Mobiel karpervissen

Zwetend en zeulend, met enigszins verhoogde hartslag, loop ik via het najaar de winter in. Gewapend met een rugzak vol idealen, treed ik een nieuw avontuur tegemoet

Mobiel achter de karper aan

Mobiel vissen is een onderwerp waar ik mij afgelopen tijd mee bezig heb gehouden. Ik behoor immers tot de groep vissers die met wat geluk net een nachtje in de week kan pakken of het moet doen met her en der een losse sessie van enkele uren. Gezin en werk gaan bij mij voor, waardoor het vissen soms een pijnlijke laatste plaats komt. Dat gezegd hebbende is er nog ruimte zat voor andere zaken, zoals het schrijven van artikelen.

Mobiel karpervissen

Writers block

Ik heb echt mijn hoofd gebroken over dit onderwerp en heb wel meerder proefartikelen gepoogd te schrijven. Aan het einde van de rit had ik wel 5 tekstdocumenten vol gekladderd, maar niets dekte de lading echt. Frank noemde dit een “Writers Block“ en keep it simple is dan de boodschap. Het probleem bij een dergelijk artikel is dat het woord “mobiel“ van alles kan betekenen, bijvoorbeeld: Het vissen van(uit-af) boot, auto/bus, (brom/snor-fiets) kruiwagen etc etc. Ieder heeft zo zijn gedachte bij dit onderwerp. Ik heb het over de enkele vent/vrouw die met zijn rugzak al lopend op pad gaat. Lopend zie je meer dan wanneer je rondjes rijd rond een water.

Mobiel vissen is anno 2018 en met 2019 in het vooruitzicht, sterk in opkomst. Eigenlijk is dit fenomeen niets nieuws onder de zon, want zolang men al op karper vist stelt men zichzelf steeds dezelfde vraag: “Heb ik dit echt nodig en moet dit echt mee?” Goed, toegegeven. De techniek en de huidige ontwikkelingen spelen hierop in en maken het ook mogelijk om met steeds lichter en kleiner materiaal op pad te gaan. Ik stel mijzelf ook die vraag en ben op zoek gegaan naar producten die passen binnen mijn visserij!

Een tasje voor een tasje

Tasje voor een tasje

Binnen onze visserij is er voor elk item een pouch/tasje beschikbaar. Vanuit commercieel oogpunt natuurlijk een tof verhaal, maar in werkelijkheid ben je vaak veel geld kwijt aan allerlei onzinverhalen, plus de tijd die je spendeert om alles open- en dicht te ritsen. Het is natuurlijk erg persoonlijk en omdat ik nog steeds geen geldboom in mijn tuin heb groeien wil ik mijn materiaal goed beschermen. Een buzzer pouch is bijvoorbeeld zo'n item wat voor mij een must is, want zo maar je beetmelders in je tas gooien is een no go voor mij! Sommige tasjes zijn gewoon nodig, want het is niet fijn dat als je een rits opent en er allerlei materiaal uit valt. Zeker in het donker is dat geen strak idee. Ik ben nogal zuinig op mijn spullen en ik denk het merendeel van ons vissers ook.

Je hebt niet veel nodig

Feng Shui

Feng Shui is een vorm van minimalistisch leven. In een notendop betekent het: “Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden.”  In deze filosofie kan ik mij wel vinden. Oké, toegegeven misschien is het wel een hype, waarvan ik nu overtuigd ben en misschien is het over 2 jaar alweer uit de gratie en moet alles weer van bamboe en staal zijn. Wie weet? Kijkend naar mijn eigen visserij vraag ik mijzelf keer op keer af: “ heb ik dit nu echt nodig, zal ik dat wel meenemen?” Van het jaar kocht ik bijvoorbeeld een koeltas van het merk Trakker en aangezien ik bijna alle pouches van Trakker verzamel, zou dit een welkome aanvulling zijn op de toch al gigantische hoop ongebruikte zooi. Die koeltas heb ik een enkele keer gebruikt toen ik een lange sessie ging vissen. Aangezien ik het moet hebben van korte sessies, heeft die aankoop niet echt meerwaarde gehad. Leuk voor de heb dus.

