Kennisdocument: PVA (deel 2)

In deel 2 van dit kennisdocument spits ik mij vooral op de toepassingen zoals we die de laatste decennia hebben gezien op de karpermarkt. Dat er nog veel meer te doen is omtrent PVA zal voor een ieder geen verrassing zijn. In dit deel gaan we kijken hoe de merken zich manifesteerde op de PVA markt, wat de allerbeste PVA fabrikanten zijn en vooral de PVA systemen en alle nevenproducten die door de jaren heen zijn ontwikkeld.PVA toepassingen van pvabags.net


PVA manufacturers

PVA wordt wereldwijd gefabriceerd en veel PVA komt uit India, China, Japan en Amerika. Enkele grote PVA fabrikanten gericht op de karpervisserij zijn S.F. Eco -Friendly Products. Een joined venture van een Amerikaans en een Chinees bedrijf, het Engelse Cooper Products van Stuart Cooper wat gespecialiseerd in PVA string en tevens de eerste hengelsportfabrikant ooit was die PVA string ontwikkelde en introduceerde, of het Engelse Westmore wat de fabricage van PVA in eigen beheer heeft en enorm veel PVA maakt voor hengelsportfabrikanten. Daarnaast zijn er enkele Engelse bedrijfjes die zich hebben gespecialiseerd in PVA. Voorbeelden hiervan zijn SCR Products (Samantha Collins Ratcliffe), 4Thirds, Elite Angling Products (oa. The PVA people) Carp Craze, PVAbags.net, Mo’s-Co en The Fishing Bag. Daarnaast was het verloren gegaande Fishrite ook een fabrikant die PVA verkocht van hoge kwaliteit.

PVA van Carp Craze


Merkenoorlog

De kwaliteit van PVA wordt bepaald op basis van de wateroplosbaarheid. Indirect hebben het productieproces, de wanddikte van het PVA en de Fast- en Slowmelt indicatie hier mee te maken. Velen fabrikanten wereldwijd verkopen hedendag PVA producten en de lijst aan merken die PVA voeren is enorm. Om toch een kleine indicatie te geven hebben/hadden zo de volgende merken PVA in het assortiment: Fox, korda, Rig Marole, ESP, Avid Carp, 30 plus, PB Products, Pallatrax, Mo’s-Co, JRC, Scorpion Tackle, Bankside Tackle, Carp Alley, Korum, Guru, Mad, Mika, TNT Tackle, Nash, Anchor, Soul, Ashima, Stone Carp, Cormoran, Starbaits, Total Carp, Maver, X2, B Richi en Strategy om maar het topje van de ijsberg te noemen. PVA is algemeen geaccepteerd geraakt binnen onze hobby en heeft voor serieus meer vis op de kant gezorgd. Het aanbod aan PVA is hedendag enorm wat mijn inziens ook juist is.

De eerste hengelsportfabrikant ooit van PVA String, Cooper Products


De Nevenproducten

Waar een product geboren is volgen producten die het gebruiksgemak van desbetreffend product verhogen. Zo is het bij PVA niet anders geweest. Het eerste PVA materiaal zoals wij dat kennen in de hengelsport was PVA string. Al vrij snel werd een verlengde fleurnaald gefabriceerd die de naam Stringer Needle meekreeg. Een verlengde fleurnaald voor het maken van een PVA string boilies die vervolgens aan de haak geknoopt kon worden. Door de jaren heen en met de uitvinding van de Dynamite Stick van Nick Helleur kreeg PVA een andere betekenis door het vissen met funnelweb. De naam Stringer Needle werd vrij snel een Stickneedle genoemd omdat sticks meer werden gebruikt als de conventionele PVA string. Velen fabrikanten hebben Stringer en/of stickneedles in het assortiment. Het Engelse Thinking Anglers kreeg zelfs prijzen voor hun beloofde Stickneedle. Hedendag wordt dit product helaas alleen niet meer vervaardigd.

The Stickneedle van Thinking Anglers

Met de komst van mesh kwamen er nog veel meer producten op de markt. Allereerst werden steeds meer funnelwebs uitgerust met een plunger. Een plunger is niks anders dan een aanstamper waardoor je je aas strak in pva kan drukken. Veel fabrikanten leverden plungers gratis bij hun funnelwebs. Andere fabrikanten verkochten ze liever los. Er zijn door de jaren diverse plungers uitgekomen. Van enkele tot dubbele plungers tot zelfs plungers waarin een stickneedle was vervaardigd als de Sticktool van The Fishing Bag. De plunger was en is nog steeds een essentieel onderdeel voor het maken van een goede PVA stick.

Een Double Plunger van Elite Angling Products

Ook methodes om op een juiste manier je mesh of bags te vullen kwamen steeds meer op de markt. Een van de eerste producten waren de zogenaamde fillers. Speciale trechters voor het vullen van je funnelweb of bags zonder al teveel voer te morsen. Momenteel zien we dat naast fillers steeds inventievere methodes op de markt komen. Zo nam Korda met hun PVA bags genaamd Solidz al een stap in de goede richting door een mini baitspoon, een klein voerschepje, bij te leveren. Een ander voorbeeld is het Avid Solid PVA bag Loading Kit. Een kit met PVA bags, PVA tape en een speciale loader om je bags nog gemakkelijker te vullen. Allemaal middelen om je bags of funnelweb efficiënter te vullen.

