Loop your braid

Het maken van een lusje aan je hair is voor de meeste van ons een piece of cake. Middens een simpele 8 knoop is snel en eenvoudig een kleine lus te fabriceren waaraan later je aas geregen kan worden. In dit artikel alles over het fabriceren van een goede lus,  het gebruik van de Gardner Hairloop tyer en andere oldskool loop tyers die het maken van een hair loop vereenvoudigen.


De perfecte hair loop


Gardner hair loop tyer

Het maken van een lus is voor de meeste van ons simpel. Doch blijkt in de praktijk dat het maken van een kleine lus lastiger is dan gedacht. Vooral voor de wat oudere vissers onder ons die een minder zicht hebben of voor vissers die grote handen hebben en daarmee niet zo makkelijk een lus kunnen knopen, is er tegenwoordig de Gardner Hair Loop Tyer. Een klein simpel apparaatje voor het vervaardigen van een kleine lus.  

De hair loop tyer van Gardner

Nu natuurlijk de vraag hoe dit apparaatje werkt. Aan de hand van de volgende stappen kun je daar een idee van krijgen.

We schuiven het messing gedeelte naar beneden waardoor de loop tyer open staat. We pakken een stuk braid van de de gewenste lengte en vouwen deze dubbel. De lus die ontstaat houden we tussen duim en wijsvinger en rijgen we over het stangetje van de loop tyer heen.

Pak de lus tussen duim en wijsvinger en rijg hem
over het stangetje van de hair loop tyer heen

Vervolgens sluiten we de hair loop tyer maar houden we de braid vast tussen duim en wijsvinger. We draaien vervolgens de hair loop tyer een aantal keer om zijn as waardoor de lus gedraaid raakt.

We draaien de hair loop tyer een aantal maal zodat de lus gedraaid raakt

Vervolgens pakken we de gedraaide lijn en creëren een lus ervan die we weer houden tussen duim en wijsvinger.

We creëren van de gedraaide lijn een lus

Deze lus schuiven we vervolgens over de gehele hair loop tyer en trekken de lus dan aan door de braid naar links te trekken

Schuif de lus over de gehele hair loop tyer..


Trek de lus goed aan

Schuif nu de net gemaakte knoop naar beneden en je zal zien dat een perfecte lus wordt gecreëerd

Een perfecte hair

De voordelen van deze gardner Loop Tyer zijn dat op een makkelijke manier een kleine lus vervaardigd kan worden. Doe je goed dan kun elke rig maken met een gelijke grote lus. Maak je meerdere onderlijntjes tegelijk, dan kun je in ieder geval de lus van de hairs gelijk houden. Het nadeel is dat je deze techniek even onder de knie moet krijgen en het wat langer duurt dan een simpele 8 knoop. Doch is het zo dat als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, je zelfs blind een kleine lus kan knopen. Vooral ’s nachts erg makkelijk.


Conventionele loop tyers

In elke oude tacklebox is wel een loop tyer of soortgelijk apparaatje te vinden. Tegenwoordig zien we ze steeds minder wat natuurlijk ook niet zo gek is. Toch kan een loop tyer nog best eens handig zijn. Vooral voor vissers die van precisie houden en graag hun rig optimaal opbouwen, kunnen loop tyers zorgen voor perfecte hair loops. Conventionele loop tyers zijn eigenlijk geen tyers maar meer maatplankjes waarop je kan bepalen hoe groot de lus wordt die je wilt fabriceren. In principe doe je niks anders dan een 8 knoop maken en deze niet aan te trekken. De losse knoop schuif je op een van de punten op het plankje waarna je het zaakje aantrekt. Om alles te verduidelijken ook hier een kleine howto van.

Een conventionele loop tyer van Arca met 4 maten

Het maken van een hair loop met een conventionele loop tyer gaat als volgt.

Pak een stuk braid met de gewenste lengte. Vouw deze dubbel en houdt de lus die wordt gecreëerd tussen duim en wijsvinger.

Houdt de braid tussen duim en wijsvinger

Maak nu een 8 knoop door de lus dubbel te vouwen en over elkaar te leggen. Vervolgens steek je het uiteinde door de lus die je net gecreëerd hebt.  Trek de knoop niet aan!

Trek de 8 knoop niet aan!

Pak nu de loop tyer en kies een van de groottes uit. Hoe groter de pinnetjes uit elkaar staan, hoe groter de lus wordt. In dit voorbeeld kies ik de kleinste maat. Prik de kleine lus (zoals je hierboven ziet) over de langste pin en de grote lus over de korte pin.

De kleine lus gaat over de grote pin en de grote lus over de kleine pin

Trek nu de braid aan waardoor een knoop ontstaat. Trek de knoop subtiel van de loop tyer af en maak hem een beetje nat met wat speeksel. Trek nu de knoop vast.

Trek de knoop aan en haal hem subtiel van de pinnen af

Het resultaat is een perfecte hair loop. Conventionele loop tyers zijn verkrijgbaar van velen fabrikanten. Arca, TB, Stonfo en Sensas hebben ze bijvoorbeeld in het assortiment. Ze zijn ideaal voor het maken van gelijke hairs.Tenslotte

Het maken van een hairloop is een simpele bezigheid die voor sommige nog weleens vervelend kan zijn. Doch zijn er simpele producten om een perfecte hair loop te creëren.  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan toch?  Zorg er alleen voor dat als je gaat knopen dat je altijd de lijn nat maakt voordat je de knoop aantrekt. Door de wrijving en daarbij gepaarde warmte die vrij komt kunnen lijnen namelijk zwak worden met alle gevolgen van dien.  Succes met knopen van jouw perfecte hair loop!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.