Mobiel karpervissen

Een wens is de vader van de gedachte

Aanschouwend mijn verzameling dacht ik “dit moet anders en beter”, maar vanuit welk punt start je? Soms zijn er dagen bij dat heel het huis kop- over kloten door alle spullen staat,  want meneer heeft weer een sessie gepland! Een speciale pouch voor 6 potjes pop-ups, een emmer met wel 5 kilo boilies, een paar kilo particles, zakjes stickmix en liquids enz enz enz. Voorvoeren is voor mij een pré en dat scheelt weer in het meenemen van aas op de visdag zelf. Als de vis eenmaal los gaat op je stek, dan heb je in mijn optiek genoeg aan een kilo voer. Na elke run knal ik standaard een handje boilies op mijn stek. Zo houd ik de vis lekker bezig en kan ik het maximale uit mijn aas halen.

Je hebt niet veel nodig

Salonvisser

Zoals ik eerder al benoemde, ik ben een visser ‘on limited time.‘ Het heeft voor mij dan geen zin om met boten, bivvys, cradles, voerboten, grote carryall, emmers en 12 a 13ft stokken op pad te gaan. Dat is meer voor de salonvissers onder ons. Salonvissers? Ja, ik woon aan de grens met België en dat is een ander woord voor een soort van camping vissers, die met groot materieel uitrukken en meestal van vrijdag tot en met zondag aan het water zitten. Ieder zijn meug denk ik. Het voordeel van een lange sessie kunnen vissen, is dat je een goed beeld kan krijgen van de aastijden. Dat dan weer wel.

Ik heb niet de luxe om een heel weekend aan het water te zitten, dus zit er voor mij niets anders op om het met kleine en korte sessies te doen! Dat vergt weer een heel andere aanpak dan de eerder beschreven groep vissers. Klein, licht en compact zijn dan woorden die in mijn visserij steeds belangrijker worden. Alleen datgene wat nodig is om een karper te strikken. Als je daarvoor alleen een penhengel en een blik mais voor nodig hebt, so be it. Geweldig toch!

Mobiel karpervissen

 

Rugzak/carryall

De een zweert bij een carryall die hij/zij op zń barrow knalt en zo mobiel de put rond trekt. Ikzelf verkies dan een rugzak boven een carryall, waarom? Een rugzak draag je op je heupen en je hebt je handen vrij. Een carryall draagt niet fijn en en knelt meestal je nek/hals of schouders af. Er zijn tegenwoordig goede rugzakken te verkrijgen. Nash met hun SCOPE range, Avid met de Day Session Kit en Aqua- Trakker hebben beide een goede rugzak in hun arsenaal. Ik mag al enige tijd gebruik van het oude type rugzak van Trakker, maar die was nodig aan vervanging toe. Het nadeel van dat oude type was dat je alleen via de bovenzijde het hoofdcompartiment kon benaderen en vaak zat net dat ene item onder in de rugzak. Trakker heeft vervolgens de rugzak een upgrade gegeven en nu is het hoofdcompartiment via de voorzijde benaderbaar, waardoor je in een oogopslag kunt zien waar alles zit. Door dat je de tas in kan delen met bijgeleverde tussenschotten, kan je naar eigen inzicht je tas indelen. Ik vind het gebruik ervan wel fijn, want zo weet ik zeker dat m'n materiaal niet kan schuiven of ingedrukt kan worden. Ik heb wel gemerkt dat als je de schotten geplaatst hebt, dat je wat voorzichtiger de rits moet sluiten. Dit omdat de schotten naar mijn idee iets wat aan de hoge kant zijn, waardoor de rits en flap onder lichte druk komt te staan. Misschien een verbeterpunt? Ook had ik graag een bevestigingspunt aan de onderzijde van de rugzak gezien, zodat je bijvoorbeeld je onthaakmat aan de onderzijde kunt hangen. Bij een rugzak is het van belang om het meeste gewicht zo laag mogelijk op je heupen draagt! Knikker je grote carryall dus aan de kant en zorg voor een goede rugzak. Niet te groot natuurlijk! 50 liter is meer dan zat. Dwing jezelf om alleen vanuit je rugzak te werken!

