Lood maken met CJT Developments

Lood is een onmisbare schakel in onze hobby. Op de markt zijn velen soorten en alternatieven verkrijgbaar waardoor voor elke visser er wel wat bij zit. Sommige vissers prefereren alleen om lood zelf te maken. Redenen hiervoor zijn de kosten van productielood en de persoonlijke tint die ze kunnen toevoegen aan hun loden. In dit artikel laat ik aan de hand van de producten van CJT Developments zien, hoe je met hun producten makkelijk zelf lood kan maken. Een wellicht leuke bezigheid voor de koude wintermaanden!

Oud lood is ideaal


Benodigdheden:

• Loodmal
(oud) Lood
• IJzeren pollepel
• Brander of gasfornuis
• Bomb Loops of paperclips
• Wartel (bij wartellood)
• CJT inserts (bij inlinelood)
• CJT mouldclamp of lijmklem
• Coatingpoeder


Het maken van lood begint bij de keuze voor de juiste loodmal. CJT levert verschillende modellen voor zowel inline als wartellood in verschillende gewichten. Van Flatpear tot Grippa tot Distance modellen zijn verkrijgbaar van 1.25oz tot zelfs 4.5oz. elke loodmal bestaat uit twee delen. Een boven en onderkant. In het midden van elke loodmal is een inkeping voor het gieten van het lood.

CJT Grippa wartellood mallen

We nemen nu lood, oud lood is vaak te vinden bij autogarages, oud ijzerboeren etc., en zorgen ervoor dat het lood zo schoon mogelijk is. Verwijder zo veel mogelijk vuil, olie etc. We snijden of knippen stukjes lood af en verwarmen dit in een pollepel boven vuur (gasbrander, gasfornuis etc.) Lood zal bij ongeveer 600 graden smelten. Ondanks dat dit een hoge temperatuur lijkt, zal je zien dat het lood sneller vloeibaar wordt als je denkt. Probeer geen looddampen op te nemen en gebruik desnoods een mondkapje! Denk eraan dat de pollepel enorm heet wordt. Neem er dan ook eentje met een hittebestendig handvat!

De CJT loodkit voor het maken van inline lood

We leggen de onderkant van de loodmal op een vlakke ondergrond en plaatsen een paperclip of CJT Brass Bomb Loop in de insparing aan de bovenkant van de mal. We drukken nu de bovenkant van de mal goed op de onderkant. Je kan de delen bij elkaar houden door middel van een lijnklem of de speciale CJT Mould Clamp.

De CJT Mould Clamp om de delen van de loodmal goed tegen elkaar te houden

Wanneer het lood in de pollepel volledig vloeibaar is, gieten we rustig (dat spul is warm!) het vloeibare lood in de inkeping aan de zijkant van de loodmal net zolang totdat hij vol zit. We laten de mal nu even staan om het lood te laten uitharden. Vervolgens halen we de loodmal uit elkaar en hebben we een mooie gevormd stukje lood. Vis jij graag met dof grijs lood, leg de loden dan even in een badje van azijn. Het lood zal hierdoor oxideren en een doffe matte grijze tint krijgen.


Prefereer je een camouflage coating, dan kun je in dit stadium van het loodproces flink losgaan. Er bestaan op de markt verschillende aanbieders van goede coatingpoeders als CJT, Gardner en als je ze nog kan vinden, de Anchor coatingpoeders. Het mooie is dat je natuurlijk niet 1 soort poeder hoeft te gebruiken maar je door het mengen van verschillende kleuren, je eigen coating kan bepalen. Je zou zelfs gezuiverd zand (ontdoen van vuil) van je eigen water kunnen mengen door de coating. Zo kun je de kleur van je lood precies aanpassen aan jouw water! wees creatief!


Coaten

Hoe we ons lood moeten coaten wil ik jullie laten zien aan de hand van onderstaand filmpje van Gardner. Bewegende beelden zijn vaak veel duidelijker dan geschreven tekst niet! succes met het maken van je eigen lood!
Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.