Met de vlieg op karper

'Een moeilijke manier om weinig vis te vangen' hoor ik mensen regelmatig zeggen over deze sierlijke manier van vissen. Natuurlijk hangt dit (zoals altijd) sterk af van de visser in kwestie. Een doorgewinterde vliegvisser weet namelijk bijna altijd wel zijn visje te vangen. Elke vis is namelijk te strikken met een kunstvlieg. Zelfs een karper Erwin? Ja, zelfs de karper. 
 

Zo'n 12 jaar geleden geleden wist ik voor het eerst een karper aan de vliegenlat te haken. Sindsdien ben ik verknocht aan deze manier van vissen. Het blijft lastig, maar heb je eenmaal een karper gehaakt kun je je lol op. Hij laat je namelijk alle hoeken van het water zien. Een dril met meer spektakel maak je niet snel mee!

 

Er zijn meerdere manieren om een karper met een vlieg te verleiden. Vandaag gaan we het hebben over de gemakkelijkste van allemaal. Het is immers al lastig genoeg. 
 


Ware nostalgie: mijn eerste karper op een vlieghengel
 

Vliegvissen op karper doe je eigenlijk altijd op het zicht. Je moet ze dus eerst zien voordat je de vlieg aanbiedt. Dit kun je snel bereiken door te voeren met honden- en kattenbrokken. Met een katapult schiet je een aantal handen vol brokken richting de plek waar je de karpers verwacht of ziet zwemmen. Tot nu toe werkt het dus niet veel anders dan wat we gewend zijn van het oppervlakte vissen op karper. Pas wanneer de karpers op het voer zitten kan het echte werk beginnen!

 

Met de vlieghengel kun je een (bijna) niets wegende vlieg precies tussen de azende karpers werpen. Dit zonder dat je hier een controller (of andere dobber) voor nodig hebt. Je werpt namelijk met het gewicht van je lijn. Hierdoor kun je de kunstvlieg uiterst subtiel voor de bek van de karper presenteren. Is de karper gefocust op de brokken is het vaak slechts een kwestie van tijd is voor de eerste toehapt.

 


Enkele goede karpervliegen

 

Ik gebruik zelf het liefst een dog biscuit fly. Dit is een bos hertenhaar gebonden op een hele lichte karperhaak. Het voordeel van hertenhaar is namelijk dat het hol is en dus erg goed drijft. Bovendien kun je hertenhaar met een schaartje precies in model knippen zodat hij lijkt op de brokken waarmee je voert.

 

Om de vlieg op te laten vallen tussen de gevoerde brokken bind ik er altijd een klein oranje kopje op. Op deze manier weet ik mijn vlieg snel te vinden tussen de overige gevoerde brokken. 

 

Het is aan te raden een #7 - 8 hengel te gebruiken. Dit heb je zeker nodig wanneer je iets te vertellen wilt hebben tijdens het bloedstollende gevecht. Normaal gesproken is bij het vliegvissen een goede reel het minst belangrijke van je uitrusting. Wanneer je achter karpers aanzit is dit een heel ander verhaal. Een beetje karper trekt namelijk binnen know-time je complete vliegenlijn van de reel. Zorg er dus ook voor dat je meer dan voldoende backing op je reel hebt zitten.

 


Fantastische sport aan een vlieghengel
 

Om jullie te overtuigen hoe een gave manier van vissen dit is, wil ik jullie graag laten kijken naar het volgende acht minuten durende filmpje. In deze super sfeervolle video nemen we een kijkje over de schouders van een Aziatische vliegvisser. In mijn ogen een van de mooiste filmpjes die ik in tijden heb gezien. De muziek, de emotie, het camerawerk en de montage. Alles klopt en het plezier en de passie knalt er vanaf!

Let wel op dat hun kijk op carpcare anders dan die van ons. Toch is het goed om te zien dat elke gevangen vis linearecta wordt teruggezet. Enjoy!

 

 

Ben jij een beetje behendig met een vliegenlat, dan zou ik het toch zeker een keer een kans geven. Ik beloof je dat je hier geen spijt van krijgt...
 

 

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.