Overzichtelijk ingeruimd voor snelheid en gemak

 

Onthaakmat

Een onthaakmat is al lang niet meer alleen maar een mat. Er zijn tegenwoordig matten die multifunctioneel zijn. Zo is de Aqua combimat te gebruiken als veredelde weighsling. Ik maak sinds kort gebruik van de Aqua camo combimat. Qua prijs/kwaliteitsverhouding is het zeker een mat die ik je aan kan raden, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. De mat is oprolbaar en vast te zetten op de meeste rugzakken. Trakker heeft op de bovenzijde 2 straps zitten, waarmee je materiaal kan fixeren. Ik gebruik de mat als veredelde draagtas. Ik knikker daar mijn quiver en kleding is. Zo kan ik makkelijk mijn spullen naar de waterkant dragen. Een goede onthaakmat is heden ten dagen echt een must. Het is echt een no go om je gevangen karper zonder onthaakmat te onthaken. Iedereen wil graag een gezonde en onbeschadigde karper vangen. Up to the next generation!

Mijn onthaakmat doet tevens dienst als een soort foudraal

Aanpak

Ik splits mijn visserij op in 2 verschillende manieren. In het voorjaar en de zomer gebruik 9 van de 10 keer hetzelfde aas en dezelfde rigs, why change a winning team? Nu dat de herfst- en winterperiode in elkaar overvloeien lijkt de voorjaar- en zomer aanpak niet meer te werken. De karper ligt vaak schouder aan schouder in hun winter holding en als je die weet te vinden ben je de koning te rijk. Het is niets nieuws dat onze vriend in de koudere maanden minder behoefte heeft om te eten, maar desalnietemin moet hij zo nu en dan zijn hol verlaten om te voeden. Kleine voedseldeeltjes die niet verzadigend werken bieden dan uitkomst. Dat en een vlijmscherpe pop-up presentatie hebben dan mijn voorkeur. Over het gebruik van maden en mais hoef ik verder niet uit te wijden. In de winter wil ik graag mobiel op pad gaan, want mocht onze vriend zich toch verraden, dan wil ik zo snel mogelijk ingepakt zijn en daar zijn waar ze liggen. Met koudere temperaturen zou je het liefst jezelf in willen graven en onder de wol kruipen in je tentje. De wintervisserij is alles behalve behaaglijk! Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en er moet toch gevist worden. Ook al is het alleen maar om er even uit te zijn. Het heeft dus geen nut om kilo's voer en 6 verschillende potjes pop up mee te nemen. In mijn geval werken wit en de kleur geel altijd wel. Ik gebruik een klein Infuza van Korda met daarin een x aantal meeste gebruikte pop-ups. Wat ook kan helpen om meer actie te forceren is om meerdere voerplekjes aan te maken. Deze stekjes kan je later dan weer afromen met een de penhengel of d.m.v. het loodsysteem. De keuze is reuze.

Een paar van mijn favoriete pop-ups

Baitcaddy

Veel voer heb je dus niet nodig. Een handje boilies, mais, hennep, pellets, maden, brood. Vaak heb je maar kleine hoeveelheden nodig. Een single haakaasje is soms al genoeg om een aanbeet te forceren. Een klein emmertje of een baitcaddy met wat materiaal en wat aas is dan al voldoende. Ik maak heel het jaar door graag gebruik van de baitcaddy. De baitcaddy is een soort van heuptas met daarin nog een apart vakje om wat pva e.d. in op te bergen. Aan de buitenzijde zit een lus voor een katapult of voerpijp(je) aan te hangen. Doordat je de baitcaddy om je middel draagt heb je handen vrij voor andere zaken.

Praktisch

Led/leader pouch

Ook nog zo'n goede uitvinding, want voorheen had ik een aparte lood tas met wel 20 verschillende soorten lood en een Multi Rig pouch voor extra onderlijnen en materiaal. De Led/Leader pouch van Trakker is een klein en handzaam tasje voor enkele loodjes en een apart vakje voor je leaders en klein materiaal.