Een Filler van Anchor Tackle en een voerschepje uit de Korda Solidz Bags

Door de jaren heen is het gebruik van PVA gemakkelijker geworden wat tevens betekende dat steeds meer vissers het gingen gebruiken. Velen zagen in dat op een relatief simpele manier je je haakaas net wat attractiever kon maken met een klein beetje voer erom heen. Ook was PVA de oplossing om montages zo in te tapen of plakken dat je ze amper meer in de war kon gooien. Door de doeltreffende oplossingen van fabrikanten om PVA ook nog veel gebruiksvriendelijker te maken, ging voor velen een wereld voor hun open.

Het gebruik van de Avid Solid PVA Bag Loading Kit

Naast dat er steeds meer PVA toepassingen werden geïntroduceerd en er steeds meer hulpmiddelen voorhanden kwamen is er nog een reden waarom PVA uiteindelijk een product werd wat nu algemeen gebruikt wordt. Die reden is dat er steeds inventievere methoden werden ontwikkeld om PVA te gebruiken in combinatie met je loodsysteem. In het eerste begin werden PVA strings vooral geknoopt aan de haak. Met de komst van de PVA capsules die je kon injecteren met een flavour bleef je haak vrij van PVA en deed je lood het werk om die extra attractie te realiseren. Nadat de mesh en bags op de markt kwamen werd je onderlijn of gehele loodsysteem verstopt in een bag of reeg je een stick over je onderlijn. Hedendag zijn er tal van oplossingen naast de oplossingen die ik net noemde om je PVA bags te implementeren in je loodsysteem. Hieronder de meest inventieve oplossingen van de laatste jaren.


Osprey Piggy Backer

Voor die vissers die liever niet hun onderlijnen of hun gehele loodsysteem wilde hangen in een gevulde PVA bag kwamen steeds meer oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn de Osprey Piggy backers die ook worden verkocht door TNT tackle onder de naam PVA Clip. Een Piggy Backer is in principe een extra haakje wat geregen wordt over je loodclip. Op dit haakje kun je gemakkelijk een gevuld netje PVA mesh hangen.

De Osprey Piggy backers


Avid PVA Clip

Een ander goed idee is de PVA Clip van Avid. Dit is een speciaal gevormd stukje endtackle wat je rijgt over je wartellood. In de PVA Clip kan je een PVA bag of mesh hangen en op deze manier kan je, wanneer je de haak in je bag of mesh vastzet, ingooien zonder alles in de war te gooien. Ook Solar verkoopt een soortgelijk product maar dan met wartel die onder de naam PVA Bag Ring Swivel over de toonbank gaat.

De Avid PVA Clip


The Fishing Bag Distance Bags

Een ander zeer innovatief product hadden we in deel 1 van dit artikel al even onder de aandacht gebracht en dat waren de Distance Bags van het Engelse The Fishing Bag. Dit systeem is bedacht om PVA bags over een enorme afstand te gooien. De PVA bags hebben de vorm van een puntzak en in de punt kun je een speciaal puntsgevormd wartellood schuiven. Doordat je lood in de punt van de bag zit en de bag zo gevormd is voor de minste luchtweerstand kan je enorme afstanden behalen. Een zeer goed bedacht product mijn inziens. Momenteel wordt dit idee overigens door meerdere fabrikanten gekopieerd zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Scorpion Tackle. Ook Ace Carp zal komend jaar met een zelfde systeem op de markt gaan komen.

The Fishing Bag Distance bags


Dam Mad Solution PVA Leads

Een enerlaatste product wat ik wil laten zien is het Dam Mad Solution PVA lood. Een wartellood met aan het einde een soort quicklink om je PVA mesh te bevestigen. Soms kunnen zaken zo simpel zijn en dit is een mooie voorbeeld hiervan. Ook Solar levert met het Quick Change PVA Bag System een soortgelijk systeem waarbij doormiddel van een speciale stang je PVA snel gemonteerd kan worden onder je lood. Inventieve methodes waardoor je snel een PVA bag of mesh kan monteren aan je loodsysteem.

Dam Mad Solution PVA Lead


Anchor Tackle B.D.S.

De laatste methode die ik wil bespreken is het B.D.S. systeem van Anchor tackle. B.D.S. staat voor Bait Delivery System en is een zeer innovatieve methode om een PVA bag te monteren aan je lood. Het gaat hierbij om lood waar een inkeping in zit waar je een rubberen ring in diverse kleuren over kan schuiven. De rubberen ring valt precies in deze inkeping waardoor deze goed op zijn plek blijft. De werking van dit systeem is erg simpel. Je vult een bag met voer naar keuze, je houdt de uiteinden van de bag bij elkaar en schuift daar een rubberen ring overheen. Vervolgens druk je het speciale lood in je PVA bag waardoor de ring in de inkeping van het lood valt en je bag zit vast. Het B.D.S. systeem is een simpele en doeltreffende methode om je bags vast te zetten. Een erg leuk gevonden product!


En dan zijn we aan het einde gekomen van deze reeks artikelen over PVA. Omtrent PVA is altijd veel te doen geweest en deze artikelen bevestigen eens te meer dat er de afgelopen decennia enorm veel is nagedacht over een effectief en efficiënt gebruik van PVA. Ondanks dat ik heb geprobeerd de wereld van PVA samen te vatten zijn de getoonde ideeën, producten en systemen slechts het topje van de ijsberg. PVA blijft een hot item en heeft zich allang bewezen. Het is dan ook wachten op nieuwe inzichten en technieken van slimme vissers van over de hele wereld om PVA naar een nog hoger niveau te tillen. Ik kan niet wachten!

Auteur: Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.