Kennisdocument: Leaders

Leaders, iedereen kent ze wel en het aanbod aan verschillende soorten leaders is de laatste jaren alleen maar toegenomen. In dit artikel zetten we al type leaders zoals we die hedendag kennen eens op een rijtje. Wel zo handig wanneer je in de viswinkel weer eens de weg kwijt bent door de velen types leaders en hun vaak hi-tech benamingen.


Shock Leaders
De leader is een uitvinding van Engelse bodem maar is afkomstig uit de zeevisserij. Onder een leader werd een lijn met een grotere trekkracht verstaan die tussen hoofdlijn en loodmontage werd geknoopt. Het idee achter een leader is dat bij verre worpen de klap van de worp wordt opgevangen door de dikkere lijn. Hierdoor kun je met een dunnere hoofdlijn vissen wat tevens een belangrijk goed is bij het maken van verre worpen. In de jaren ’70 en ’80 betrof het vaak leaders van dik nylon of amnesia (een vinding uit de vlieg- en zeevisserij). Nylon leende zich prima voor dit werk waar amnesia nog weleens voor problemen zorgde. Amnesia was namelijk erg stijf en het knopen van Amnesia is een vak apart. De leaders van toen werden ook in de karpervisserij steeds vaker toegepast. Het gooien van lange afstanden of ook wel casting genoemd is tot op de dag van vandaag nog steeds goed ingebakken in de rijke Engelse karpertraditie. Wij kennen dit soort leaders nu als de zogenaamde shockleaders.
Tubing
De bekende (silicone) tubes zijn eigenlijk geen leaders. Toch worden tubes soms wel als leaders verstaan. Tubes werden op de markt gebracht om andere redenen dan de net genoemde shockleaders. Allereerst waren zij ontwikkeld om hun anti tangle werking. Waar soepel leadermateriaal nog weleens faalde en ervoor zorgde dat het lood en de rig om de hoofdlijn sloeg, zo zorgde de stuggere en dikkere tube ervoor dat dat minder snel kon gebeuren. Daarnaast was tubing ook een stukje visveiligheid. De dikkere tube zorgde ervoor dat bij de dril de hoofdlijn of leader niet kon gaan snijden en de vis kon ontschubben. Halverwege de jaren ’80 werd visveiligheid al steeds meer een issue. De eerste onthaakmatten in de vorm van stoelzittingen, met foam gevulde bewaarzakken of snoek onthaakmatten (ja, de onthaakmat is wel eens waar een vinding uit de roofvisserij!) werden al gebruikt op enkele Engelse wateren. Tube was een stukje gebruiksgemak en al het begin van een stukje visveiligheid. Daarnaast wilde tube ook nog weleens de hoofdlijn beschermen bij obstakels en werden de eerste stappen gezet op het gebied van camouflage. De eerste tubes waren wel eens waar zwart. Gaande weg kwamen er ook een groene en een bruine varianten bij. Het is niet voor niks dat tube zolang een standaard is gebleven in de karpervisserij!Snag Leaders
Naast Shockleaders en tubing werden ook speciale snagleaders, ook wel Rubbing Leaders genoemd, ontwikkeld. Snagleaders is echt een product voor de specimenvisserij tussen obstakels. Snagleaders zijn vaak bestand tegen grove wrijving. Dit kunnen obstakels zijn als takken, stenen en/of mosselen. In eerste instantie waren snagleaders vaak gevlochten lijnen. Voorbeelden van toen waren bijvoorbeeld Kryston Quicksilver of kevlar Bow String. Tegenwoordig weten we beter en zijn er zat alternatieven op de markt gekomen die nog veel bestendiger zijn tegen scherpe obstakels. Daarover straks meer.Tapered Leaders
