KOI en karper houden

Ik ken veel vissers die, vanuit hun liefhebberij  voor de karpervisserij, de stap hebben gezet om zelf ook kleine karpers/koi te gaan houden in een aquarium of vijver. Begrijpelijk, want wat is er nu mooier dan met eigen ogen een aantal vissen te kunnen zien opgroeien en deze gaandeweg te kunnen observeren wanneer jij wilt?! Ook ik ben jaren geleden gevallen voor deze hobby binnen een hobby. Ben je van plan om zelf vissen te gaan houden, bereid je dan goed voor want alles staat of valt met een goede benadering van de hobby. Je zult de eerste niet zijn die met grote regelmaat dode vissen aantreft in zijn bak.


Hobby binnen een hobby

De eerste keer dat ik serieus aan de slag ben gegaan met het houden van kleine karpers is alweer een flink aantal jaren geleden. Ik ben begonnen met de kleine spiegelkarpers die op de beurs in Zwolle worden aangeboden bij de stand van de KSN of Sportvisserij NL. De prachtige beschubde spiegels vonden gretig aftrek onder de beursbezoekers, maar ik ben er van overtuigd dat meer dan de helft van deze vissen inmiddels niet meer leeft door ‘beginnersfouten’ en ondoordachte aankopen. En ook ik heb deze (beginners)fouten gemaakt.


De overstap van aquarium naar (koi)vijver was groot

Inmiddels heb ik nu zelf geen aquarium meer, maar een koivijver met een inhoud van 15000 liter water en vissen tussen 30 en 65 centimeter. Hierin zitten nog een aantal prachtige spiegelkarpers die eerder in mijn aquarium hebben gezeten en zijn uitgegroeid tot fantastische vissen!

Of je nu een aquarium of een vijver hebt, er zijn een aantal zeer belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden als je succesvol karpers/koi wilt houden.


Voldoende ruimte

Het spreekt voor zich dat vissen ruimte nodig hebben om te kunnen leven en groeien. Vissen die in te kleine ruimtes worden gehouden zullen zich veelal minder ontwikkelen qua groei, maar zorgen met hun afvalstoffen ook voor een snelle achteruitgang van de waterkwaliteit. Vaak heeft dit ziektes en sterfte tot gevolg, en dat willen we uiteraard voorkomen! Zorg daarom altijd voor genoeg ruimte voor de vis. Een aquarium is al snel te klein voor de actieve en snel groeiende karpers.


Een van mijn vroegere aquariumbewoners


Goede filtering en waterkwaliteit

In Jip-en-Janneke taal; vissen poepen en plassen. Je zult begrijpen dat de afvalstoffen die dit met zich meebrengt moeten worden afgebroken om een goede waterkwaliteit te behouden. Wanneer je een goed ingedraaid filter hebt bevat deze bacteriën die de afvalstoffen gedeeltelijk afbreken of omzetten naar minder schadelijke stoffen. Onvoldoende filtering, of een slecht onderhouden filter, kan er voor zorgen dat de afvalstoffen onvoldoende worden afgebroken en een gevaar zullen vormen voor je vissen.
Let op: De gevaarlijkste afvalstoffen zijn nitriet (NO2) en ammoniak (NH3). Deze twee stoffen zijn niet aanwezig bij een goed draaiend en onderhouden systeem, maar zijn boven bepaalde percentages dodelijk of de oorzaak van zieke en verzwakte vissen! Beiden zijn het resultaat van slechte filtering, teveel vissen of een overvloed aan voer.

Naast deze filtering is het ook belangrijk de PH waarde van het water te controleren en voldoende zuurstof aan het water toe te voegen. Niet alleen de vissen hebben veel zuurstof nodig voor een goede ontwikkeling, maar ook de bacteriën in het filter zijn hiervan afhankelijk.


Mijn huidige vijverfilter (1200 liter) tijdens onderhoud

Er zijn diverse producten verkrijgbaar om je waterwaardes te controleren. Van teststrips (niet altijd even betrouwbaar) tot uitgebreide boxen met watertests. Schaf in ieder geval iets aan, want meten = weten!
Het is tevens aan te raden om de watertemperatuur stabiel te houden middels een thermostaat. Grote schommelingen in temperatuur zorgen voor stress en groeiproblemen bij je vissen. Denk er echter ook aan dat er bij warm water extra zuurstof aan het water toegediend te worden!

Nog een kleine noot: De kleine filters die in de aquaria worden geleverd zijn niet bruikbaar voor het houden van karpers. Wil je starten met een aquarium, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de filters van Eheim.


Onderhoud

Na bovenstaande verhaal te hebben gelezen begrijp je vast ook dat er veel onderhoud komt kijken bij het houden van karpers. Het wekelijks ‘spoelen’ (lees: verschonen) van het filter is een noodzakelijk iets. Met dit spoelen verwijder je al het afval uit je filtersysteem (stront, overgebleven voer etc.). Tevens is het belangrijk om, naargelang de bezetting van je aquarium of vijver, regelmatig water te verversen.  Al met al een klus die je om de paar dagen of wekelijks weer een tijdje zoet houdt.
Heb je hier geen tijd voor of geen zin in? Begin er dan niet aan!


Tot slot

Het draaiende houden van een aquarium of vijver kost je geld. Naast de stroom voor je pomp, filter, verwarming en verlichting ben je ook geld kwijt voor visvoer, testsets, eventueel attributen en water!

Met de beurs in het vooruitzicht zullen veel karpervissers zich weer laten verleiden om met een paar prachtige spiegelkarpers naar huis te gaan. Denk na voor je deze stap neemt en zorg dat je vooraf de juiste spullen in huis hebt. Het zou zonde zijn om deze mooie karpertjes door onvoldoende kennis de dood in te jagen.


Wil je meer weten over de juiste kwaliteit van het vijver- of aquariumwater? Neem dan eens een kijkje op de verschillende koi- of aquariumsites. Of kijk eens op deze website voor een helder overzicht van de juiste waterwaardes: www.koisite.be

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.