Monkey Climber #7

De ‘Dunne lijn’ van Luc de Baets is door velen van ons bestempeld als de karperbijbel. Het boek wat ons leidraad geeft voor een beter en vooral vangstvol vissersleven. Als de Dunne Lijn als het boek bestempeld wordt, dan is Luc de Baets de verkondiger van ons woord. De discipel in 12-voud van ons genre. De cover van Monkey Climber #7 is alles vertellend. Een bundeling van geschubde woorden samengevoegd tot proza op maar liefs 90 bladzijden. Laat deze woorden tot ons spreken.

Monkey Climber heeft al vanaf de eerste druk een grote indruk gemaakt in het land van geschreven karperliteratuur. De frisse wind, de eigentijdse kijk en vooral de fraaie vormgeving maakt Monkey Climber uniek in zijn soort. Niet te vergeten zijn ook de woorden die bijblijven. Verhalen waarbij het ‘ik kwam, zag en overwon’ gehalte tot een minimum is beperkt en het commerciële sausje eraf lijkt te zijn gespateld. De quotes van wijsgeleerden door het magazine heen zorgt voor nog meer intellect. Je zal je bijna verheven voelen wanneer het besef tot je komt dat je wijzer bent geworden na het dichtslaan van het magazine.

De bijzondere bijdrage van Tim Teughels
De bijzondere bijdrage van Tim Teughels
Foto: Tim van Zanten

De 7e editie van Monkey Climber is wederom een bonte verzameling van diverse verhalen. De start wordt gemaakt met een opmerkelijke reportage c.q. fotoshoot met Tim Teughels die zijn passie heeft laten vereeuwigen in inkt. Een bijzonder interview met iemand die zijn lichaam over zijn hobby laat spreken. Het ‘Get inked or die naked’ principe krijgt in dit interview een bijzonder gevoel. Een artikel wat hierop volgt is een bijzonder schrijfsel van die vertegenwoordiger van het woord waarover we al spraken. Luc de Baets beschrijft in maar liefs 15 pagina’s een bijzonder stuk uit zijn leven. In het verhaal van Montereau beschrijft hij de visserij rondom de beroemde splitsing van de machtige rivieren de Yonne en de Seine. Die plek die beroemd werd door de vermeende vangst van de 37 kilo zware spiegelkarper van Marcel Rouviere.

In deze editie een 15 pagina’s tellend relaas van Luc de Baets
In deze editie een 15 pagina’s tellend relaas van Luc de Baets
Foto: Tim van Zanten

Het verhaal van Luc de Baets zou al genoeg redenen moeten zijn om een exemplaar van Monkey Climber aan te schaffen. Toch biedt deze editie meer. Ook het artikel van Darrel Peck is een aangename aaneenschakeling van woorden. Darrel beschrijft zijn bijzondere tactieken op een Frans water en neem t je niet alleen mee op een toch vol succes. Karpervissen is nooit voorspelbaar en dit artikel bewijst dat eens te meer. Ook het artikel van de in Londen wonende Alfie Russel is aangenaam om te lezen. Hij beschrijft zijn visserij op Londen’s cultuurwater. Een visserij die out-of-the-box genoemd mag worden en mij zeker aanspoorde om die ‘vergeten’ wateren weer eens onder de loep te nemen.

Off the Hook van Giovanni Vanhooren met in de hoofdrol..betaalwater!
Off the Hook van Giovanni Vanhooren met in de hoofdrol..betaalwater!
Foto: Tim van Zanten

Minstens even interessant om te lezen zijn de schrijfsels van David Wouters en Gary Benney. David beschrijft zijn visserij aan een van de bekendste betonnen oevers van België. Verhalen over de legendarische kanalen zijn altijd interessant en David doet dan ook een goede duit in het zakje. Het verhaal van Gary Benney is vooral een eyeopener. Deze Engelsman vertrok ooit naar Zweden met het idee dat zijn karpervisserij voorgoed achter hem lag. Niets bleek minder waar. Het magazine sluit af met verhalen van Terry Dempsey en hoofdredacteur en creatuur in kwestie Giovanni Vanhooren zelf. Gio zijn scherpe blik op de betaalwateren van tegenwoordig is zeker de moeite waar van het lezen.

Kortom, Monkey Climber #7 is wederom een verademing van de geest. Verhalen die ertoe doen en je uit je stoel trekken naar het water toe. Een magazine waar je tijd voor wilt nemen. Leunend in je lounge chair, vingervolgend de woorden tot je nemen. Als je dan die laatste bladzijde omslaat, vergeet dan niet om ook zelf het woord te verkondigen. Luc de Baets is dan wellicht een van die discipelen. Toch zijn we allen vertegenwoordigers van ons karpergeloof niet?


Join the Monkey revolution!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.