Kies je Bait Spoon

Tegenwoordig zijn er legio middelen om (bij) te voeren. Denk aan de werppijp, de katapult, de voerboot, de spod of met een voerschep! (bait spoon). In dit artikel gaan we verder in op de bait spoon. Een artikel wat op diverse manieren te gebruiken is maar eigenlijk maar weinig wordt toegepast. Zo zijn ze heel interessant voor het mengen van voer, voor het voeren zelf en zelfs voor het droppen van je aasje! Veel leesplezier gewenst!
 


Op de markt zijn verschillende bait spoons verkrijgbaar in diverse vormen en maten. Een baitspoon bestaat vaak uit twee delen. Allereerst heb je de bait spoon zelf, (het bakje/kuipje) en daarnaast heb je de handle of pole (de steel). Op beide onderdelen kan je enorm veel varieren om je bait spoon zo aan te passen aan de omstandigheden waarop je hem wilt gebruiken. Hieronder de grootste verschillende tussen de diverse onderdelen.
 


Een Nash Cobra Baiting Spoon
 

Dichte Spoons

De spoon is het bakje/kuipje waarin je je aas doet. Op de markt zijn diverse varianten verkrijgbaar. Van kleine spoons tot grote en langwerpige spoons. Ze bestaan zelfs met een verdeelvak zoals de spoons van Angling Intelligence. De grote van de spoon verteld uiteraard wat over de inhoud die erin kan. Een spoon voor boilies is veelal groter en langwerpiger als die voor partikels maar dit is geen vaststaand feit. Wat meer zegt over het type spoon wat je in handen hebt is de perforatie. Dichte spoons worden veelal getypeerd als boilie spoons. Ze zijn vaak groter en langwerpig waardoor boilies verder kunnen worden geworpen. Dit geldt helemaal als er een langere handle wordt gebruikt. Een dichte spoon is minder geschikt voor partikels mits ze al uit het kookvocht zijn. Met een dichte spoon schep je namelijk ook het vocht op. Mocht je dit prefereren dan is de dichte spoon uiteraard prima!
 


Een dichte spoon van Gardner
 

Geperforeerde spoons

Geperforeerde spoons zijn voorzien van talloze gaatjes welke er voor zorgen dat vocht niet wordt meegeschept. Deze spoons worden veelal gebruikt bij partikels. Door de fijne gaatjes kunnen ook kleine partikels als hennep, tarwe en linzen makkelijk worden geschept zonder dat ze door de spoon heenvallen. Tevens heb je bij het werpen van je voer met een geperforeerde spoon minder kans op een plens water op je kop aangezien het meeste water al is ontsnapt door de gaatjes. 
 


Een geperforeerde Bait Spoon van Wychwood
 

Spoons met sleuven

Naast dichte en geperforeerde spoons bestaan ze ook met sleuven. Deze zijn prima te gebruiken bij de wat grotere partikels als tijgernoten, boilies, pellets en mais. Ze zijn, doordat de sleuven wat groter zijn, wat minder geschikt voor gebruik met kleine partikels. Het grote voordeel van de sleuven is dat ze het water heel snel doorlaten. Hierdoor hoef je minder lang te wachten totdat al het water er door heen is gevallen en kan je sneller achter elkaar voeren.
 


Een Bait Spoon met sleuven
 

Vaste Bait Spoons

In tegenstelling tot de bovenstaande bait spoons die veelal uit twee delen bestaan, zijn er ook bait spoons die uit een geheel bestaan. Deze voerscheppen worden over het algemeen het meest toegepast in de agrarische industrie waarbij ze gebruikt worden om zaden, granen, partikels en andere dierenvoeders over te scheppen. Ook snoepwinkels gebruiken ze voor het schepsnoep. De vaste bait spoon wordt in de hengelsport ook toegepast. Voorbeelden zijn de Munga Spoons van Gardner Tackle of de Bag Scoopers van Carp-Tart. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om droge partikels in de pan te scheppen of je smikkelmix eens goed te mengen. Bij een Welkoop of andere agrarische winkel zijn ze overigens heel betaalbaar. 
 


