Na vriezen komt vangen

Het kan vriezen en het kan dooien. Een gezegde die je op diverse manieren kunt interpreteren. Je kan enorm veel vissen vangen, maar je kunt ook ver onder het vriespunt raken als je na zoveel nachtjes blanken weer visloos huiswaarts gaat. Waarom deze koude intro hoor ik je denken. Afgelopen week heb ik iedere morgen mijn autoruiten ijsvrij staan maken, zo ook zondag toen we de navigatie richting Hengelsport- en Botenbeurs installeerde. Op de beurs heb ik weer veel leuke nieuwe producten gezien en heeft ook mijn vissende waakvlam weer doen ontwaken. De gesprekken met vismaten die gewoon door gaan en nog weten te vangen geeft mij de drang om ook mijn hengeltje uit te gaan gooien. Komend weekend staan er leuke temperaturen op de menukaart en moet ik van mijzelf aan de waterkant zijn.

Ik zet graag particles in
Ik zet graag particles in

Persoonlijk ben ik een groot fan van vissen in de ‘winter’. Niet zozeer heel de uitrusting neerzetten om de volgende morgen ‘koud he?’ op mijn tentdoek te schrijven. Nee zodra de ijslaag van de sloten verdwijnt vind ik het heerlijk om korte priksessies te plaatsen. De vissen zullen zeer passief reageren met zulke watertemperaturen. Korte aasperiodes waarin je geluk hebt als je daarin precies aan de waterkant bent. Mijn bedoeling is om een aantal stekjes aan te leggen met klein attractief aas, lichte bepakking zodat je makkelijk kan verkassen moest dat noodzakelijk zijn en natuurlijk warme kleding en warme drank meepakken. Deze stekjes geef ik niet meer dan een handje partikels of een vijftal boilies. Meestal maak ik maximaal 5 stekken aan die ik met maar één hengel bevis, hooguit twintig minuten per stek. Volgt er geen aanbeet dan snel de andere stek proberen. Op deze manier probeer ik door zelf actief te zijn de passieve vis tegen het lijf te lopen.

Afgetopt met plastic mais visueel goedje
Afgetopt met plastic mais visueel goedje 

Partikels als blikmais zullen een ware killer zijn, zelf ben ik groot fan van drie kleuren mais die ik zelf kant en klaar maak. Voordeel van deze mais komt na het kookproces. De rode mais zal wat zacht en papperig worden, de gele en witte mais blijven harder waardoor het zich perfect als haakaas leent. Hennep gebruik ik in alle seizoenen graag, deze zet ik in met een tijgernoot als haakaas. Ik voer absoluut geen tijgernoten bij omdat de vis hier sneller door verzadigd zal raken. Vaak tip ik deze af met een fluo gele of witte plastic kunst mais. Dit voor net meer visuele attractiviteit. Als ik kies voor een boilie presentatie zal ik al snel grijpen naar zeer attractieve zoete bol of een single fluo pop-up. Omdat ik snel van stek verwissel ben ik zoek naar de vis en mocht deze een pop-up voor zijn neus aangeboden krijgen geen moment twijfelen en uit nieuwsgierigheid toehappen. Je kunt de pop-ups nog extra attractiviteit meegeven door deze van tevoren te soaken in een glug of flavour. Dit kan net het beetje extra geven aan je haakaas.

Donkere schubben in de sneeuw
Donkere schubben in de sneeuw

Zo ving ik begin december net na de eerste vriesperiodes enkele jaren geleden een aantal vissen terwijl de schotsen ijs nog op het water dreven. De vis op de (foto met muts) dateert uit 2012. Ik was net verhuisd naar de stad waarin ik nu woon. Achter mijn huis ligt een sloot waar een leuk bestand aan karpers op rond zwemt. In het najaar had ik er al een paar leuke vissen gevangen en op een vrije doordeweekse dag besloot ik nog is wat uurtjes te gaan vissen. Ik besloot geen tent of plu mee te nemen en hiervan had ik al gauw spijt. Na een uur begon het keihard te sneeuwen en dacht ik er zelfs even aan huiswaarts te gaan. Tijdens deze gedachtegang loopt mijn swinger heel langzaam op gevolgd door een pittige run. Een donkere schub verdween in mijn net. Het doorzetten werd beloond.

Een vrij dikke schub in begin december
Een vrij dikke schub in begin december

Twee seizoenen terug probeerde ik hetzelfde trucje in een water wat verder van huis gelegen. De ijsschotsen dreven nog in het water toen ik besloot na het eten nog even een paar uurtjes mijn lijnen te laten bevriezen. Binnen het uur had ik al vijf vissen op de kant. Geen grote maar de grootste bleek een korte dikke schubkarper te zijn met een aardig buikje. Een leuke kers op de taart zo aan het einde van je seizoen. Allen gevangen op een zoete fruit flavour bol die na iedere worp werd voorzien van vijf bijgevoerde boilies. Zo zie je dat je ook in de winter een leuke sessie kan neerzetten. Laat het einde van je seizoen het begin zijn van wat korte uurtjes doorbrengen aan de waterkant. Ik weet uit ervaring dat je nu extra moet zoeken naar je vis, maar als je ze weet te traceren en ook nog eens precies tijdens de aasperiode kun je vlammen toveren tijdens de vrieskou. Veel succes!

Zorg dat je jezelf warm houd
Zorg dat je jezelf warm houd

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.