Lastige stekken en driltechnieken

Ooit las ik het eerste boek van Alijn Danau en hij beschreef een stek waar hij bij een aanbeet 5 meter met een touw à la Tarzan naar beneden moest glijden om bij z'n hengel te komen. Zelf heb ik ook een aantal stekken bevist waarbij een hele strategie uitgestippeld moest worden om succesvol te zijn.
 


Een polderstelsel heeft een duiker met een houten sluisdeur die meestal half open staat. Je kunt wel raden waar de karper zich bevindt. Achter de sluisdeur uiteraard. Ik viste daarom vanaf het beton boven de duiker loodrecht zo'n 4 meter naar beneden om met het pennetje achter deze deur te kunnen komen. Na een aanbeet waren de eerste 10 seconden beslissend. Het was aanslaan met dichte slip om de karper niet de duiker in te laten zwemmen maar hem op volle kracht langs de sluisdeur zien te loodsen en zo'n 30 meter het wijd op te sturen. Op de visplek kon niet geschept worden en mijn schepnet lag beneden buiten de gevarenzone. Als ik de vis op het veilige open water had dan maakte ik, met de hengel zo hoog mogelijk, de linke afdaling langs allerlei prikkelbosjes naar beneden. Bij het net aangekomen kon de vangst dan verzilverd worden. Mijn beste sessie daar leverde me zo 9 karpers op. Als ik de karper snel buiten de sluisdeur had dan bleken de overige karpers, die zich bij daglicht in de duiker bevonden, niet verjaagd te zijn. Zelden heb ik met deze tactiek karpers verspeeld. Gewoon de eerste 10 seconden super alert zijn en voordat de karper na de aanbeet bij besef was moest hij al uit zijn hol vandaan zijn gestuurd en het wijd op zwemmen. Let wel; als je vanaf de lage kant richting de houten sluisdeur wierp en er net buiten lag dan kreeg je gewoon geen beet.
 


Duiker vanaf de hoge visstek gezien met de houten sluisdeur hier geheel open


Een ander diep duikertje aan een kleine poldersloot wordt boven water afgeschermd door een metalen frame van een sluisje waar de vis wel onderdoor kan zwemmen. Als je in de duiker lag dan had je een kleine 2 meter buiten de duiker speling voor het frame om de vis schepklaar te krijgen. Erg krap dus maar een flinke uitdaging. De karpers zijn hier niet zo groot anders was het niet te doen geweest. Ook hier was het in de duiker een stuk dieper (en uiteraard donkerder) waardoor je overdag alleen hier beet kreeg en niet in de sloot aan de andere kant van het ijzerwerk. Het was ook hier na een aanbeet weer direct opperste concentratie want als de karper onder het frame door de sloot in koerste dan was je gezien. In tegenstelling tot de vorige stek was het hier juist de bedoeling dat de karper dieper de duiker in zwom. Aangezien je vlak voor de opening stond kon je hem goed sturen en moe maken zonder echte verspeelkansen. Op het moment dat hij door z'n krachten heen was dan moest er buiten de duiker vlot genet worden. Na een vangst kon het hier, doordat  de dril zich in de duiker af moest spelen, uiteraard even duren voordat een nieuwe aanbeet zich aandiende Als de karper echter na de aanbeet direct de duiker uit kwam dan moest je op volle kracht in de hengel gaan hangen om hem te keren voor de ijzerhandel. Meestal kozen de karpers gelukkig voor de 1e optie (de duiker in) waardoor ik nagenoeg alle aanbeten kon verzilveren.
 


Duikertje met ijzerwerk ervoor


Tot slot nog een apart drilscenario op groot water. Dit kan op een andere manier een lastige stek zijn en dat heeft te maken met de bodem. Ik had daar de beste vangsten als de boilie dicht onder de kant tussen de stenen (en mosselbanken) lag. Hier kwam de karper graag azen en als je 20 meter verder uit de kant op de blubberbodem lag dan kreeg je veel minder beet. Het dilemma was uiteraard het voorkomen van lijnbreuk. De beste tactiek was om na een aanbeet niet gelijk te gaan drillen maar de hengel zo hoog mogelijk boven je hoofd te houden en de karper door de open slip het wijd op te laten zwemmen. Als hij zo'n 50 meter uit de kant uit de gevarenzone was dan begon ik pas met drillen. Hier trachtte ik de karper moe te maken om hem vervolgens, als hij door z,n krachten heen was, quasi als een slappe brasem over de linke stenenzone heen te loodsen om hem in 1 keer te kunnen scheppen.
 


Deze stenen lopen onder water nog een flink stuk door


 

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.