van buiten zijn, weersveranderingen voelen, back to basic leven, genieten van de natuur om ons heen, de rust, ruimte en genieten van de meditatieve effecten dat uitzicht op het water op een mens kan hebben. Met daarbij altijd die spanning of er een run zal komen, de overwegingen hoe en waar de rigs neer te leggen, de vraag welk soort vis zal bijten, hoe zwaar de vis zal zijn en welke strijd de dril zal opleveren.
 


Lizette vindt drillen vanuit de boot het mooiste dat er is


De mooiste momenten die we recent meemaakten waren tijdens de Topcompetitie, de eerste keer vissen in Frankrijk en natuurlijk het vangen van het wereldrecord voor de vrouwen in november 2012. Wat een geweldige ervaring was dat! We genoten dagen na, koesteren nog steeds de herinneringen en vervolgens mochten we de foto van Lizette op bijna elke cover van de Europese karperbladen bewonderen. Dat had ik nooit durven dromen toen ik als achtjarige mijn eerste karper aan de vaste stok voelde. 
 


Lizette zelfs op de cover van Tutto Carpa in Italië


Voor dit jaar hebben we meer fantastische sessies op de planning; in maart gaan we met Big Game Ebro een week vissen in Spanje, in mei voor een sessie naar Engeland, we gaan vissen op het Kempisch Kanaal, doen mee aan de Nationale Topcompetitie Karpervissen, gaan in augustus via The Carpspecialist naar Domaine de Bouxier, nemen deel aan het 15-jarige jubileum van de World Carp Classic in Italië op Lake Bolsena en er staat nog een uitnodiging open om weer op Lac de Villedon te vissen. 
 


Karpervissen is meer dan vissen alleen. Mooie zonsondergang op Villedon.


Zo fijn dat we over onze ervaringen mogen schrijven. Dat betekent weer vele momenten van nagenieten. Bedankt voor deze gelegenheid CarpFeeling Crew, we zullen vaker ons woord en beeld hier laten spreken.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.