let the love begin

We hebben de eerste zomerse dagen achter de rug en het water begint nou toch echt goed op temperatuur te komen. Dit is voor karpers hét moment zich op te maken voor hun grootste natuurlijke drang, namelijk de paai. De eerste tekens van deze drift zijn vaak te zien door karpers die groeperen en rusteloos heen en weer zwemmen. Zo'n groepje bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes. Deze mannetjes moeten dan ook flink hun best doen om de aandacht van het vrouwtje te winnen.


Vanwege ons klimaat zijn karpers in de Nederlandse wateren zo rond hun 4e jaar geslachtsrijp. In warmere landen kan dit zelfs al na een jaar. Hier zal een karper ook meerdere malen per jaar afpaaien. Wij moeten het 'slechts' van het voorjaar hebben. Wanneer het water goed op temperatuur is (18 graden) zoeken de karpers de ondiepe en begroeide kanten op om te beginnen met dit romantische gebeuren.

Het 'tegen elkaar oprijden' is iets wat in de meeste wateren hoofdzakelijk in de ochtend gebeurt. Ik denk dat de meeste van ons dit wel eens heeft mogen aanschouwen waardoor ik eigenlijk niet hoef te vertellen dat dit gepaard gaat met een hoop geweld. Opspattend water, planten worden ontworteld en ze lopen meestal forse beschadigingen op. Een beetje zoals bij mij thuis laten we maar zeggen.

Dit rijden doen ze om het vrouwtje te stimuleren en te verleiden. Misschien dat je het een beetje herkent van je eigen wilde disco-periode.


Typische paaiplekken

Wanneer dit rijden lang genoeg gebeurt zal het vrouwtje haar eieren (kuit) uitstoten. Vrijwel meteen reageert het mannetje door hetzelfde te doen met zijn zaad (hom). Dit proces kan soms uren duren. Wanneer de temperaturen terugzakken kan dit proces zelfs onderbroken worden tot het water weer op temperatuur is. Ik moet er toch niet aan denken dat dit bij ons ook zo zal gaan.


Voorspel

Wanneer de eieren zijn uitgestoten moeten deze vrijwel direct worden bevrucht. Dit omdat een versmelting tussen ei- en zaadcel slechts een hele korte periode mogelijk is. Het eitje zwelt dan op tot het ongeveer een grootte heeft bereikt van een paar millimeter. Deze eieren zijn erg kleverig waardoor een aantal hiervan zich vastgrijpen aan de aanwezige waterplanten. De eieren die naar de bodem zinken gaan meestal allemaal verloren.

Gelukkig maar dat een karper gigantisch vruchtbaar is. Per kg karper kan ze 100.000 eieren aanmaken.


Een waar spektakel

Afhankelijk van de watertemperatuur komen deze eitjes na drie tot acht dagen uit. Het is dan erg belangrijk voor de jonge, 5mm lange karpertjes dat het water voldoende zuurstof heeft. Eten voor de komende dagen dragen ze namelijk al bij zich in een dooierzak. Omdat ze nog niet goed kunnen zwemmen blijven ze tegen de waterplanten aanzitten. Dit voor hun eigen veiligheid. Enkele dagen later zwemmen ze naar het oppervlak om hun zwemblaas te vullen met lucht en te beginnen met eten. Het menu bestaat uit heel klein plankton.


Een pens vol kuit

Vrijwel meteen begint de vorming van vinnen. Dit omdat ze dit hard nodig hebben bij het scoren van voedsel. Na een paar weken is het jonge visje ongeveer 15 mm langer en beginnen ook de eerste schubben zich te vormen.

Helaas liggen er voor dit kleine grut veel gevaren op de loer. Denk aan snoeken, palingen en baarzen. Dit hebben ze vooral aan zichzelf te danken omdat de kleine visjes geen scholen vormen en dus erg kwetsbaar zijn.

Een paai van A tot Z is iets wat in Nederland maar zelden voorkomt. Dit omdat niet altijd alle factoren kloppen. Aan de ene kant is dat jammer omdat dit uitzettingen van de OVB overbodig zou maken. Aan de andere kant zit ook niemand te wachten op een karperoverschot…

Trek er de aankomende dagen op uit met een camera en geniet van die prachtige schouwspel!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.