Kennisdocument: bobbin line clips

Coverfoto: Kodex Tackle Pivot Line Clip

Het customizen van je tackle is anno 2018 in vergevorderde mate uit te voeren. Vooral op het gebied van hangers zijn tegenwoordig de mogelijkheden eindeloos en kan je kiezen uit een scala aan body’s, chains, hockey’s en line clips. Vooral de lineclip is een onderdeel die door de decennia heen flink is geëvolueerd. In dit kennisdocument doe ik je alles uit de doeken over line clips en laat ik je de soorten zien die anno 2018 te verkrijgen zijn.

Gekleurde ball clips van EBAY verkoper FZRIP

In de karpervisserij zijn er diverse producten die we verstaan onder lijnclip. Naast de lijnclip van je hanger, springer of swinger, zit op de meeste molenspoelen een lijnclip om de draad achter te clippen en zijn er ook hengels die voorzien zijn van een lijnclip om het zogenaamde slack lining toe te passen. De lijnclips waar we vandaag over spreken zijn de bovenkantjes van je hanger. Deze lijnclips zijn in velen soorten, kleuren en maten te verkrijgen. We zullen de verschillende soorten kort met je doorlopen.

Gekleurde fixed ball clips van Rob Martin's Carp Tackle UK

Adjustable Line Clip

De Adjustable line clip is de meest bekende line clip die we kennen. Deze line clips kenmerken zich door twee driehoekige armpjes die aan het uiteinde, al dan niet door balletjes, bij elkaar komen. De armpjes komen hierbij bovenaan samen waardoor de balletjes tegen elkaar liggen. Aan de onderkant zit een verstelbare collar om de druk die de balletjes op elkaar uitoefenen, te vergroten of te verkleinen. De Adjustable Line Clip wordt zowel in het roestvaststraal als in het zwart kunststof uitgebracht door tal van merken. Het meest bekend zijn de Adjusta Ball Stainless Line Clip van Solar Tackle of de Freeflow Adjustable Line Clip van Gardner Tackle. Van deze variant bestaan enorm veel varianten in diverse modellen. Denk aan de PFTE versie van Solar Tackle waarbij de balletjes zijn gemaakt van wit teflon of de Micro Adjustable ‘Lockey’ Line Clips gemaakt van zwart kunststof.

De Micro Adjustable 'Lockey' Line Clips

Ball Clip

Naast de Adjustable Line Clip, is ook de ball clip een van de meest geziene line clips op de markt. Bij een ball clip is de druk die op de balletjes wordt uitgeoefend, niet instelbaar. De armpjes waarop de balletjes zitten, kunnen meestal vrij bewegen door dat ze scharnierbaar zijn. Daarnaast bestaan er ook veel hybride combinaties waarbij de armpjes niet scharnierbaar zijn. Een originele ball clip is bijvoorbeeld een Hanga Ball Clip van Solar Tackle, de Nbrice Line Clips of een Ball Clip van Matrix Innovations. Hybride fixed varianten zijn bijvoorbeeld de Neo Heads van Matrix Innovations, de line clips op de Black & White Bobbins van Korda, de Pivotting Ball Clips van Fox of de line clips op de Barrel Bobbins van E.S.P. Er bestaan zelfs ball clips (Starbaits D-tec) welke voorzien zijn van een zwart rubberen O-ring wat vooral kenmerkend is voor onderstaande Klippa variant. 

Ball clips op de hangers van Nbrice Stainless

Klinga Kippa Clip

Klinga Kippa Clips zijn een uitvinding van het door Cygnet Tackle overgenomen Muddy Waters. Deze plastic line clips zijn in feite fixed ball clips waarbij tussen de armpjes een extra vernauwing is aangebracht voor het klemmen van je lijn. Hierdoor zijn deze line clips ideaal voor de veel gedane slack lining visserij. De armpjes worden oorspronkelijk bij elkaar gehouden door een zwart rubberen O-ring. Er bestaat in de originele range zowel een Standard als XT versie. Varianten hierop zijn te vinden bij diverse merken. Van de Aero Clips van Matrix Innovations tot de line clips op de Wychwood The Slugs hangers. Ook de line clips op de BoBBins van Avid Carp of de Black Label hangers van Fox, hebben kenmerken van het Klinga ontwerp. Ook The Bug hangers van Gardner Tackle zijn voorzien van dit type line clips. Dit type line clips tezamen met de twee bovenstaande varianten, beslaan het grootste gedeelte van de markt. 

