Met de wind mee

Veel vissers zijn zich er goed van bewust dat karpers vaak de wind volgen. Deze kennis kan een groot voordeel zijn bij het uitkiezen van een productieve stek. Maar waarom is dit eigenlijk? Waarom vertonen karpers dit gedrag?

Een karper heeft een aantal fundamentele levensbehoeften. Namelijk het vinden van voedsel, zuurstofrijk water en veiligheid. Deze behoeftes behoren tot de belangrijkste van de karper en een sterke wind kan helpen deze op een enorme watermassa samen te brengen.


Harde wind op komst


Voedsel

Een stevige bries over het water zorgt voor stroming van de bovenste waterlagen. Zwevende voedsel deeltjes worden door deze stroming opgepikt en meegevoerd naar de kant waar de wind tegenaan blaast. Hoewel deze voedseldeeltjes vaak veel te klein zijn voor de karper, zorgen deze deeltjes er wel voor dat de grotere insecten, kreeften en kleine (roof)visjes meezwemmen en zich hier mee voeden. Hier is de karper dan weer niet vies van. Dus door het volgen van de wind kan een karper zijn natuurlijke voedsel erg gemakkelijk vinden. Dit 'grotere' voedsel heeft een hoge voedingswaarde, een flinke energiewaarde en wordt beschouwd als veilig in een water vol strakke lijnen.

Karpers zwemmen graag met de wind mee op zoek naar voedsel


Zuurstof

Een stevige wind op het water zorgt ook voor een hogere zuurstof concentratie in het water, wat het voor de karper gemakkelijker maakt te ademen. Als een water een hoge zuurstof waarde heeft zal de karper meer energie hebben, zich beter voelen en dus meer activiteit vertonen. Om deze reden komt het vaak voor dat er op stekken in de windkant meer gevangen wordt.

Met een zomers, warm briesje zoeken de karpers liever de luwte op


Temperatuur

De wind heeft ook een grote invloed op de temperatuur van het water. Omdat een karper een koudbloedig dier is, is hij actiever in warm water. Hier verbrand hij meer en heeft hij dus meer voedsel nodig. Met dit gegeven doet een karper ook vaak zijn voordeel gedurende de bepaalde tijden van het jaar. Een voorbeeld hiervan is, dat tijden een bloedhete zomer karpers vaak de koele plekken opzoeken. Een koude wind maakt de bovenste laag van het water koeler, waar ze maar al te graag in meezwemmen. Warme wind, werkt daar in tegen averechts op een warme dag. Het water kan zo warm worden dat de karpers zich lusteloos voelen en dus de koele plekken opzoeken. 's Winters zorgt een warme wind over het water voor veel karper. Wanneer in de koude maanden de zon schijnt loont het vaak de ondiepere plekken te bevissen.

Vol in de wind gevangen


Veiligheid

Een ander voordeel is dat door een heftige wind het water oppervlak wordt verstoord. Hierdoor zal een karper zich een stuk veilig voelen. Op heldere, windloze dagen zal het water er spiegelglad bijliggen. Op dagen als deze kunnen wij de karpers mooi spotten. Ook de karpers zien meer met een glad water oppervlak. Een golfslag zorgt dus voor beschutting. Dit gaat natuurlijk vooral op bij helder water.


Wind zorgt dus voor:

• Eten
• Zuurstof
• Comfortabele temperaturen
• Beschutting

Veel begroeiing maakt het overbodig voor de karper
om met de wind mee te zwemmenVolgt elke karper de wind?

Natuurlijk is niet elk water gevoelig voor wind. Ik denk dat dit iets te maken heeft met de samenstelling en de biologie van het meer. Er wordt gesuggereerd dat kleinere wateren met veel eilanden, bedekking van bomen en wiergroei geen goede doorstroming heeft, waardoor de bovenstaande punten niet of minder van belang zijn. Hierdoor is de karper populatie niet geneigd met de wind mee te zwemmen. Bovendien zal een water met veel waterplanten nooit zoveel stroming onderwater hebben bij een wind over het water. Ook leveren deze waterplanten van zichzelf al veel natuurlijk voedsel, zuurstof, beschutting en bescherming. Al deze redenen maken het voor karpers overbodig om deze behoeften te zoeken door de wind te volgen.


Een algemeen regel is, dat wanneer je een zuider- of westenwind hebt je vaak het best in de wind kunt vissen. Komt de wind uit het oosten of noorden en voelt deze koud aan, heb ik zelf de voorkeur aan de wind in de rug. Dus vis je meestal in de luwte.

Natuurlijk gaan deze regels niet altijd op. De grotere, slimmere karpers kunnen als gevolg van hengeldruk de windkant mijden en slechts azen op veilige gebieden. Doe er je voordeel mee!

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.