Lood keuze

Met alle commotie rondom aas, rigs en verschillende technieken zien we vaak de eenvoudige dingen over het hoofd, zoals je loodkeuze! Het ironische hieraan is, dat je alles perfect voor elkaar kan hebben, maar door de verkeerde loodkeuze alles weg kan zakken in de modder. Zit je voor niets te vissen! Als je het over ingooien hebt kan de juiste keuze er voor zorgen dat je toch nét dat ene plekje werpend kunt bereiken wanneer je met het 'verkeerde' lood 30 meter te kort zou komen. Een goeie samenstelling is in veel situaties dus van cruciaal belang.
Te veel om uit te kiezen!

Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen 2 type lood soorten, namelijk inline lood en wartellood. Wartellood, zoals de naam al verraad, zijn de lood soorten die je door middel van een wartel aan je rig bevestigd. Inline lood is het lood met een gat door de kern waardoor je de lijn haalt om het te kunnen bevestigen. Beide lood soorten hebben zo hun voor en nadelen.


Inline Lood

Inline lood is heel geschikt voor een harde bodem. Of dit nou klei, grind of zand is, inline blijft een goeie keuze. Tijdens een worp met inline lood zal de neus van het lood als eerste het water raken en dus ook zo op de bodem terecht komen. Wanneer de bodem hard is zal deze niet doordringen in de bodem en dus mooi terecht komen.


Verschillende soorten inline lood op een rij


Een groot voordeel van inline lood is dat het heel compact is. De karper zal dus bij het opnemen van het aas heel direct het volle gewicht van het lood voor zijn 'kiezen' krijgen. Het zit namelijk direct aan je lijn i.p.v. dat deze eronder hangt. Dit vergroot de kans op een goeie inhaking.


Wartellood

Wartellood is ideaal wanneer je te maken hebt met een zachte bodem. Wanneer met inline lood is de kans groot is dat je hele rig wegzakt in de bodem zal je met wartellood dit juist voorkomen. Omdat je lood los van je rig hangt zal alleen je lood wegzakken en je rig mooi op de bodem blijven liggen. Ook kun je in de meeste gevallen met het juiste type wartel lood verdere worpen maken.


Verschillende soorten wartellood


Ook het te gebruiken systeem is een bepalende factor voor je loodkeuze. Kies je voor een Chod Rig, ben je verplicht voor wartellood te kiezen. Kies je voor bijvoorbeeld een shocker rig, geniet inline de voorkeur.


Vorm

Er zijn erg veel verschillende vormen op de markt met ieder zijn eigen doel. Deze vormen zijn er zowel voor inline als voor wartellood.

Afstands lood:
Dit type lood is speciaal ontwikkeld voor het halen van een grote afstand. Het bestaat alleen maar uit rondingen waardoor je minder wrijving in de lucht zal hebben. Hierdoor zal ook je lood stabieler vliegen. Vaak zit bij dit type lood het meeste gewicht voorin. Hierdoor werp je verder en zal de vis bij het optillen van het lood meteen het volle gewicht pakken. Ideaal voor harde bodems.


Afstands lood (inline)


Zip lood:
Dit is het ultieme afstand lood, het is namelijk ontworpen voor long distance worpen. Door zijn lange puntige vorm heeft het een minimale wrijving in de lucht waardoor je de optimale afstand uit je worp kunt halen. Gebruik dit type lood alleen op een harde bodem. Het zakt namelijk gemakkelijk weg in de bodem.


Zip lood


Peer lood:

Hoewel je er niet zo ver mee kunt gooien als een zip lood kun je ook met dit type lood een flink eind komen. Doordat het meeste gewicht onderin het lood zit kun je hier heel accuraat mee werpen. Het nadeel van het meeste gewicht onderin, is dat de het lood een minder directe werking heeft bij een opname van het aas.


Peer lood


Grip lood:

Grip lood, heeft zoals de naam al verraad erg veel grip op de bodem. Ideaal om te gebruiken in stromend water. Ook is kan het uitkomst bieden wanneer je op een taluut (schuine rand) vist. Zo weet je zeker dat het lood niet 'naar beneden glijd.' Het is alleen geen lood om ver te werpen.


Grip lood


Flat lood:
Flat lood licht enorm compact en stabiel op de bodem. Door zijn vorm zal het niet snel wegzakken in de bodem. Goed te gebruiken op een zachte bodem dus! Ook zit hier het meeste gewicht vooral (bij de inline versie). Hierdoor zal je het optimale uit het gewicht van je lood halen.


Flat loodCoating

Eerder was het lood dat er op de markt te koop was nog gewoon zilverkleurig. Al snel kwamen ze erachter dat wanneer je het lood camoufleert je in het voordeel bent. De karper wordt namelijk niet afgeschrikt door schitteringen van het lood.

Ook heeft het gebruik van een coating een ander doel, namelijk het beschermen van de vis! Lood zonder coating kan namelijk snel braampjes krijgen. Hiermee kun je tijdens een dril een karper flink beschadigen.

In de loop der jaren zijn er naast verschillende vormen ook verschillende kleuren op de markt gekomen. Probeer de kleur te kiezen die ook in het water op de bodem voorkomt, zodat het zo min mogelijk opvalt. Dus met een sterke wiergroei en veel alg, is het goed te kiezen voor groen lood. Met een modder bodem, kies je voor bruin, enz.


Conclusie

Denk de volgende keer dat je gaat vissen dus goed na op wat voor een bodem je vist, de afstand die je moet halen en het type systeem waar je mee vist. Bepaal aan de hand van deze punten welk lood je gaat inzetten! Zo haal je het uiterste uit je lood!

Succes!!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.