Tapered leaders zijn vaak monofilament leaders met een verzwaarde coating als polymeer. Ze zijn taps toelopend wat wilt zeggen dat ze van dun naar dik lopen. Het dunne deel dient aan de hoofdlijn te worden bevestigd en het dikke deel aan het loodsysteem. Tapered leaders kwamen we voorheen alleen tegen in de vlieg- en zeevisserij. Tegenwoordig zijn er ook al speciale tapered leaders verkrijgbaar voor het karpervissen. Het voordeel van een tapered leader is dat de kracht op de lijn mooie verdeeld is. De kracht wordt vanaf de hoofdlijn naar het lood mooie opgebouwd. Voorbeelden van tapered leaders zijn onder andere Ultima Powerflex, JRC Connection, Ace Velocity of Fox Tapered Leaders. Een tapered leader is overigens niet helemaal de juiste benaming. Meestal worden tapered leaders namelijk ingezet als voorslag en zijn deze soms wel meer dan 15 meter lang.Kevlar Leaders
Aramidevezel of ook wel Kevlar genoemd is een type nylon (aromatisch polyamide) met een enorm hoge trekkracht. Kevlar leaders worden voornamelijk gebruikt in de vliegvisserij en in een kleinere mate in de roofvisserij. Ook in de karpervisserij wordt het in kleine mate toegepast. Voorbeelden zijn de Kevlar leaders van Rig Marole of Power Mussel van PB Products waarin ook een hoge dosis kevlar is gebruikt bij de vervaardiging van dit voorslagmateriaal. Kevlar leaders kunnen zowel als shockleader als snagleader gebruikt worden. Toch is een kevlar leader minder geschikt voor casting doordat het vaak verwerkt zit in een gevlochten lijn welke beschadiging van je hengelogen tot gevolg kan hebben. Kevlar wat gebruikt is in combinatie met ander polyamide heeft verder vaak een hoge schuurbestendigheid wat deze leaders ook geschikt maakt voor de het vissen in snag situaties.
Fluorocarbon & Amnesia
Amnesia werd in het begin vooral gebruikt in de zeevisserij. Het betreft een voorgestrekt monofilament wat neerkomt op nylon zonder rek. In de karpervisserij werd het gebruikt voor zowel onderlijnen als leadermateriaal. Naast dat Amnesia geen of nauwelijks rek vertoond, heeft het ook het voordeel dat het geheugenvrij is en dus minder snel zal gaan kinken of krullen. Fluorocarbon (monofilament met koolstof) daarentegen bevat wel rek en heeft verder als voordeel dat het vrijwel onzichtbaar is onder water. Doordat fluorocarbon ook nog eens goed afzinkt kunnen we zeggen dat dit product zeer veelzijdig is. Het laatste decennia zien we dan ook dat het gebruik van fluorocarbon is toegenomen in verhouding met Amnesia wat steeds minder wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor het vervaardigen van rigs als voor leaders en voorslagmateriaal.
Leadcore
Leadcore is echt een hype geweest de afgelopen jaren maar is nooit echt veilig product geweest in combinatie met conventionele loodsystemen als inline- en wartellood. Toch zijn de laatste decennia zeer goede ontwikkelingen gaande geweest van Piet Vogel, PB Products, Carp ‘r Us en JRC met visveilige systemen die tezamen met leadcore konden worden gebruikt. Leadcore is een braided materiaal met een dunne draad van lood. Voordelen zijn onder andere het afzinken door het gewicht van de looddraad, de mogelijkheid tot optimale camouflage van de laatste meter en haar schuurbestendigheid. Ook het voordeel van splicen was revolutionair. Toch zien we de markt van leadcore langzaam afnemen door nieuwe noviteiten als polymeer leaders, unleaded leaders, tungsten tubes en fluorocarbon.
Unleaded Leaders
Unleaded leaders oftewel leadcore zonder lood! Piet Vogel zette de toon met zijn FreeFall leaders die de voordelen hadden van leadcore maar doordat er geen gebruik werd gemaakt van een stijve loodkern, een heel stuk soepeler waren. Waarvan FreeFall precies wordt vervaardigd blijft angstvallig geheim. Ik zelf denk dat het een dacron lijn is met een polymeer coating maar dit is ook slechts een aanname! Unleaded leaders worden hedendag naast de versie van Piet Vogel verkocht door onder andere Solar met hun Contour Unleaded en tevens vervaardigd door het Indonesische Relix. De voordelen zijn het zelfde als bij leadcore. Echter zinken deze leaders velen malen mooier af naar de bodem en volgen ze veel beter de contouren.
Stretching Leaders

