Koning winter

Op Facebook word opgeroepen voor een sneeuwballengevecht in Apeldoorn, Piet Paulusma neemt het 'E' woord in zijn mond, ja het is winter. Toch zie je af en toe nog een tentje staan, de eenzame karpervisser die door niet vissers vaak voor kompleet gestoord verklaard wordt. Door medevissers vaak bewonderd.

De vangsten zijn vaak minimaal, maar die ene vis, groot of klein geeft vaak een groot gevoel van voldoening. Een foto van een karper in de sneeuw heeft een hoog "oooohhh" gehalte. De visser doet uiteraard zijn best om de vis zo goed mogelijk te behandelen.

Er zijn echter een aantal dingen waar men heel goed rekening mee moet houden in deze condities. 
 


Dat de karper een koudbloedig dier is mag algemeen bekend zijn. Dit heeft voor een aantal dingen ook zijn nadelen. Het metabolisme van de karper staat op een laag pitje. Eten doet hij weinig en de meeste tijd ligt hij stil in een luwe hoek van het water. Als een karper gehaakt word gebruikt hij natuurlijk energie om weg te komen, echter kost dit ook een hoop zuurstof. Op het moment dat de karper geschept word zal deze totaal uitgeput zijn en heeft deze een lange tijd nodig om weer op krachten te komen. Dit omdat het zuurstof niveau in het water lager is en de vis door zijn koudbloedigheid een langere tijd nodig heeft om het zuurstof niveau in zijn lichaam weer te herstellen. Hou hier dus altijd rekening mee bij het terugzetten van de karper. Een oplossing is om de vis in een schepnet terug te zetten en hem dan goed in de gaten te houden de vis zal dan zelf aangeven wanneer hij weer op krachten is en weg wil zwemmen.

Een ander probleem is de slijm laag en de kiewbogen. Doordat de temperaturen onder nul liggen zal de vis erg snel opdrogen of erger nog, bevriezen. Vergelijk dit met een soort brandblaren. De slijmlaag kan hierdoor ernstig beschadigd raken. Hierdoor kunnen schimmels en parasieten hun slag slaan en de vis ernstig verzwakken met soms met de dood tot gevolg. Een ander zeer onderschat probleem zijn de kiewbogen. Deze fijne rode bogen achter het kieuwdeksel zijn extreem gevoelig voor uitdroging. Daar komt bij dat - omdat ze zo dun zijn - ze zeer snel bevriezen. Het weefsel zal dan afsterven en een bruine/grijze kleur krijgen. Ook dit is iets wat dodelijk kan zijn voor de vis.
 


Als je dit allemaal zo leest denk je misschien dat het beter is om niet te gaan vissen. Dit is absoluut niet nodig. Wanneer je goed je voorbereiding treft kan je de vis gezond en wel weer terugzetten in zijn omgeving.

Buiten het al eerder vermelde terug zetten, is het belangrijkste om de vis echt zeik- en zeiknat te houden. Hoe meer water hoe beter. Zorg ervoor dat uw weegsling en onthaakmat ontdooid en zeiknat zijn. Dit om beschadigingen te voorkomen. Zorg ook dat u een grote emmer klaar heeft staan vol met water om de vis bijna continue te overgieten. En natuurlijk hou de vis zo kort mogelijk op de kant. Als jullie gaan, succes en geniet. Ook als de pieper niet afgaat.Tekst & Fotografie: Marc Westenberg

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.