Kleine details, grote gevolgen (deel 3)

Vorige week las je al het eerste en tweede deel van dit drieluik, waarin Saron uitgebreid ingaat op een sessie op een kraakhelder en obstakelrijk water. In dit derde en laatste deel zal Saron dieper ingaan op de gebruikte rigs en de subtiele toevoegingen die hij daar aan doet.

De rigs gaan eraf en nieuwe worden geknoopt.  Ik wil dat de rigs agressiever gaan werken en met een paar kleine aanpassingen zou dit moeten kunnen. In plaats van de snowman besluit ik nu voor een kleiner haakaas te gaan in de vorm van een enkele fluoro pop-up. Deze pop-up geef ik ook weer een zware loodhagel mee, niet kritisch uitgebalanceerd dus, maar gewoon goed zinkend. De loodhagel plaats ik op de hair, zodat de pop-up dicht bij de bodem blijft. De verzwaarde montage komt zo weer minder snel gestrekt te liggen door de waterverplaatsing van de vissen. Na een opname zal de verzwaarde pop-up ook eerder naar de bodem van de bek zakken en dus minder rond dwarrelen.

Een haak met een rechte punt prikt sneller dan een klauwhaak en gezien de nog relatief lage watertemperatuur van 15 graden durf ik het aan om van haak te veranderen. De Super Snag maakt plaats voor de Super Hook.

Links een klauwhaak en rechts de Gamakatsu Super Hook met een rechte punt. Deze prikt een stuk sneller.
Links een klauwhaak en rechts de Gamakatsu Super Hook met een rechte punt. Deze prikt een stuk sneller.

Tevens wil ik de haak nog agressiever laten draaien. Daarom bevestig ik op de haakpunt een ‘shot on the hook’. Op het rubbertje knijp ik een 0,6 gram loodhagel. Ook met de shot doe ik niet kinderachtig. Geen kleine loodhagel, want ik vind dat het effect daarvan onder water nihil is. Ik wil dat die haakpunt na de opname agressief en snel naar beneden draait.

De ‘Shot’ laat de haakpunt na de opname snel naar beneden kantelen.
De ‘Shot’ laat de haakpunt na de opname snel naar beneden kantelen.

Hierbij hanteer ik altijd een ezelsbruggetje. De haakmaat in combinatie met de loodhagel is 10. Bij een haakmaat 4 neem ik een 0,6gr loodhagel, bij een haakmaat 6 een 0,4gr en bij een haakmaat 8 een 0,2gr. Zo is in mijn beleving en ervaring alles goed in balans en heeft de ‘shot on the hook’ het beoogde effect.

Zo zien we het graag!

Nadat ik de hengels opnieuw in positie heb gelegd, wacht ik gespannen af. Ik ben erg benieuwd of de aanpassingen enig verschil zullen maken. Op een antwoord hoef ik niet lang te wachten, want nog geen half uur later krijg ik al een aanbeet! Even later kan ik een werkelijk prachtige dikke spiegel scheppen. De haak zit echt perfect in de onderlip verankerd en tevreden onthaak ik de vis. Mooi om te zien dat de kleine veranderingen waarschijnlijk debet zijn aan het snelle succes.


Zo zien we het graag!

Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar het geeft mij in ieder geval weer voldoende vertrouwen om zo door te puzzelen. Ik vaar snel naar de stek en eenmaal op de stek zie ik dat bijna al het aas er nog ligt en dat de vis dus eigenlijk snel de montage heeft opgepakt en zich waarschijnlijk direct geprikt heeft. Ook check ik even de stekken die ik tot nu toe alleen heb aangevoerd en nog niet bevist heb. Deze worden inmiddels ook door de karpers bezocht, want ook hier is het voer weg! Dit biedt mij de mogelijkheid om te switchen en de stekken waar ik al gevangen heb weer even aan te voeren en met rust te laten. Zo verspreid ik iedere keer de hengeldruk. Na een gevangen vis wissel ik direct van stek en voer ik de stek waar ik net gevangen heb weer aan.

Het loopt lekker door
Het loopt lekker door

De sessie verloopt voorspoedig en de tactiek blijkt te werken! De vissen blijven zich vergissen en met grote regelmaat moet ik aan de bak! Het om de paar uur checken van de aangevoerde stekken die ik niet bevis werpt zijn vruchten af. Na iedere controle voer ik bij een kaalgevreten stek direct weer bij. Op deze wijze lukt het me om afwisselend meerdere stekken aan de praat houden. Het is hard werken, maar de aanbeten volgen elkaar steeds in een rap tempo op!


Het is hard werken, maar de beloning is er!

Het weekend vliegt voorbij en voordat we het weten is het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Tevreden pakken we de boel bij elkaar. Het actief vissen en slim inspelen op de omstandigheden heeft zijn vruchten afgeworpen. Deze keer had ik het geluk dat het water zo helder was. Je weet wat er gebeurt en kunt daar direct op inspelen. Als dit echter niet het geval is, wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Zo is elke situatie weer anders en vraagt dus ook om een andere aanpak. Aan ons de uitdaging om die puzzel zo goed mogelijk op te lossen.

Succes en vang ze!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.