Live (voor de ) CarpCam HQ

Het was de laatste twee weken een dolle boel voor de carpcam. De karpers bezochten de stek dag en nacht en werden dagelijks getrakteerd op een portie boilies en tijgernoten. Afgelopen vrijdag was het tijd om een lijntje uit te leggen voor de cam en live te vissen. Ondanks een aantal (forse) tegenslagen slaagden we erin om vis te vangen.
 


Een samenvatting:

Het is nog ochtend als Erwin en ik arriveren op de stek waar de cam staat. Het is een vreemd, maar heel gaaf gezicht om de figuranten van ons project nu in het echt te zien zwemmen. Terwijl ik de schubkarpers van bovenaf gadesla zie ik ze op de telefoon voor de camera langs schuiven. Rustig zwemmen ze door het gebied en ik kan het niet laten om een paar boilies te water te laten. Nog geen vijf minuten later zijn alle boilies al verdwenen en dat geeft vertrouwen! Er zwemmen een aantal fraai ogende vissen op de stek en ik kan dan ook niet wachten tot ik een poging kan gaan wagen.
 


Opname haakaas
 

Trouble in paradise

Erwin regelt de techniek terwijl ik de stek langzaam opbouw. We hebben geen haast en alles lijkt volgens plan te verlopen, tot de eerste probleempjes aan het licht komen. De camera’s werken niet allemaal vlekkeloos op de macbook van Erwin en dat is bij een dergelijk project natuurlijk wel cruciaal. De oplossing ligt in een andere laptop, maar die is een stuk trager en heeft wat moeite met de software. Als Erwin deze problemen heeft verholpen is het inmiddels al 15.00 uur geweest en moeten we helaas constateren dat we iets zijn uitgelopen. Vol goede moed wordt de stream opgestart maar dan krijgen we een enorme tegenslag te verduren. Een onschuldig ogend achtergrondmuziekje zorgt er namelijk voor dat Youtube onze livestream voor 7 dagen blokkeert in verband met schending van auteursrechten. Dat hadden we dus echt niet zien aankomen en de sessie dreigt in het water te vallen.
 


De run


Verslagen zitten we in de tent tot Erwin een idee heeft. Er wordt een account aangemaakt bij de dienst U-stream en alles wordt getest. Gelukkig blijkt dit te werken. Enig nadeel is dat er veel reclame wordt afgespeeld, maar we realiseren ons dat er op het moment geen andere opties beschikbaar zijn. Het is tijd om live te gaan!
 


We gaan er voor!

Om voor de camera te kunnen vissen moet er om een hoekje worden gevist. Een stormpaal wordt in de grond geprikt en een elastiek aan de bovenzijde bevestigd. De lijn loopt zo vanaf de rig slap naar het paaltje en wordt vervolgens met een lusje tussen het elastiek geklemd. Vanaf het paaltje loopt de lijn rechtstreeks (en boven water) naar de hengel. Ik kies voor een combi-rig die ik veel toepas in mijn visserij. Als haakaas kies ik voor the Globe, de boilie waar de vissen inmiddels goed bekend mee zijn. Ik voorzie de presentatie tevens van een wit maiskorreltje voor het visuele aspect. De rig wordt zorgvuldig geplaatst en binnen vijf minuten krijg ik al een hartverzakking als een dikke schub zichzelf haakt bij de eerste opname. De vis zwemt kopschuddend het beeld uit, maar weet daar de rig te lossen voor ik aan heb kunnen slaan, zuur!
 


Mijn eerste camvis, een gave schub!


Ik heb toch vertrouwen in de rig en plaats deze opnieuw voor de camera. Een aantal hele en halve boilies worden verspreid rondom het haakaas gevoerd. Al snel zwemt er een actieve vis op de stek die rustig aan het azen is. Binnen een kwartier pakt hij rustig het haakaas en de onderlijn strekt zich zichtbaar in het beeld. Ditmaal is het wel raak en de delkim zet het op een schreeuwen. Door de ligging van de stek is drillen met de boot noodzakelijk en ik laat me rustig naar de vis toe drijven. Deze is het lelieveld naast de stek in gezwommen en ligt, verstrikt in de leliebladen, aan de oppervlakte. Belangrijk is nu om de lijn continu op spanning te houden en dat gaat goed. De eerste vis glijdt het net in en een prachtige schubkarper van 13,2 kg is mijn eerste ‘camvis’. Veel bezoekers zijn getuige geweest van de aanbeet en de vangst en er verschijnen zelfs al screenshots op Facebook, een leuke gewaarwording!