De Klinga Klippa Clips van Muddy Waters/ Cygnet Tackle

Grip Clip

Ten opzichte van bovenstaande line clips, is een grip clip, ook wel line bite clip genoemd, een line clip waarbij de lijn wordt geklemd tussen een zachte materiaalsoort. De oorspronkelijke Grip Clips zijn van Solar Tackle en zijn niets meer of minder dan een v-vorm van zacht foam. Naast deze Grip Clips verkocht het Engelse Carp-Tart hun versie met hun Gripper Bobbins. Dit type line clip werd vooral gebruikt voor het vissen met slappe lijnen maar is anno 2018 ingehaald door veelal kunststof exemplaren als de Ipro Grip Clip van Solar Tackle, de Taska Tackle Rizalite varianten of de Slik Bobbin Clips van Fox. Toch is er anno 2018 nog 1 variant die zelfs aan populariteit aan het winnen is en dat is de Safeliner van JAG Products. Net als conventionele Grip Clips, hangt de lijn tussen zacht rubber waardoor deze hanger zeer gevoelig is. 

Een originele Grip Clip van Solar Tackle

Whipped Line Clip

Een whipped line clip is een zeer bijzondere line clip die je enkel tegenkomt op Elstow bobbins. Het betreft hier een klein strookje kunststof of carbon welke aan de zijkant van de body is gebonden. Vandaar ook de naam whipped (omheen geslagen) line clips. De tweede generatie van Korda Tackle, de MKII Stow Bobbins, bevat zelfs een ‘spring loaded’ whipped line clip waardoor de lineclip ook bij flink gebruik nog steeds je lijn klemt en niet lam wordt.  

Whipped line clips kom je enkel tegen op Elstow Bobbins

Magnetic Line Clip

De laatste vijf jaar zien we steeds meer de magnetic line clips ten tonele verschijnen. Een magnetic line clip kenmerkt zich doordat twee magnetische balletjes horizontaal zijn verzonken in de body van de hanger. Dit magnetisme is zo sterk dat de balletjes op je lijn blijven hangen maar bij weerstand, het optillen van je hengel, uit elkaar gaan. Wie dit principe heeft uitgevonden is mij onbekend. Wel weet ik dat het Engelse Defiant MPS van Keith Fielding dicht bij de geboorte stond van dit ontwerp met zijn fantastische Mag Heads.

De originele Mag Heads van Defiant MPS

Magnetic line clips zijn anno 2018 algemeen gebruikt in hangers en swingers. Denk bijvoorbeeld aan de Slimlite Indicators van Delkim wat overigens een zogenaamde Dual Position Line Clip is omdat hij ook een Grip Clip bevat tussen de armpjes. De Slapheads range, de Slix Bobbins en de Optics range van Nash Tackle bevatten overigens ook allemaal magnetic line clips en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een type line clip die zeker aan populariteit aan het inwinnen is! Een bijzondere variant die ik als laatste nog wil vermelden is de Clickerz van het niet meer actieve AGT Indicators van Andy Gutteridge. Zijn variant kende een cirkel die aan de bovenkant gesloten was door een magnetische sluiting. Een ontwerp wat later heel even is verkocht door het Engelse MPE Tackle maar daarna van de markt verdween.

 Ook dit is een magnetic line clip doordat de witte balletjes bij elkaar worden gehouden door een magneet.

Monkey Climber bracklet

De laatste line clip die ik wil behandelen is een vreemde eend in de bijt. Immers is de lineclip bij een monkey climber meer een beugel (bracklet) die de lijn vasthoudt dan echt een clip die je op de lijn drukt. Een echte monkey climber kent een kaarsrechte staaf van roestvaststaal en het liefst body’s gemaakt van teflon. Teflon (PFTE) heeft de minste weerstand en glijdt hierdoor het makkelijkst naar boven. De beugel welke bevestigd zit op de body, is veelal van roestvaststaal wat meer dan voldoende is voor zijn doel. 

De bracklets op de bovenkant van een monkey climber zijn als het ware de line clips

Kortom,

Tussen al deze varianten line clips zitten tegenwoordig enorm veel hybrides. Elk merk wil zijn of haar variant op de markt brengen. Dit zou in de praktijk betekenen dat ook veel line clips te gebruiken zijn met onderdelen van andere merken. Echter zijn er veel merken die een universele 2ba thread hanteren maar ook merken die hun eigen maatvoering hebben. Denk aan de producten van Korda, Fox of Taska Tackle om er een paar te noemen. Kijk hier mee uit! Hun materialen passen niet 1,2,3, op producten van Solar Tackle of Matrix Innovations. Gelukkig zijn vooral de custom merken vaak voorzien van die universele thread waardoor je kan combineren en dat maakt het wel zo leuk!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.