Leem in the mix!

Voor veel witvissers is het niet meer weg te denken. Het goedje verzwaard je voer, kan het een andere kleur geven, heeft een wolkende eigenschap en verdunt je voer waardoor vissen minder snel verzadigd raken. Ik heb het over vochtige leem. Nadat Martin Post bij ons voor de camera zijn leem truck had laten zien kon ik het niet laten hier ook mee te experimenteren.


Een lekker goedje

Leem is bij de meeste hengelsportzaken wel te koop in zakken van een kilo. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid nodig voor een leuk effect. Martin mixte roze pop-up mix met een beetje leem en kneedde hier losse voerballen van. Omdat leem zo zwaar is, brengt het de pop-up mix naar de bodem. Wanneer vissen de leemballen ontdekken en hiervan gaan vreten komt de pop-up mix los en creëert een enorme roze stof wolk. Een uiterst effectieve manier om vissen visueel te prikkelen. Vanzelfsprekend gaan ze op zoek naar voedsel en komen vanzelf je haakaas tegen.

Leem, melkpoeder en ingrediënten om het nét dat beetje lekkerder te maken

Pop-up mix heeft een erg groot bereik. Eenmaal losgekomen van het leem kan het tot in de bovenste waterlagen komen. Helaas moet je het van pop-up mix alleen hebben van de visuele aantrekkingskracht. Het smaakt en ruikt namelijk nergens naar. Om deze reden ben ik wat gaan experimenteren met melkpoeder en flavour. Je effect is hetzelfde alleen zal het een minder groot bereik hebben dan pop-up mix. Dit omdat pop-up mix lichter is en dus een grotere wolk maakt.

Zorg ervoor dat je een juiste verhouding hebt

Van je leemmix maak je voerballen die je vervolgens rondom je haakaas voert. De bedoeling is dat de vissen van de ballen gaan eten om het voer goed te verspreiden. Je kunt deze voerballen voorzien van wat voer. Op deze manier zorg je ervoor dat de vissen wat feller en langer op de voerballen blijven inhakken. De voerwolk zou zo alleen maar groter worden en meer karpers aantrekken. Ik heb gekozen voor hennep en garnalen.


Met een beetje flavour zal de voerwolk eerder opgemerkt worden


Gooi een paar handen leem in een emmer en vul dit aan met een aantal kg melkpoeder. Dit is gewone melkpoeder vanuit de supermarkt. Mix de mengelmoes goed door elkaar zodat er geen klonten meer in zitten. De verhoudingen moeten zo zijn dat je er nét een bal van kunt kneden. Wanneer je teveel leem gebruikt komt het melkpoeder maar moeilijk los van het leem en bij te weinig kan het zijn dat de bal niet goed afzinkt. Ik heb zelf ongeveer een halve kg leem aangevuld met 2 kg melkpoeder. Hiermee had ik het beste resultaat.
 

Ziet dat er niet lekker uit?


Spuit nou een beetje flavour in de mix en roer het goed door elkaar. Let wel op dat je er niet te veel flavour in spuit anders wordt het een hele plakkerige mix. Hierdoor zijn de ballen minder gemakkelijk weg te schieten met een katapult. het gebruik van flavour en de overige ingrediënten is puur als extra. Om de ballen lekkerder te maken.


Na ongeveer 10 minuten ligt er een flink melkpoederspoor rondom de voerbal


Knijp alvast een bal in elkaar. Doe dit niet te stevig, want eenmaal op de bodem moet hij heel gemakkelijk weer uit elkaar kunnen vallen. Gooi maar eens een leembal voor je voeten in het water. Je zult hetzelfde resultaat zien als op de foto hierboven. De melkpoeder kruipt over de bodem en verspreid zich over de plek. Wanneer vissen hiervan eten wordt het één grote voerwolk waar een karper niet snel aan voorbij zal zwemmen.


Ik zou zeggen, probeer het eens op een dressuur putje. Op een mooie heldere dag, wanneer de vissen aan het oppervlak liggen kan het ze over de streep halen om even poolshoogte te nemen op de bodem. Knap een paar van deze leembollen om rondom je haakaas en je bent erg dressuur doorbrekend! Martin Post, bedankt voor je tip!

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.