Bag Scoopers van Carp-Tart
 

Materiaalkeuze

Wat voor type spoon je ook neemt, ze zijn verkrijgbaar in 2 soorten materiaal. Allereerst heb je daar de plastic varianten. Deze hebben als voordeel dat ze lichtgewicht zijn en vaak goedkoper dan varianten van aluminium. Het tweede type noem ik hierbij ook al en dat zijn de aluminium exemplaren die te koop zijn. Deze zijn vaak iets duurder maar ook zwaarder. Wanneer je een bait spoon gebruikt om je voer te werpen naar je stek, dan zal er door het gewicht van het voer wat in je spoon zit en de beweging die je maakt bij het werpen, aardig wat druk komen te staan op de spoon. Een plastic spoon kan hier heel aardig tegen doordat het plastic voor enigszins wat flexibiliteit zorgt. Toch zullen deze versies eerder kapot gaan dan een aluminium exemplaar. Het nadeel is zoals net gezegd alleen het extra gewicht van aluminium spoons. 
 


Geperforeerde Spoons van aluminium
 

Handles 

Wanneer je met je voerschep je voer ver wilt werpen dan is een handle of pole enorm belangrijk. Bijna alle bait spoons hebben een universeel schroefdraad waardoor je verschillende producten als handle kan nemen. Voorbeelden zijn speciale handles voor bait spoons, schepnetstelen, stormpalen of gewoon banksticks! Op de markt zijn diverse handles verkrijgbaar. Veelal zijn dit korte exemplaren voor het mengen van je voer. Tevens worden door verschillende fabrikanten lange handles verkocht voor het serieuze gooi- en smijtwerk. Ver werpen heeft alles te maken met de hefboomwerking die je creert. Een langere handle tezamen met een lange spoon ( en een juiste techniek) zorgt voor verdere worpen. 
 


Speciale The Krane Handles van 30Plus
 

Baiting Poles

Baiting Poles zijn uitschuifbare handles die in het leven zijn geroepen door het Engelse Angling Intelligence. In tegenstelling tot het mengen van je voer of het aanvoeren van je stek, zijn deze Baiting Poles ontwikkeld om je aasje onder overhangend struikgewas neer te leggen. Baiting Poles bestaan uit 3 onderdelen. Dit is een uitschuifbare pole van 8m of 12 meter lang, een netfloat en een 2vaks dichte spoon. Zoals net gezegd zijn ze ontwikkeld om je rigje neer te leggen op die plekjes waar een worp met de hengel of de voerboot niet kan komen. Een voorbeeld is pal onder het overhangende struikgewas. Met deze Baiting Poles breng je simpelweg een hoopje voer met je rigje naar je voerstek door de pole uit te schuiven. De netfloat zorgt ervoor dat je spoon niet zinkt wanneer de pole helemaal is uitgeschoven. Een heel vernuftig item!
 


De Baiting Pole van Angling Intelligence
 

Maggot Sticks

Een laatste product zijn de zogenaamde Maggot Sticks. Een Maggot Stick is een attribuut wat vooral door witvissers wordt gebruikt om maden rondom hun dobber te voeren. Het is een product wat tussen een werppijp en een bait spoon in ligt. Een Maggot Stick is meestal voorzien van een cupje welke gemonteerd is op een handle of pole. Ondanks dat ze in de karpervisserij weinig worden toegepast, zouden ze weleens enorm interessant kunnen zijn voor die karpervissers die actief op gepaste afstand hun stek bijvoeren. Ik geloof zelfs dat dit met maden aardig lucratief kan zijn! 
 


Een Maggot Stick van aluminium


En met de Maggot Stick ben ik aan het einde gekomen van dit artikel. Zoals je kan lezen zijn er verschillende manieren om bait spoons te gebruiken en zijn er diverse materialen verkrijgbaar om ze zo in te zetten als dat jij prefereert. Een handig item wat je niet alleen vieze handen bespaart maar je ook extra vissen kan opleveren bij goed gebruik.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.