Helaas heeft de vangst de rest van de vissen flink afgeschrikt. De stek is uitgestorven en blijft urenlang visloos.
 


Drie maal scheepsrecht?

Laat in de avond verschijnt er een brasem op de stek. Deze begint actief te azen en trekt een viertal andere brasems mee in zijn aasgedrag. Interessant om te zien is dat er niet lang daarna ook weer een karper komt kijken. Een dikke schub houdt zich eerst nog wat op de achtergrond, maar komt dan toch een aantal malen voor de camera. Het duurt niet lang voor het haakaas in de bek verdwijnt, maar hij spuwt het direct weer uit. De vis zwemt niet weg maar laat zich zakken en gaat op de bodem liggen. Vanuit die positie neemt hij nogmaals het aas op en ook deze keer volgt er geen inhaking. Heel gek is dit niet, want de vis ligt zo dicht op het aas dat de onderlijn zich nooit kon strekken. Een brasem blijkt kort daarop minder argwaan te hebben en haakt zich bij de eerste opname. Het aas wordt weer in positie gebracht en de hoop is dat de schub actief blijft.
 


Liggend op de bodem neemt hij het aas op


Minuten verstrijken voor de schub zich opeens weer laat zien. Hij zwemt eerst een aantal keren door de set en komt steeds vanuit de rechterkant van het scherm in beeld. Dan komt hij plots vanaf links en neemt het haakaas op. Het beeld hapert op dat moment helaas en bij het volgende beeldfragment komt de vis omhoog en de boilie zakt terug naar de bodem. Ook de derde opname is dus mis! Ik neem mezelf voor om het aas nog even te laten liggen tot een vierde en laatste opname en het dan te vervangen door een ander systeem. Zover komt het niet, want opnieuw haakt een brasem zich bij zijn eerste verkeerde bolletje.


Als test zet ik een chodrig in, maar er komt geen karper meer in de buurt van het aas dus die krijgt geen eerlijke kans. Rond 01.30 uur is de stek weer stilgevallen. We besluiten de hengel in te draaien en de stek wat aan te voeren. Even een paar uur de ogen dicht en morgenochtend weer verder.
 


De morgenstond...

Als ik mijn ogen open graai ik gelijk naar mijn telefoon. Even vanuit de slaapzak kijken of er vis op de stek zit. Het eerste beeld dat ik zie is een rondzwemmende karper en dat stemt me uiteraard vrolijk. Direct wordt er een nieuwe rig in elkaar geknoopt en de chod vervangen voor een korte stiffrig van 13 centimeter. Het is eigenlijk maar een gekke rig. Hij draait voor geen meter en ‘haaktestjes’ lopen keer op keer op niets uit. Volgens Erwin heeft deze rig tijdens een eerdere camsessie gezorgd voor een 100% score en dat wil ik natuurlijk graag zelf uitproberen.
 


De brasem zwemt direct alweer op de stek


Een 20mm boilie wordt aan een D-rig gemonteerd en gaat te water, vergezeld door wat andere bollen. Na een minuutje of twintig schuift er een schubkarper het beeld in die recht op het aas af zwemt. De haakboilie wordt direct opgenomen en de haak zet zich, een stofwolk achterlatend op de stek. Ook deze schubkarper blijft in het lelieveld zwemmen waar de eerste vis zich vast zwom. De dril is daardoor vrijwel identiek en binnen enkele minuten ligt mijn tweede vangst op de mat. Een mooie schubkarper van 11,8 kg is de prijs. En het moet gezegd, de haak zat keurig verankerd in het midden van de onderlip!
 


De tweede vangst


Het is het laatste wapenfeit voor deze sessie en aan het begin van de middag wordt de hengel ingedraaid. Met twee gevangen vissen ben ik een tevreden man. Eigenlijk had de eerste aanbeet ook raak moeten zijn, maar de oorzaak van die ‘losser’ is me niet duidelijk geworden. Voor mij was het in ieder geval een bijzonder gave kans om mijn systemen vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Door de technische problemen hebben we helaas niet alle aanbeten kunnen opnemen en zijn de bestaande beelden een beetje schokkerig. We zijn echter blij dat we de sessie toch hebben kunnen voortzetten en willen iedereen bedanken voor hun geduld en aanwezigheid.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.