Monkey Climber Magazine, Art meets Fishing

Een tijdje geleden berichtte we jullie al over een nieuw specimen magazine wat eind dit jaar op de markt zou verschijnen. Afgelopen weekend op de Kortrijk Expo werd Monkey Climber voor het eerst geïntroduceerd op de beurs. Ik sprak oprichter Giovanni Vanhooren en kreeg de eerste editie mee voor een eerste indruk. Hierbij mijn relaas van een hengelsportmagazine wat pas echt anders is!


De eerste editie van Monkey Climber

Oldskool meets New Skool, is volgens Monkey Climber het minste wat gezegd kan worden over dit magazine. Ik kan dit niet anders dan beamen. Een prachtig magazine in een Urban style look welke goed samen gaat met nostalgische foto’s uit vervlogen tijden. Het gehele magazine is een stukje art design. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen lay-out, foto’s en opmaak. Het maakt een compleet maar overweldigende indruk op je. De opzet, de opmaak en het spelen met tekst en foto’s maken dit magazine tot een uniek stukje schrijven. Verwacht van dit blad geen glimmende velletjes papier, dikke reclameteksten of dwaze verhalen over boilie X en merk Y. Het zijn verhalen met beleving in zijn puurste vorm. Die essentie waarom vissen onze hobby is.

100 pagina’s dik..

Naast dat de opmaak en lay-out mij zeer enthousiasmeerde, is ook de inhoud indrukwekkend te noemen. Buiten een prachtig diepgaand interview met meestervisser Phil Cottenier zijn ook de artikelen van Luc de Baets, Geert Ooms en Ernesto Kamminga zeer de moeite waard! Vooral dit laatste artikel is prachtig geschreven! Ernesto creëert een surrealistische omgeving door de ogen van onze geliefde geschubde. Werkelijk prachtig! Ook het relaas van Joris Vandaele over gewicht zal voor velen een eyeopener zijn. De eeuwige gewichtenkwestie wordt hier nogmaals aangehaald vanuit een verrassend perspectief! Ook het stukje oud memoria over specimenhunter Richard Walker is indrukwekkend te noemen! Het blad heeft eigenlijk teveel pluspunten om ze allemaal op te noemen. Het is geschreven voor de specimenhunter die beleving en plezier verkiest boven het eeuwige gejank over aas, producten en gewichten. Het is vissen oldskool maar dan in het net gezegde nieuwe jasje.

Prachtige foto’s van Phil Cottenier uit vervlogen jaren

Een van de grootste voordelen van Monkey Climber is het geringe aantal reclames. Wat is dat een openbaring zeg! Ook in de artikelen zelf wordt nu eindelijk niets eens gesproken over aasje X en product Y. Het maakt het lezen van een artikel zoveel leuker en we kunnen als lezer eindelijk lezen over het gene waarom we dit blad kopen en dat is vissen. Anno 2011 zijn nagenoeg alle hengelsportbladen overgoten van commercie. Monkey Climber heeft juist die balans weten te vinden wat niet alleen ik maar velen met mij zullen appreciëren! Monkey Climber heeft het punt bereikt dat vissers na het lezen van een artikel naar de waterkant worden gedreven. Bij velen andere bladen is dat wel anders. Daar worden vissers meestal na het lezen naar een viswinkel getrokken omdat Pietje bla bla een grote vis heeft gevangen op merk X. Kun je me nog volgen?

Een prachtige bijdrage van Kevin Diederen

Zijn er dan nadelen te noemen over dit nieuwe magazine? Die zijn er uiteraard. Allereerst is het een Belgisch talig blad waardoor sommige zinsneden of woorden voor ons Nederlanders even wennen zijn. Ondanks dat onze talen aardig overeen komen hebben Belgen soms andere woorden of gezegdes die wij niet kennen. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee maar ik kan begrijpen dat het voor sommige wat minder prettig lezen zal. Ook is het niveau van schrijven hoog te noemen. Het is absoluut geen peppietaal maar mooie verhalen op een hoog niveau geschreven. De schrijvers in deze eerste editie zijn allen topvissers met de nodige ervaring en kennis. Daarbij zijn het allen ook zeer schrijfvaardige mensen en dat is te merken. Ik kan het persoonlijk enorm appreciëren. Mooie teksten, mooie foto’s en een geweldige ambiance. Ik zou alleen ook begrijpen dat sommige vissers bij het lezen zullen afhaken.


Zoals je kan merken ben ik enorm lyrisch over deze eerste editie. Het is een magazine geworden welke totaal verschilt van alle bladen tot nu toe. Nu is het de vraag of Monkey Climber deze kwaliteit kan vasthouden. Het is een blad op niveau en omdat te blijven behouden is geen makkelijke opgave. Ik wens Monkey Climber in ieder geval enorm veel succes!

Ps. Een jaarabonnement op Monkey Climber kost 15,99 euro en kan genomen worden via overschrijving op rekeningnummer IBAN BE27 7380 2329 4873, BIC KRED BE BB, op naam van Monkey Climber Magazine, t.a.v. Giovanni Vanhooren, Maria Theresiastraat 42, 8400 Oostende, België met volledige vermelding van naam en adresgegevens.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.