Lood en leadermateriaal genoeg

Voorbereiding

Vaak staat of valt een sessie met een goede voorbereiding. Voorvoeren, aas soaken/bewerken, rigs voorzien van aas, pva zakjes vullen, zorgen dat je haken scherp zijn. Soms wil het wel eens dat een haak niet echt scherp is, ook al willen ze je soms anders beweren in de filmpjes. Er zijn tal van mogelijkheden om je haak te scherpen, zo hebben Nash en JAG allebei een kit die het slijpen van haken makkelijk maakt. Het merk LCA heeft enige tijd geleden de GOM op de markt gebracht, die een andere dimensie creëert in het bijwerken van de haakpunt. Ik heb de GOM inmiddels al enkele keren (mis)bruikt. Na het binnendraaien van je rig wil je meestal zo snel mogelijk je rig weer inwerpen. Zorg dat je zo'n GOM in je zak hebt zitten, bekijk of vervang je pop-up, haal je haak vervolgens even langs de GOM en je weet zeker dat die weer scherp is.

Even gommen en weer scherp

Brewkit

Zeker nu de dagen korter zijn en de temperaturen zijn gedaald is het belangrijk om comfortabel en warm te blijven aan de waterkant. Zo nu en dan een bak koffie of thee is dan een must. De keuze is reuze op gebied van koffie en thee zetten, ook qua gebruik van branders. In de winter gebruik ik liever een benzinebrander, voor de rest van het jaar een simpele gasbrander. Mijn benzinebrander heeft al een jaar niet aangestaan, dus onderhoud is wel een dingetje. De brewkit van Trakker is een handzaam tasje waarin normaal 3 potjes, 2 plastic mokken en 1 lepel zit. Maar als je alleen bent heb je die aantallen niet echt nodig, hup weg ermee! 1 mok en 1 lepel en een potje voor een zakje thee en of koffie is voldoende toch? Verder kan je er naar behoefte nog suiker/zoetjes en of een klein pakje melk in doen. Bij mij zit er een kleine gaspit brander bij. De gasbus en ketel passen makkelijk in de 2 zijvakken van de rugzak.

De brewkit biedt genoeg ruimte om jezelf te voorzien van een warm drankje

Opbergen van je end-tackle

Voor het opbergen van je kleinmateriaal zijn tegenwoordig legio mogelijkheden. Van combi pouches tot kleine tasje met transparant deksel en hard kunststof tackleboxen. Het doel is simpel. Al je kleine materialen gesorteerd en overzichtelijk mee kunnen nemen. Wie is er niet begonnen met een veel te grote tacklebox? plaats voor tig rolletjes onderlijn, doosjes vol met verschillende haken, leaders, lead clips en 1000 andere zaken. Je zag na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer. Korda heeft bijvoorbeeld enige tijd geleden de Tackle Safe op de markt gebracht. Of het hun idee/ontwerp was, kan ik niet met zekerheid zeggen, want inmiddels zijn er meerdere merken die dezelfde “bewaardoos“ in hun assortiment hebben. Op Aliexpress zijn ook dergelijke boxen te koop, voor belachelijk lage prijzen. Het loont zeker om dergelijke sites in de gaten te houden. Het model van Korda is ook gelijk de duurste. De Tackle Safe en de Rig Safe zijn voor mijn visserij een blijvertje. Klein en compact, waardoor je gedwongen wordt het minimale mee te nemen.

Meer dan genoeg!

Zoals je hebt kunnen lezen en zien zijn er vele mogelijkheden. Hoe jij doet is natuurlijk geheel aan jou! Ieder ervaart zijn of haar visserij op zijn eigen voorwaarden. Ik ben mij ervan bewust dat mobiel vissen zoveel meer inhoudt dan dat ik in een paar woorden heb kunnen onderbouwen. Het is een leidraad of inzicht, waarvan ik denk dat je er je voordeel uit kunt halen. Blijf warm en in beweging deze winter en misschien valt ook jou een mooie vangst ten deel!

Tot de volgende!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.