Maak je eigen snag line clip

Soms ontkomen we er niet aan om iets scherper te vissen wanneer de karpers door toedoen van dressuur de klappen van de zweep kennen. Hoe minder lijn we als visser hebben uitstaan onderwater, hoe minder groot is de kans dat de karpers je lijn tegenkomen en argwaan krijgen. In deze speciale howto laat ik je zien hoe je door middel van enkele (hobby)materialen een hele deftige snag line clip kan maken waarmee je je hoofdlijn bovenwater begeleidt van rig naar hengeltop.

Maak je eigen snag line clip!

Snag line clip?

Een snag line clip is een slimme methode om minder hoofdlijn door het water te hebben lopen waar karpers op kunnen stuiten. Ik gebruik een snag line clip zowel om onder de eigen kant te vissen op afstand of onder bruggen te vissen zonder passerende karpers af te laten schrikken. Vooral voor de kantjes visserij op stromend water is zo’n snag line clip ideaal. Je laat je rigje te water, clipt de lijn bovenwater op je snag line clip en begeleidt je lijn vervolgens naar je rodpod of steunen. Zo ligt er onnodig lijn langs de kant waar een passerende karper zijn neus aan kan stoten. In deze howto zal ik zowel de variant laten zien die je kan bevestigen aan een brugleuning als een variant die te monteren is op een bankstick. laten we beginnen!

De benodigdheden

De benodigdheden;

  1. krimpkous (optioneel)
  2. line clips (Spro, Iron Claw ed.)
  3. cord locks
  4. cord ends
  5. paracord carabiners
  6. puntbektang
  7. aansteker
  8. stickneedle, threader of lange fleurnaald
  9. paracord (Mil-Spec type III camo)

De materialen

De basis van een snag line clip is de line clip zelf en deze worden voornamelijk in de roofvisserij verkocht. Dit soort line clips worden gebruikt bij het trollen waarbij het (kunst)aas op diepte wordt gehouden met een zogenaamde downrigger. De bekende Iron Claw Line Clip welke door veel karpervissers wordt gebruikt is oorspronkelijk voor hetzelfde doel ontworpen. Qua snag line clips zijn verschillende soorten op de markt te vinden waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een instelbare variant waarbij de lijndruk instelbaar is als varianten die enkel open of dicht te zetten zijn en werken als een wasknijper. De net genoemde Iron Claw Line Clip, de varianten van Stonfo, Cannon of een SPRO Trolling Clip De Luxe zijn de duurdere instelbare varianten welke vaak instelbaar zijn in 10 standen. Een SPRO Big Waller Trolling Clip is  bijvoorbeeld een standaard exemplaar. Deze variant van SPRO is onder andere merken ook verkrijgbaar in een rode kleur in plaats van de standaard zwarte kleur.

Line clips van Iron Claw en Spro

In dit voorbeeld heb ik gekozen om paracord als lijn te gebruiken. Paracord is enorm sterk, duurzaam, goedkoop te verkrijgen en verkrijgbaar in elke kleur die je wenst. Op websites als www.paracord.nl zijn legio soorten en kleuren paracord en accessoires te verkrijgen voor kleine prijsjes. In dit voorbeeld gebruik ik een Mil-Spec type III variant in een army green camo kleur. De overige accessoires, cord locks en cord ends zijn in dit voorbeeld in het zwart uitgevoerd net als de zwarte Gumay SF paracord karabijnen (carabiners) welke te koop zijn via websites als Aliexpress. Het krimpkous is te koop bij sommige bouwmarkten en elektronicazaken. 

De SF Carabiners van Gumay

In de volgende stappen laat ik je zien hoe ik een instelbare snag line clip maak van bovenstaande materialen. Deze snag line clip is te gebruiken om te vissen onder bruggen.

Stap 1. Knip de gewenste lengte paracord af. 

De eerste stap is de door de gewenste lengte paracord af te knippen. Mijn advies is om een snag line clip voor het vissen onder bruggen op 100cm af te knippen en voor de kantjesvisserij op 50cm. Doordat we een verstelbare line clip gaan knopen, kun je beter voor wat meer lengte kiezen.

Knip de gewenste lengte paracord af

Stap 2. brand de uiteinden af door ze te verwarmen

Paracord is een koord welke gemaakt is uit een aantal losse nylon lijnen. Daarnaast schuift de buitenmantel los over deze losse koorden. Dit kan soms lastig zijn wanneer je de paracord door het oog van een line clip, cord lock of cord end moet halen. Hiervoor zijn speciale paracord naalden te koop maar door even het uiteinde van het paracord te verhitten, kan je de losse nylon koorden en buitenmantel vrij gemakkelijk aan elkaar smelten. Dit doe je simpel door je aansteker bij de vezels te houden. Je kan voor dit klusje ook een stickneedle of threader gebruiken.

Blob het uiteinde

Stap 3. Prepareer je line clip

De meeste line clips worden uit de verpakking geleverd met een onderlijn voorzien van grote wartels, de zogenaamde interlocks. Verwijder de stalen onderlijn door de interlock open te drukken. Gebruik een puntbektang om dit klusje te vergemakkelijken en je vingers te sparen.

Gebruik een puntbektang om de interlock los te maken

Stap 4. Monteer je line clip

Rijg de gewenste line clip over je paracord en knoop hem vast door middel van een lusknoop. Een simpele lusknoop, 8-knoop of Rapala knoop is voldoende. Over het losse uiteinde van je knoop rijg je een cord end, maak vervolgens een kleine platte knoop en knip het paracord net na de knoop af. Verhit het uiteinde, trek de knoop in je cord end en monteer het bijbehorende cord end kapje.

Monteer de line clip

Stap 5. Rijg een cord lock en 10cm krimpkous over over je paracord

Rij aan de andere zijde van het paracord een cord lock over het koord. Knip 10 centimeter krimpkous af en rijg deze daarna op het koord. Lukt dit niet dan kan je een lange fleurnaald of stickneedle hiervoor gebruiken. Dit krimpkous monteren we als extra bescherming tegen de vaak roestige brugrelingen. Het krimpkous hoeft niet perse gestoomd te worden. Het zorgt er enkel voor dat je koord meer grip heeft.

De krimpkous biedt bescherming tegen roestige brugrelingen

Stap 6. Monteer de carabiner

Pak een paracord carabiner en rijg deze over het uiteinde van je paracord. Knoop deze vast met een standaard lusknoop, 8-knoop of Rapala knoop. Over het losse uiteinde van je knoop rijg je een cord end, maak vervolgens een kleine knoop en knip het paracord net na de knoop af. Verhit het uiteinde, trek de knoop in je cord end en monteer het bijbehorende cord end kapje.

Monteer een subtiele paracord carabiner

Het eindresultaat!

Optioneel: Snag line clip voor kantjesvisserij

Idem als bovenstaande stappen maar rijg bij stap 4. in plaats van krimpkous een sack clip of sack adaptor over je paracord. Hiermee kan je je snag line clip snel en gemakkelijk op een bankstick plaatsen met universeel schroefdraad.

Met een sack clip/sack adaptor kan je je snag line clip op een bankstick bevestigen

Kortom,

Bij het maken van een snag line clip is het bij elkaar sprokkelen van je materialen misschien de meest tijdrovende klus. Heb je je spullen binnen, dan kan je vrij snel en gemakkelijk een snag line clip knopen die precies past bij jouw visserij. Veel succes met het maken van je eigen sneaky lijngeleider!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.