Maak je eigen Powerpack

Anno 2012 nemen we steeds meer stroomverslindende apparaten mee naar de waterkant. Denk aan je laptop, Ipod, Ipad en niet te vergeten je Smartphone die allen wel een slokje stroom lusten. Vooral op langere sessies is het dan ook vervelend als je zonder stroom zit. Helemaal als je midden in de rimboe zit en een werkende telefoon bijna bittere ernst is wanneer er een ongeval plaatsvindt of om andere reden de alarmdiensten gebeld moeten worden. In dit artikel laat Raymond Vollebregt zien hoe je zelf een Powerpack in elkaar zet. Een handig attribuut om die Ipad of Smartphone meerdere malen op te laden!
 


Je kent het vast wel, zit je lekker een tijdje te vissen, is je accu van je telefoon of camera leeg en je moet nog de hele nacht. Voor sommige is er een mogelijkheid om die dingen in de auto op te laden maar wat nou als je auto ver weg staat of je er geen hebt? In deze gevallen biedt een Powerpack een uitkomst. In dit artikel de howto voor het maken van je eigen Powerback. Uit deze Powerpack komt 12 volt aan stroom. Je kan alles eraan hangen zolang deze beschikt over een zogenaamde 12 volt sigarettenaansteker aansluiting. Ook hiervoor zijn tegenwoordig enorm handige adapters verkrijgbaar om hem naar USB om te switchen. 
  

De benodigdheden


1 • Inbouw laadstekker
2 • Laadaansluiting
3 • Zekering 5/10 Ah
4 • Inbouw sigarettenaansteker aansluiting
5 • Inbouwschakelaar
6 • 1,5 meter speakersnoer
7 • Een (spat)waterdichte doos (PVC box)
8 • 1 of 2, 12 volt accu’s

• 12 volt led
• Kabel schoentjes
• Goede lijm/kit
• Isolatietape/krimpkous
 


Benodigde gereedschap:


• Boor 2 t/m 10
• Aftekenmateriaal
• Striptang
• Combinatietang
• Soldeerbout/tin
• Vijl (mini vijlen zijn makkelijk)
• Een klein beetje technisch inzicht
 


Stap 1

Pas alles in een waterdichte doos. Ik heb gekozen voor een PVC box die gebruikt worden in de elektrotechniek. Helaas is de box die ik gebruik iets te ondiep maar daar heb ik een oplossing voor die ik later zal uitleggen. Zodra je weet hoe alles er in komt, pak je een stift en teken je af waar de gaten voor de sigarettenaansteker, schakelaar, laadaansluiting en de led komen. Vervolgens boor je de gaten uit en monteer je deze componenten. 
 


Meet uit en teken af waar de componenten komen
 

Stap 2

Boor een gat aan de zijkant voor de laadaansluiting, ik heb een laadaansluiting uit een 2ehands scanner gedemonteerd welke ik gekocht heb bij een kringloopwinkel. Deze zijn ook los te kopen via de betere electronicawinkel net als een bijbehorende adapter hiervoor. Maak het gat met een (mini) vijl op maat voor de laadaansluiting.
 


Boor een gaatje en vijl hem uit zodat de laadaansluiting past
 

Stap 3

Pak nu de aansluittekening erbij en begin met het aansluiten. Let er vooral op dat de led juist wordt geschakeld! Als je hem in serie schakelt dan doet de aansluiting het niet. 
 


Houd je aan het aansluitschema om problemen te voorkomen
 

Stap 4

Strip de draden en knijp een schoentje eraan. Draai de draden in elkaar en soldeer ze dan vast. Tape de draden af of doe er wat krimpkous over. Wil je het nog professioneler laten ogen dan kun je ook speciale koppelingen hiervoor kopen maar dit is een makkelijkere manier. 
 


Voorzie de draden van een schoentje en tape ze af!
 

Stap 5

Ga verder zoals in het stroomschema beschreven staat. Plaats een zekering tussen de + draad. Daar staat namelijk de spanning op. Gebruik hier gewoon 2 schoentjes voor. Een zekering van 5/10 ah voldoet hierin prima.
 


Voorzie de + draad van een zekering
 

Stap 6

Na alles te hebben aansloten is het natuurlijk even testen of alles het doet. Zodra je de schakelaar aan zet zal de led moeten gaan branden. Doet je Powerpack het niet dan kun je het beste eerst kijken of alles juist is aangesloten zoals in het aansluitschema staat. Ook een multimeter kan handig zijn. Sluit ook even de druppellader aan om te kijken of dit werkt!
 


Test of de led en de druppellader het doen
 

Stap 7

Als alles werkt dan kan je alles vast gaan zetten. Lijm alles vast met kit of gebruik pur schuim/piepschuim en dergelijke. Zorg ervoor dat niets kan bewegen.Teken vervolgens af waar de accu’s komen en spuit de lijm/kit rond die plaats.
 


Teken alles af en breng de lijm/kit aan


Lijm ook de led en de laadaansluiting vast. Zorg ervoor dat elk component goed vastzit zodat  niks lostrilt als je hem naar de waterkant vervoert. 
 


Lijm/kit ook de led en de laadaansluiting goed vast
 

Stap 8 (Optioneel)

Zoals ik al eerder zei was mijn PVC box iets te klein. Daarom heb ik van roestvaststaal een rand gemaakt om hem hoger te krijgen. Natuurlijk kan je ook opzoek gaan naar een grotere PVC box zolang deze maar (spat)waterdicht) is. 
 


Je kan je PVC box ophogen door een rand van RVS te (laten) maken


Laat alle componenten die voorzien zijn van lijm/kit drogen. Maak de PVC box dicht en klaar is je Powerpack! Je kan hem als laatste nog zelf een beetje pimpen met camouflage tape!
 


Het eindresultaat


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.