Maak je eigen trolly

Persoonlijk ben ik geen kruiwagen-type. Ik zelf vind dat er behoorlijk veel gewicht op je handen komt en ik vind het continue in balans houden van de kruiwagen een rotwerk. Verlies je 1 keer je evenwicht, dan valt het samen met al je spullen om.

Ik zag een tijdje geleden dat een kennis van mij een zelfgemaakte vistrolley meenam naar de waterkant. En daar waar ik, als jonge vent zijnde, moeite had met het transporteren naar de stek (die nogal een stuk lopen was), had een 70 jaar oude vent, die nog meer spullen als ik mee had, er totaal geen moeite mee.

Ik vroeg of hij er tegen betaling ook eentje voor mij zou willen maken en dat deed hij dan ook. Ik gebruik die trolley al meer dan 7 jaar en ben er behoorlijk over te spreken. Helemaal vol bepakt met spullen voor ruim een week vissen, kan ik de trolley nog met mijn pinkje optillen. En zolang de banden hard genoeg zijn en je alles correct hebt beladen, maakt het niet uit of je 5kg beladen hebt, of 500kg.
 


De trolly in vol ornaat

De trolley die ik heb is alleen aan de grote kant (90x70cm, met de wielen buiten het frame, dus kom je eigenlijk uit op 120x70cm. De trekstang is ook ongeveer 2 meter lang) en aangezien mijn visserij de laatste en komende tijd dagvisserij betreft, vond ik mijn huidige trolley nogal lomp. Dus vroeg ik die kennis of hij er nog één voor mij zou willen maken, eentje die wat kleiner is. Ik hoef voor de dagvisserij namelijk niet veel mee te nemen. Ik neem alleen een stoel mee, een foedraal (met daarin mijn hengels, schepnet en brolly), een tas, eventueel een voerboot en een onthaakmat. Eentje met een afmeting van 70x60cm (waarbij de wielen niet buiten het frame uitsteken), met een trekstang van ongeveer 1,20mtr lang is groot genoeg ervoor.

Voor degenen die geïnteresseerd, heb ik een foto-handleiding samengesteld. De foto's spreken eigenlijk voor zich. Qua materialen ben je ongeveer 50 euro kwijt. Vergeet alleen niet de trolley te verven als het af is; De stukken die gelast zijn, roesten namelijk vrij snel. Een beetje een handig persoon is hier ongeveer 4 · 5 uurtjes mee bezig.Opgeklapt is hij gemakkelijk mee te nemen

Heb je geen gereedschap hiervoor of geen zin? Geen nood. De beste man vraagt €150 (exclusief materiaal) om zo'n trolley in elkaar te zetten. Het mooie hiervan is, is dat je zelf de afmetingen kunt bepalen. Dan weet ik zeker dat deze trolley je beslist bevalt. 

Heel veel succes!

Benodigdheden kar met deze afmetingen (alles bij de bouwmarkt te koop):

• 4 ijzeren, vierkanten staven van 20x20mm en 2 meter lang (ongeveer 25 euro)
• 1 ijzeren, vierkanten staaf van 25x25mm van 1 meter lang (ongeveer 4 euro)
• 2 kruiwagenwielen + as + ring die om de as komt + 2 splitpennen (ongeveer 15 euro)\
• Sierdopjes 20x20mm (ongeveer 3 euro)
• Stuk PVC buis van ongeveer 30cm + Duct tape (ongeveer 3 euro)Herhaal wat je deed met het frame en maak er een achterkant voor en d.m.v. een bout bevestigen aan een ander stukje pijp (linker foto) en dit stukje op het frame lassen. Als je dit goed gedaan hebt, krijg je het scharnier-effect van de rechter foto.Las het stukje pijp waar de achterkant aan bevestigd is goed aan het frame, zowel aan de bovenkant als onderkant. Hier komt redelijk wat gewicht op te rusten.Met een pijpensnijder snij je een stukje pijp en plaatst deze tussen je wiel en de wielophanging, zodat je wiel niet gaan aanlopen tegen de ophanging.Boor een gat aan de binnenzijde van de as en doe er een splitpen doorheen, zodat je wiel geen kant meer op kan.Zaag het uitstekende stuk as af.Boor een gat in de pijp van 25x25mm, las er een moer op en draai er een bout in. Deze bout moet door het gat wat geboord is passen. In dit geval is het een M10 bout met een handvat (deze kun je bij de speciaalzaak kopen). Las deze pijp aan de onderzijde van het frame. Las dit goed op meerdere plekken, hier komt namelijk de trekstang in en de lasnaden moet het gewicht van de trolley voort kunnen trekken.Las een handvat op de trekstang zoals op deze foto.Zaag een opening in de PVS buis en trek deze over het handvat heen. Tape dit vervolgens af met duckt tape. De Halfords heeft een beter soort tape wat wielrenners gebruiken voor beter grip, ik raad dat aan. Ik had het helaas niet, maar ga dit er alsnog op zetten.Je kar is klaar.Vergeet alleen niet de lasnaden in te spuiten met zinkspray en als het kan te verven om roest tegen te gaan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.