Kennisdocument: Cooler boxen

Wie vaak lange sessies vist en bederfelijke etenswaren meeneemt als vlees(waren), kaas en eieren, ontkomt niet aan een goede koelbox. Daarnaast is een koude pint natuurlijk een heel stuk smaakvoller dan z’on lauw blikje of flesje gerstenat. Ook de fabrikanten uit de karperwereld hebben dit ontdekt en zo zijn er van diverse carpy merken coolers te koop voor het koud houden van je natje en droogje. In dit kennisdocument gaan we kijken naar alle ins en outs omtrent cooler boxen. Welke varianten zijn er, hoe werkt de koeling precies en waar moet je op letten bij aanschaf? Dit alles en meer in onderstaand relaas. 

Een Camo top cooler box van DBICE.

Gekoelde etenswaren aan de waterkant (actief vs. passief)

Een gekoeld drankje aan de waterkant of een vers plakje ham op je bolletje is op de overnighters wel zo lekker. Daarom dat er diverse mogelijkheden op de markt verkrijgbaar zijn om ook je etenswaren aan de waterkant te koelen. Hierbij kun je denken aan koelboxen, coolbags en koelboxen/koelkasten op stroom en/of gas (frigoboxen). Op stroom zijn er diverse voltages waarin koelboxen te koop zijn. Van 12 volt, 24 volt tot standaard 230 volt. Daarnaast zijn er hybrides te koop die zowel op stroom als gas kunnen draaien. De manier waarop alle varianten koelen zijn verschillend. Passieve koelboxen werken op een isolerende wand als schuim/foam of lucht (cavity walled). Actieve varianten op elektra/gas werken veelal op een koelmiddel (compressor of absorptie) of Peltier-element in de deksel. Coolbags werken op deels isolatie alsmede op een zilverkleurige binnenwand. Een gladde reflecterende wand weerkaatst warmte of kou. De kou wordt dus teruggekaatst je coolbag in. 

Een Trakker 13 Liter Coolbox

Cooler boxen versus Coolbags

Het meest gangbaar in de outdoor zijn de harde kunststof koelboxen. Meer gebruikelijk in de karpervisserij zijn de velen coolbags die te koop zijn op de markt. Deze coolbags zijn meer bedoeld voor het koud houden van vers aas als freezerbaits dan voor het koud houden van je natje en droogje. Toch neemt een bag minder ruimte in dan een harde kunststof box en is hij een stuk flexibeler wanneer je hem moet inpakken. Daarnaast zijn ze vaak iets handzamer. Toch houden kunststof koelboxen meer kou vast maar zijn ze vaak wat logger in omgang. Mocht je voor een harde variant kiezen, dan zijn er een aantal uitgangspunten waar je op moet letten. De website Globosurfer beschreef hiervoor recent enkele factoren waarop te letten bij aanschaf. Deze factoren omvatten isolatie, constructie, grootte, capaciteit, hanteerbaarheid en draining convenience (gemak van leeg laten lopen)

Coolbags zien we het meeste in de karpervisserij. 

Aankoopsfactoren koelboxen nader beschreven

De isolatie van een koelbox bepaald vaak de prijs en is de belangrijkste factor. Bij koelboxen uit het hogere segment, denk aan Igloo, Pelican, Dometic, Icey-Tek, YETI, Engel etc., kan de isolatielaag tussen buiten- en binnenwand soms tot bijna 10 centimeter dik zijn. Dit is samenwerking met goede afwerkrubbers, pakkingen en een goed sluitende deksel, garandeert koele etenswaren lang nadat je ze erin hebt gestopt. Waar goedkope koelboxen vaak van dun plastic zijn gemaakt en simpel lucht als isolatie gebruiken, zo zal een professionele koelbox een dikke laag isolerend materiaal tussen de wanden hebben. Hier is de prijs ook naar.

Materiaalkeuze

Naast isolatie dient een goede koelbox gemaakt te zijn van een heavy duty materiaal. Voor harde boxen is dit vaak een heavy duty plastic, voor coolbags vaak een variant van nylon en/of canvas. De betere hard molded koelboxen zijn ‘roto molded’ voor extra sterkte. Roto (rotation) molded betekent dat bij de fabricage van de boxen, het gieten van vloeibare plastics in de mal, de mal wordt gedraaid en hierdoor de plastics beter worden verdeeld in de mal wat een beter afgewerkt en sterker product oplevert. Naast de behuizing zijn alle bewegende delen een belangrijke factor om naar te kijken. Denk aan de scharnieren, handvatten en dergelijke. Juist dit zijn de onderdelen die door gebruik, slijtage, corrosie en UV-licht snel kapot gaan.

Goede sluitingen zijn belangrijk!

Gebruiksgemak

Andere factoren gaan meer over het gebruiksgemak. Hierbij spelen de grootte van de box, de capaciteit, hanteerbaarheid en het gemak van schoonmaken mee. Grootte en capaciteit zijn hier twee verschillende zaken. Een grote koelbox kan groot zijn in omvang maar met een dikke isolerende wand zal de capaciteit immers tegenvallen. Bedenk ook goed waar je de koelbox mee naartoe wilt nemen. Past hij op je barrow, ga je hem tillen of is het een vast element in je visboot? De laatste factor is het gemak van draineren en schoonmaken. Een drainage kraantje is makkelijk om (condens)water uit de koelbox te laten lopen. Een gladde binnen en buiten wand is makkelijk af te nemen en probeer koelboxen te voorkomen waarop materialen zitten die vocht absorberen en daardoor kunnen gaan spochten en schimmelen. 

