Kleine details, grote gevolgen (deel 2)

Afgelopen dinsdag kon je in deel 1 van dit artikel lezen hoe Saron en Pieter hun start beleefden op een privé domein met verschillende wateren. Saron beviste hier een kraakhelder water en dat vroeg om enkele aanpassingen in materiaal en rigs. In dit tweede deel vertelt Saron je meer over de tactiek en het verloop van de sessie.

Heavy stuff…

Ik houd persoonlijk niet zo van dat ‘gezwabber’ met kritiek uitgelode haakaasjes die overal kunnen inhaken. Nee, dan liever wat extra gewicht meegeven! Tevens zorgt de zware loodhagel er ook voor dat de rig minder snel gestrekt komt te liggen. Door de waterverplaatsing van de vissen zal een kritiek uitgebalanceerd haakaas veel sneller verplaatsen en daarbij je rig volledig kunnen strekken. Een gestrekte rig heeft een ´dode´ hoek. Dat wil zeggen dat een vis die vanaf het lood richting de haak zwemt heel moeilijk het haakaas kan opnemen en zich zeer waarschijnlijk niet prikt omdat het haakaas niet de bek in kan worden gezogen. De rig ligt immers al gestrekt, de ruimte is er dus niet. Vandaar dat ik altijd zoveel mogelijk probeer te voorkomen dat de rig zich volledig strekt. Tevens de reden dat ik nagenoeg nooit, met uitzondering van extreem verre worpen, een stiff-rig zal inzetten.

Laat het ‘kat en muis spelletje’ maar beginnen!

Drie hengels worden verspreid over de put uitgevaren. Omdat ik verticaal vis hoef ik niet bang te zijn om over de hoofdlijn heen te voeren. Bij elke hengel verspreid ik daarom wat halve, hele en wat kruim rondom het haakaas. Gespannen leg ik de laatste hengel op de steunen en tuur ik wat over het water. Tijd om wat thee te maken en te genieten van een lekkere lunch. De middag verloopt rustig, maar tegen vijven is het dan toch raak. De eerste aanbeet! De hanger danst wat op en neer, echt typisch voor het vissen met polyballen, maar ik weet genoeg! 

Wat een power!
Wat een power!

Snel de boot in en zorgen dat je bij de karper komt, dan pas voer ik de druk op en begint de dril. De karper knokt voor wat hij waard is en ik krijg het dan ook flink te verduren, foei wat een sterke vis. Door het heldere water zie ik een lange schubkarper en dat verklaard ook meteen de heftige dril. Wat een ‘powerhouse’ is dit! Gelukkig win ik beetje bij beetje en kan ik even later de vis het net in loodsen. De eerste is in ieder geval in de pocket!

Spannende momenten tijdens het invallen van de schemering!Spannende momenten tijdens het invallen van de schemering!

Een paar uur later tijdens de schemering volgt de tweede run. Aangezien de dril nabij een gezonken boom plaats vindt, maakt deze vis het me iets moeilijker. Gelukkig blijft de vis wederom vrij rustig totdat ik er boven ben. Zo gauw ik de druk opvoer, begint ze echter wakker te worden. De poly bal verdwijnt volledig onder water en ik moet vol tegendruk geven om te voorkomen dat de vis de takken bereikt. Door de boot richting de takken te sturen kan ik druk vanaf de andere kant geven, de vis wil nu juist weg bij de takken en dit laat ik ook even gebeuren. Nu is de vis op veilige afstand en kan ik de dril tot een goed einde brengen. Een massieve spiegel is de pineut en nog voor het helemaal donker is schieten we een paar plaatjes. Die nacht vang ik nog twee spiegels en kan ik niet anders dan tevreden zijn.

Een massieve spiegel met enorme borstvinnen is de pineut
Een massieve spiegel met enorme borstvinnen is de pineut

Het tij keren

Toch komt de klad er daarna snel in, want de hele ochtend gebeurt er niets. In het begin van de middag besluit ik om een kijkje op de stekken te gaan nemen. Rustig vaar ik overal langs en tot mijn grote verbazing zijn bij twee van de drie stekken alle bollen weg zonder dat ik beet heb gehad. Ik besluit om beide hengels opnieuw uit te varen en weer bij te voeren. Wederom blijft het een paar uur stil en onrustig als ik ben, ga ik voor de tweede keer kijken. Ja hoor, weer de stekken kaal gevreten en de rigs liggen zelfs anders dan dat ik ze neergelegd had! Dat kan natuurlijk door de waterverplaatsing van de karpers komen, maar het kan ook zijn dat een karper ze heeft opgepakt en uitgespuugd. Je kunt er dus vanuit gaan dat de vissen enorm op hun hoede zijn. Voor mijn gevoel hebben ze in de gaten dat er gevaar loert en azen ze uiterst voorzichtig. Tijd om het tij te keren en in actie te komen...

We blijven met grote regelmaat bijvoerenWe blijven met grote regelmaat bijvoeren

Tot zover het tweede deel van dit drieluik. Komende woensdag lees je het derde en laatste deel, waarbij Saron in zal gaan op zijn rigs en enkele subtiele toevoegingen. Stay tuned!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.