Molenupgrades 2019

Bron foto header: F.R. Custom Reels

Het customizen van je vismolens is al jaren een kleine niche binnen de tackle tart scene. De mogelijkheden worden elk jaar groter en diverser en daardoor makkelijker verkrijgbaar en goedkoper voor een grotere groep. Ook dit jaar zijn er weer diverse mogelijkheden bijgekomen die ik jullie niet wilde onthouden!

Nieuwe drag knobs voor Daiwa Emblem van South Custom Reels

Toename mogelijkheden line clips

Het veranderen van line clips is een van de meest toegepaste upgrades in de Engelse visserij. Dit komt voornamelijk dat op de oude werkpaarden van toen, Daiwa Tournaments e.d. een zeer slechte, van plastic zijnde, lijnclip zat die vooral niet bestand was tegen braided hoofdlijnen. Door de jaren heen zijn er steeds meer varianten op de markt gekomen in vaak zwarte of zilveren kleurstelling. Toen een aantal jaren geleden het Engelse Custon Reels UK kwam met zwarte line clips met een rode dot in het midden, zorgde dat voor een versnelling. Niet alleen zijn deze line clips tegenwoordig te koop via Weston Developments, ook het Duitse F.R. Custom Reels verkoopt lijnclips in diverse metallische kleuren en de ‘Red Dot’ variant. 

Diverse kleuren en soorten line clips van F.R. Custom Reels

Spring loaded line clips

Een andere wending die we zien bij line clips is dat voor steeds meer modellen zogenaamde spring loaded line clips te koop zijn. Het net genoemde F.R. Custom Reels was zelfs de eerste die een variant uitbracht voor de SS2600. Echter kan ik uit eigen ervaring zeggen dat dit geen succes was. Ja, het was een geveerde line clip maar wel op het bladveer principe en niet spring loaded zoals we het kennen. Een line clip die druk opbouwt door middel van een klein veertje. Toch verraste dit bedrijfje mij onlangs weer omdat het ze gelukt lijkt te zijn een echte spring loaded line clip op de markt te brengen voor de SS2600! 

Spring loaded line clips voor Daiwa SS2600 van F.R. Custom Reels

Short Handle upgrade

Het Engelse Weston Developments van Andy Bull is een van de meest prestieuze aanbieders van custom molenonderdelen. Net als met veel andere producten van hun, kwamen zij dit jaar met een een upgrade die de echte tackle tarts enorm kunnen waarderen. Weston Developments levert namelijk de zeer zeldzame Short Handle upgrade voor het eerst voor het grote publiek. Een Short Handle is een 70mm old skool verkorte molenhendel die ervoor zorgt dat je molen compacter is en daarmee handzamer. Daarnaast oogt een verkorte hendel gewoon super gaaf! De Short Handles zijn verkrijgbaar voor Daiwa Tournament, Emblem, Basia, Fox FX11 en diverse Shimano modellen als de Ultegra XTD, Power Aero, XTC en MgS molens. 

De old skool Short Handles van Weston Developments

Yuki Spools

Een nieuwtje waar M2 Bait and Tackle dit jaar mee kwam waren de Yuki Spools van het gelijknamige molenmerk Yuki. Deze supergave spoelen zijn passend op de Shimano Aero Technium 10000 MgS molens en geven de molens een nog verfijndere look en feel. Ze zijn verkrijgbaar in het goud, zilver, zwart, blauw en gunsmoke. De spoelen zelf zijn ‘drilled’ wat zorgt voor minder gewicht en de fijne bijkomstigheid dat je het tikken van je slip nog net even beter hoort. Een genot! 

Pimp je MgS met de gave Yuki spools

Lager Removing Tools

Het customizen van je molens is steeds populairder aan het worden. Met een beetje technisch inzicht is het ook niet lastig om je molens zelf uit elkaar te halen. Al is het alleen maar voor wat onderhoud. Een handige tool die tegenwoordig te koop is via onze vrienden van Aliexpress is de Lager Removing Tool. Een handige tool voor het smeren van lagers! De meest gangbare maten lagers kun je op de tool kwijt. Op deze manier hoef je je lager niet vast te houden in je handen en kan je hem makkelijk rondom voorzien van wat olie. Laat het lager vervolgens op de tool draaien zodat de olie goed tussen de schalen komt. Echt een super tool voor het betere lager smeerwerk!

 Het smeren van je lagers was nog nooit zo makkelijk!

T.art Products

Een nieuwe speler die momenteel nog voornamelijk via Instagram opereert is het Engelse T.art Products. Zij maken handles voor diverse modellen molens en de kleur is naar wens te kiezen. Ze kunnen anodiseren in de meest gangbare kleuren waardoor je handles een metallische look krijgen. Op verzoek kan je de handles verder laten voorzien van het T.art logo of een isotope sloth. Als laatste maken ze voor kleinere molens als de Daiwa SS2600 ook een kleinere handle die beter aansluit bij je molen. Naast deze handles maken ze ook hele gave hangers voorzien van magneet geïntegreerde line clips. Een merk om even in de gaten te houden want ze komen naar Nederland!

