Kennisdocument: PVA (deel 1)

PVA is een van de meest inventieve producten die we de afgelopen decennia zijn tegengekomen in de karpervisserij. Wat ooit begon met simpel PVA string, ook wel kord genoemd, is anno 2011 uitgegroeid tot een product met een enorme range aan soorten, maten en toepassingen. Over PVA is enorm veel geschreven in het verleden en heel veel vissers weten de kracht van dit bijzondere product. In dit artikel gaan we dieper in op PVA en de wereld erom heen die de afgelopen 40 jaar is gecreëerd.


Mo’s-Co Spidermesh


Klatte

PVA staat voor Polyvinyl alcohol en is een Copolymeer. De toepassing van PVA in de hengelsport kwam in de jaren ’70 toen dit product door Engelse karpervissers werd ‘ontdekt’ en toegepast. Ondanks dat het product relatief laat in de hengelsport werd gebruikt is het product al bijna een eeuw geleden ontdekt door Fritz Klatte. Klatte was een Duitse chemicus die in 1913 de ontdekking deed van een van de weinige polymeren die een hoge wateroplosbaarheid had. Deze wateroplosbaarheid was afhankelijk van enkele aspecten als watertemperatuur, productieproces en de dikte van het PVA.  De meest traditionele toepassing van PVA is te vinden in de textielindustrie. Hedendaags wordt PVA naast de hengelsport ook gebruikt in bijvoorbeeld de betonindustrie, de dierenvoedingsindustrie en de wasmiddelenindustrie (de bekende PVA folies om de vaatwas tabletten). De toepassingen van PVA zijn eindeloos en worden in steeds meer industrieën toegepast.

PVA van Pallatrax


String

Het eerste PVA product wat jaren ’70 op de markt kwam voor vissers was string of ook wel kord genoemd. In eerste instantie werd dit vervaardigd door PVA vellen in dunne strookjes te knippen en deze te draaien tot een draad. Al vrij snel werd deze niet efficiënte methode stopgezet doordat in de PVA industrie ook bleek dat gewoon PVA koord voorhanden was. Net als bij gevlochten lijn is PVA string een gewoven lijn. Dit betekent dat een PVA string is opgebouwd uit verschillende dunnere koorden. Zo kan een PVA string uit 3 tot 6 dunnere koorden bestaan (Ply3. of Ply 6). Het is mogelijk om deze koorden te scheiden waardoor je dunnere PVA string krijgt. Een bijkomstigheid is alleen dat de kracht van het koord afneemt. PVA string was een product wat een lange inlooptijd nodig had. Niet alle vissers waren overtuigd en een rolletje PVA string werd nog weleens verward met onderlijnmateriaal toentertijd wat aan de waterkant voor leuke taferelen zorgde.

Cipro PVA Tape en Kord


PVA capsules

Na de PVA string kwamen er meerdere innovaties opgang en breidde het scala aan PVA producten uit. Een van deze producten waren de PVA capsules die paste in speciaal hiervoor gemaakte loden met een inkeping. Het idee was om de capsule ,wat in principe gewoon een lege pil was, vol te spuiten met een flavour. Deze flavour spoot je in middens een injectienaald. De capsules loste na inwerpen op en de flavour verspreidde rondom je lood en haakaas.

PVA capsules in lood van Carp-Tart


Mesh

Naast deze capsules begon de ware revolutie van Mesh. Mesh of ook wel Funnelweb genoemd is netkousachtige PVA in de vorm van tube. Door de jaren heen kwamen er steeds meer verschillende soorten en maten en vooral veel kwaliteitsverschillen. Deze kwaliteitsverschillen lagen hem vooral in de fijnmazigheid en het ladderen. Er bestaan twee soorten mesh op de markt. Dit zijn de fast melt en de slow melt versie (Fox Arma-mesh nagelaten). Over het algemeen lost PVA op van enkele seconden tot een aantal minuten afhankelijk van de PVA dikte en de watertemperatuur. De fast melt uitvoering is meer geschikt voor het vissen in de winter wanneer de watertemperaturen laag liggen. Dit PVA is dunner en zal dus sneller oplossen. Slow melt PVA is meer bedoeld voor de zomer en dan vooral wanneer je de diepere plekken bevist. Fast melt PVA smelt namelijk op zulke momenten zo snel dat je mesh niet eens de kans heeft om de bodem te bereiken zonder dat de mesh al is opengeklapt.

Mesh van het Amerikaanse Scorpion Tackle

Mesh is in diverse grote mazen verkrijgbaar. Van de originele grove uitvoering tot micro varianten. Micro mesh kreeg een hele andere dimensie door de trend van de ‘Dynamite stick’. Een methode waarbij zeer korte sticks op de haak werden geprikt en tegenwoordig nog veel wordt gebruikt. Het is een idee welke ooit bedacht is door de Engelsman Nick Helleur. In Nederland was het waarschijnlijk Tommy de Kleen die aandacht vestigde op deze manier van aasaanbieding. Mesh is tegenwoordig een veel gebruikt product over de hele wereld en niet alleen meer voor karpervissers weggelegd. Ook andere visdisciplines hebben PVA en mesh in het bijzonder ontdekt en doen hier hun voordelen mee. Zo is micro mesh ook uitermate geschikt voor het vullen met fijne aasdeeltjes als grondvoer.