Stroom en gas

Qua koelboxen op stroom en gas dien je te bedenken hoe je de stroom gaat leveren aan de waterkant. Is er een stroomvoorziening op je (betaalwater) stek, heb je (Li-ion) accu’s mee of heb geen van dit alles. Een koelbox op flessengas kan interessant zijn maar vergeet niet dat je ook gas zal moeten meeslepen naar je stek. Koelboxen op stroom en gas garanderen een constante koeling van je etenswaren maar dienen wel gevoed te worden. 

Icey-Tek, een van de betere merken. 

Koelelementen

Gangbaar bij het gebruik van koelboxen is het gebruik van koelelementen. Deze kunststof gesloten elementen bevatten vaak water of een koelmiddel en blijven, na bevriezing, lang koud. Ze zijn ideaal om de temperatuur in je koelbox flink te laten kelderen en deze vast te blijven houden. Koelelementen zijn altijd foodgrade en niet giftig. Vaak bevatten ze naast water en kleurstof een conserverings- en verdikkingsmiddel. Het aantal te gebruiken koelelementen is afhankelijk van de capaciteit van je koelbox. 

Koelboxen in de hengelsport 

Het gebruik van harde koelboxen in de karpervisserij is klein maar in opkomst. Met merken als Dometic en DBICE Cooler Boxes lijkt het erop dat de harde koelbox een herintrede doet in onze tak van sport. Dometic bracht vorig jaar een carpy groene variant uit van hun Cool-Ice koelboxen in diverse literages. Met deze koelbox loop je beslist niet meer voor lul en koelt bovendien ook nog eens superieur door een dikke laag isolatiemateriaal en labyrint-afdichting. Hetzelfde geldt voor de starter DBICE Cooler Boxes. Deze gave zwarte koelboxen met camo deksel hebben een 5 centimeter dikke isolatiewand en zijn zodanig robuust gebouwd dat ze nog net niet onbreekbaar zijn. 

Misschien wel de gaafste boxen van dit moment, de olijfgroene Dometic Cool Ice varianten. 

Daarnaast hebben we nog merken als Trakker, Nomad en Daiwa die koelboxen op de markt hebben gebracht in het verleden. Trakker deed dit met hun Cool Box. Een carpy groene 13 liter koelbox met versterkte scharnieren. Deze koelbox is ‘cavity walled’ wat betekent dat hij werkt op lucht tussen de wanden als isolatiemateriaal. Daiwa levert al velen jaren koelboxen in diverse uitvoeringen maar zijn altijd wat lastiger te koop geweest in Nederland. Voor liefhebbers van dit merk zal je via onze buurlanden aan een exemplaar zien te komen. Via websites als Amazon zijn ze prima te koop in diverse uitvoeringen. Een laatste variant die het vermelden waard is, is de Carp Box van Nomad. Een 25 liter versterkte koelbox in donkergroen speciaal gemaakt voor de karpervisser. 

De Carp Box van Nomad. 

Koelboxen daarbuiten

Hoeft een koelbox niet perse van een merk uit de karpervisserij zijn en wil je echte kwaliteit, check dan merken als Dometic, DBICE Cooler Boxes, Pelican, Icey-Tek en Seven Bass Design voor gave, gecamoufleerde koelboxen. Mocht ook kleur je niet veel boeien dan is het lijstje verderop in het artikel een aanrader om even na te lopen. 

Een aftermarket Cool Line koelbox van Daiwa. 

Koelbox tips

Als laatste hieronder nog enkele tips voor het gebruik van een koelbox;

  • Gebruik voldoende koelelementen en plaats ze bovenin je koelbox. Koude lucht die van de elementen afkomst daalt en een koelelement wat bovenin ligt, zorgt dat opstijgende warme lucht weer wordt gekoeld. 
  • Zet een koelbox altijd in de schaduw. Probeer zwarte, warmte absorberende, varianten te vermijden.
  • Vul een koelbox altijd zoveel mogelijk. Ruimte over? Plaats wat flesjes met koud water als opvulling.
  • Sluit na openen de koelbox altijd weer zo snel mogelijk om kou vast te houden.

Bij aanschaf:

  • Kijk goed naar grootte en capaciteit van een koelbox. Hoe groter de koelbox, hoe lastiger te vervoeren aan de waterkant, hoe meer capaciteit, hoe zwaarder hij zal gaan wegen bij volle belasting. Vis je enkel overnighters dan is een kleine koelbox vaak voldoende. 
  • Lange sessies? Neem een koelbox met een dikke isolatiewand. Koelboxen die werken op met een holle wand en dus lucht als isolatie gebruiken zijn een stuk minder goed dan de varianten met schuim/foam isolatie. Lucht warmt namelijk vrij snel op. 
  • Kies een variant die tegen een stootje kan. Verstevigde hoeken, scharnieren en handvatten zijn voor onze tak van visserij een must!
  • Koop voldoende koelelementen bij om de temperatuur optimaal te houden in je box. 

Een gave Masta camo koelbox van Seven Bass Design. 

Kortom,

De zon laat zich al veel meer zien en nog even en de zomer staat voor de deur. Ben jij nog opzoek naar een goede koelbox dan is dit het moment. Nog even en ook jij zit er koeltjes bij aan die warme zomerse waterkanten met een koud drankje!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.