Gave T.art handle knobs van T.art Products

MV Spools Titanium Line Rollers

Het Spaanse MV Spools is hét merk als je opzoek bent naar gave custom parts voor je casting molens. Zij maken al sinds jaar en dag hele gave shallow spools voor het betere gooi en smijtwerk. Dit jaar hebben ze hun productportfolio uitgebreid met tal van kleinaccessoires die voor de bezitters van Shimano molens zeer interessant kunnen zijn! Zo verkopen ze voor Shimano Ultegra XTB, XSB, XSC, XSD Ci4 XSA en verschillende Aero Techniums een Line Roller Upgrade van titanium! Naast dat je line roller hierdoor extreem duurzaam is, weegt titanium ook nog eens nihil. Een zeer interessante upgrade al zeg ik zelf!

Hoogwaardige titanium line rollers van MV Spools

MV Spools Ultegra XSC Mod kit. 

Voor de liefhebbers van metallische kleuren verkoopt MV Spools ook een Mod kit om diverse Shimano modellen (Ultegra) te customizen. Deze Mod Kit bestaat uit geanodiseerde schroefjes voor de behuizing en een screw- en oil cap welke verkrijgbaar is in 5 metallische kleuren waaronder blauw, rood, zwart, goud en paars.  De onderdelen zijn gemaakt van DURALUMINIUM en daardoor kunnen ze tegen een stootje!

Geef je Ultegra kleur met de Mod kit.

MV Spools Screw Caps

Als laatste verkoopt MV Spools voor Shimano Aero Technium MgS modellen speciale Screw Caps die de originele caps vervangen. Deze Screw Caps zijn te koop in diverse metallische kleuren als rood, zwart, goud, paars, lichtblauw en blauw. 

Hoogwaardige screw caps voor Shimano’s van MV Spools

Nieuwe generatie slipschijven

De laatste jaren zijn er veel nieuwe soorten slipschijven op de markt gekomen om de bestaande vilten of nylon varianten te vervangen. Denk aan de diverse soorten carbon washers, de opkomst van POM en teflon slipschijven en later varianten van Carbon Nanotechnology (ICE Washers) en Carbon-Teflon (F.R. Custom Reels CT Washers) Het vervangen van je originele slipplaten is zeker de moeite waard aangezien nog steeds (dure) molens worden uitgerust met inferieure slipplaten! Binnenkort meer over de ins en outs van slipplaten!

ICE Drag Washers van TackleLabs

Toename handle mogelijkheden (lasergravering)

Het vervangen van je molenhendel kan je zowel om esthetiek doen als om een technische upgrade. Wanneer je molenhendel namelijk nog niet gelagerd is dan kan het interessant zijn deze upgrade uit te voeren. Voornamelijk zien we dat het om en esthetische redenen gaat en daar zijn de laatste jaren velen mogelijkheden bijgekomen. Van houten handles van de meest exotische houtsoorten tot varianten van geanodiseerd aluminium, carbon of duplon. Wat steeds meer in opkomst is, is om je handles daarnaast te laten graveren of te voorzien van badges. Het Duitse F.R. Custom Reels kan handles en spigots (laser)graveren ongeacht of de handle is gemaakt van aluminium of hout. Hierdoor geef je een nog persoonlijkere draai aan je tackle!

Laser gegraveerde handle knobs en spigots door F.R. Custom Reels

Reel Handle Toggles

Het laatste product wat ik wil behandelen zijn de Reel Handle Toggles van Engelsman Chris Palmer. Hij maakt met enkele simpele producten als elastisch koord (shock cord) en houten touwklosjes speciale toggles om je ingeklapte molenhendel tegen je hengel aan te houden wanneer je je hengel opruimt. Zo gaat je molenhandel niet liggen klapperen in je foedraal met alle schade van dien. De kosten per toggle zijn een halve pond per stuk en bestellen doe je door contact met hem op te nemen via Facebook. Binnenkort plaats ik hier op CarpFeeling de howto hoe je deze toggles ook zelf makkelijk kan maken. 

Huisvlijt van Chris Palmer (bron foto: Les Bowers)

Kortom,

De mogelijkheden om je molens te pimpen worden met het jaar groter. Materialen worden steeds beter en toegankelijker voor een groter publiek. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat steeds meer vissers de stap aandurven om hun geliefde molentjes uit elkaar te draaien. De meeste upgrades zijn geen rocket science en als je secuur en zorgvuldig werkt, probleemloos uit te voeren. Give it a try!

Custom Handles van Cazbar Innovations

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.