PVA producten van The PVA People a.k.a. Elite Angling Products


Bags

Er waren echt enorm veel merken die zowel string als mesh in het assortiment voerden en daarnaast werden nieuwe producten geboren uit bestaande ideeën. Zo kwam de hype van PVA tape opgang welke steeds meer de plaats ging vervangen van PVA string. PVA tape was gewoonweg dunner en had meer oppervlakte. Deze oppervlakte was wel zo handig aangezien naast de tape ook PVA zakjes steeds meer in de handel kwamen. PVA zakjes of gewoon verengelst bags genoemd waren niets meer dan PVA vellen (sheets) die op 3 plaatsen waren geseald. PVA heeft het voordeel dat het zich makkelijk laat sealen en daardoor is simpel zakjes te creëren. Tape had echter nog een ander voordeel en dat was dat het sneller oploste dan string. Geknoopt PVA lost immers langzamer op en een knoop van string heeft meer tijd nodig om op te lossen dan een knoop van tape.

Korda Solitz PVA Bags

Naast tape, string, bags en mesh kwamen er nog veel meer toepassingen van PVA voor de karpervisserij. Daarnaast kwamen er steeds meer soorten mesh en bags op de markt. Bij mesh kwamen er steeds meer varianten in diameter bij van skinny tot boilie size funnels. Bij bags kwamen er steeds meer soorten die vooral in opzichten als wanddikte en grote varieerden. De oudere PVA bags werden in eerste instantie geseald waar nieuwe varianten al uit een stuk waren vervaardigd. Ook kwam er keuze in gladde PVA bags en geperforeerde versies. Goed, we hadden het over nieuwe PVA toepassingen en die kwamen er volop. Van foam, Liquibaits tot afsluitbare bags, Solu-ties, distance bags en PVA wokkels. We beginnen bij Liquibaits.

Liquibaits van Cipro


Liquibaits

Liquibaits was een simpele stap in de PVA chronologie aangezien bags al waren geboren en PVA oliebestendig is. Cipro kwam als eerste met gesealde PVA bags met daarin een op oliebasis gebaseerde flavour en aminozuren. Al jaren eerder hadden vissers ondervonden dat PVA niet hinderlijk was voor de karper en dat PVA ondanks dat het een polymeer is niet schadelijk is voor de natuur. PVA is biologisch afbreekbaar en bevat verder acrylzuur. Ondanks dat dit zeer chemisch klinkt is acrylzuur een ester die ook veel in alcoholische flavours wordt gebruikt. Neem bijvoorbeeld Solar Esterblend of de oude Geoff Kemp Green Zing flavour! Allemaal esters. PVA kon dus prima gebruikt worden in de aaspresentatie en meer. LIquibags waren het antwoord om een klein spoor van flavours en aminozuren rondom je aas te creëren. PVA als vislokker!

Carp-Tart PVA pillows

Zoals eerder gezegd waren de mogelijkheden van PVA bags eindeloos. De net genoemde liquibaits waren daar een voorbeeld van. Een mooie variant op het idee van Cipro waren de PVA Pillows van het Engelse Carp-Tart die afsluitbare PVA bags creëerden die je kon vullen met flavour. Zo kon je je eigen Liquibaits maken met je eigen flavours. Naast PVA als toepassing om flavours rondom je haakaas te krijgen kwamen er ook innovaties opgang omtrent de vorm van de PVA bags zelf. Een voorbeeld hiervan is het Engelse ‘The Fishing Bag’ met hun innovatieve Distance Bags. Gestroomlijnde PVA bags waar je in de punt een speciaal Distance Bag Lead kon monteren waardoor je loodgewicht de optimale gewichtverdeling had om ver te gooien.

The Fishing Bag  met hun Distance Bags met in de punt het loodgewicht


Solu-ties en Biofoam

Een product verder van de laatste jaren zijn de Solu-ties. Speciale tie rips van PVA om snel en efficiënt je bags dicht te maken. De oplostijd is wat langer van dit product wat komt door de dikte van het materiaal. Toch is het een handig product voor die mensen die last hebben met het leggen van kleine knopen. En dan hebben we als laatste de bekende PVA wokkels. In eerdere jaren waren PVA foam en wokkels gefabriceerd van Polymeren. De laatste jaren zien we vooral Biofoam op de markt verschijnen. PVA wat eigenlijk geen PVA is maar is gebaseerd op zetmelen. Biofoam is afkomstig uit de verpakkingsindustrie en was het antwoord voor bedrijven die af wilde van het imago dat zij schade berokkenden aan het milieu. Biofoam is op basis van zetmelen en dan voornamelijk afkomstig uit maïs en tarwe. Een grote speler op de markt van Biofoam is Flo-Pak die hun Bio-8 op de markt presenteerde. Opvullingmateriaal gemaakt van zetmelen en wat zowel 100% composteerbaar was als wateroplossend. Wokkels op basis van zetmelen is iets van de laatste jaren. Toch lag deze noviteit altijd al dichtbij huis. Neem voor de lol eens een Lays Chipito kaaswokkel en leg hem eens een nachtje in het water! Je zal zien dat deze oplost in water. Hij zal niet heel snel afbreken wat komt door het hoge vetpercentage in dit zoutje maar het idee is hetzelfde!  


Hedendag hebben velen vissers hebben deze ‘gratis’ wokkels al gevonden en gebruiken deze goedkope oplossing in plaats van de duurdere PVA wokkels van de gerenommeerde hengelsportfabrikanten. Een Nederlandse fabrikant die er voor het eerst ermee naar voren kwam was overigens Cipro wat op PVA gebied vele noviteiten op de Nederlandse bodem bracht. En dan zijn we aan het einde gekomen van deel 1 van dit kennisdocument. In deel 2 onder andere de PVA systemen die de laatste decennia zijn ontwikkeld in binnen- en buitenland, de beste PVA fabrikanten, de ontworpen nevenproducten en nog veel meer feitjes. Stay tuned on CarpFeeling.com!

Auteur: Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.