Stretching leaders behoren tot het type shockleaders en bevatten zoals de naam zegt rek. Het heeft namelijk voordelen als er rek in je leader zit wanneer je grote afstanden wilt werpen. Bij het werpen van grote afstanden komt er enorm veel druk te staan op je leader. Helemaal als je vist met een gevlochten hoofdlijn die geen rek heeft. Een leader met rek kan de klap van de worp iets opvangen wat lijnbreuk voorkomt. Tevens kan een beetje rek in leader ervoor zorgen dat de knoop of lus die de leader met de hoofdlijn verbind minder snel insnijdt. Het gebruik van een nylon leader of voorslag kan soms al genoeg zijn. Ook fluorocarbon is een optie. Toch zijn er ook speciale leaders op de markt hiervoor zoals Aquaborne Stretch-out. Een 80/20 leader van zowel leadcore als een elastisch materiaal. Ook zal het Engelse Rig Marole gaan komen met een elastisch en geheel nieuw type leader wel de klap van de worp kan dempen.
Tungsten Tubing
Tubing heeft echt decennia lang de toon gevoerd als het gaat om de laatste meter. Ondanks de voordelen van tubing die we al deels bespraken hierboven heeft tubing ook nadelen. Zo zorgen minuscule luchtbelletjes in de tube er vaak voor dat een tube onderwater omhoog komt te staan en volgt tubing door haar stijfheid vaak niet lekker de bodem. Ook het doorrijgen van je hoofdlijn door tubing is voor velen een hekel punt ondanks dat daarvoor tegenwoordig hele aardige threaders te koop zijn. De laatste jaren zien we steeds meer dat er tungsten in tubing wordt verwerkt. Tungsten oftewel wolfraam zorgt ervoor dat de tube een stuk zwaarder wordt en beter de contouren van de bodem volgt. Ook zijn de tungsten tubes van tegenwoordig een heel stuk soepeler, minder glanzend en is het doorhalen van je hoofdlijn ook minder een probleem.
Polymeer Leaders
Polymeer leaders zijn vaak een monofilament met een zware polymeer coating. De meeste kennen ze beter als de ‘plastic’ leaders met aan beide kanten een versmolten lus. Voorbeelden zijn JRC Snide Leaders of Korda Kamo Leaders. Meestal worden deze leaders gebruikt om de laatste meter te camoufleren. Er zijn dan ook diverse merken die meerdere kleumsamenstellingen verkopen. Een nadeel van dit type leader is dat ze weinig rek hebben. In combinatie met een gevlochten hoofdlijn bestaat de kans dat je de lus van de leader insnijdt. Ook zijn deze leaders soms net te stug om mooie de contouren van de bodem te volgen. Voordelen zijn dat ze vaak prachtig wegvallen tegen de bodem qua kleur en ze tegen een stootje kunnen. Een leuke snag leader welke vaak alleen wel aan de prijs is.


Snide Leaders van JRC met polymeer coatingRVS Tubing
Eigenlijk is RVS tubing (Freefall Rig Tubing) een uniek product en wordt het tot op heden slechts door een fabrikant gemaakt en dat is Rig Marole. Het gaat hierbij om een dunne RVS spiraal met daarom heen een zachte rubberen coating. Door deze RVS spiraal zinken deze tubes snel af naar de bodem. Het is zelfs zo dat deze tubes de zwaarste zijn op de markt. Een bijkomend voordeel van de spiraal is dat het doorhalen van de hoofdlijn piece of cake is en deze tubes heel goed gebruikt kunnen worden in snag situaties. Zelfs een mossel heeft immers moeilijkheden om door een RVS spiraal heen te komen! Het nadeel is dat deze spiraal er tevens voor zorgt dat de tube aardig stug is en daardoor minder snel de contouren van de bodem volgt. Zeworden in 3 kleuren verkocht en in 2 diktes.


Rig Marole Freefall Rig Tubing met RVS spiraal


We zijn aan het einde gekomen van dit kennisdocument. De volgende keer gaan we in op de verschillende types lijnen die we kennen in de karpervisserij en gaan we dieper in op onderlijnmateriaal. Bij deze hoop ik dat jullie weer wat wijzer zijn geworden en wat meer een richtlijn hebben welke leader voor jouw visserij het meest van toepassing is. De wereld van leaders is groot en zal alleen maar groter worden. Ik ben dan ook benieuwd waar we over 5 jaar mee vissen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.