Najaarsslag

De zomer heeft inmiddels plaats moeten maken voor de herfst. De zomer van 2011 was uiteraard weer een echte Hollandse. Veel regen en temperaturen die wat mij betreft véél te laag uitvielen. Het bericht van begin augustus dat het op de noordpool warmer was dan in Nederland zei meer dan genoeg denk ik. In de zomerperiode staat het vissen bij mij meestal op een wat lager pitje. De zomervakantie staat vaak in het teken van een lekkere zonvakantie naar het buitenland en op de meeste wateren in mijn omgeving is het in het hoogseizoen naar mijn idee ook te druk. Tel daarbij op dat op veel wateren in de zomermaanden een overvloed aan natuurlijk voedsel aanwezig is waardoor het vissen vaak al een stukje stroever verloopt en je begrijpt misschien waarom ik deze maanden gebruik om (afgezien van het struinen) een soort van “vispauze“ in te lassen om er vervolgens in het najaar nog eens flink tegenaan te gaan.


Een herfstzon die alweer vroeg ondergaat

Het weer van de afgelopen paar dagen lijkt echter een stuk beter te zijn dan wat we de afgelopen maanden voor de kiezen hebben gehad en ook de komende week ziet het er goed uit met temperaturen ruim boven de 20 graden. Heerlijk najaarsweer dus! De herfst is wat mij betreft hét seizoen om je slag te slaan. De mooiweer-vissers druipen langzaamaan af waardoor het weer wat rustiger wordt aan de waterkant en het aanbod natuurlijk voedsel gaat samen met de temperatuur geleidelijk aan naar beneden. Karpers zullen voor de winter toch nog even flink moeten gaan vreten zodat ze voor de winter genoeg reserves hebben om op terug te kunnen vallen. En bij dat punt komt de karpervisser om de hoek kijken. De karpers willen instinctief veel eten terwijl er minder natuurlijk voedsel beschikbaar is. Hierdoor zijn de vissen een stuk makkelijker op een dieet van boilies te zetten en een stevige voercampagne zal dan in veel gevallen ook erg succesvol zijn. Bijkomend voordeel is dat de vissen door deze vreetbuien de nodige pondjes aankomen waardoor ze dus goed op gewicht zijn!


De komende paar maanden wordt het dus maximaal vissen. Er zal veel tijd worden geïnvesteerd in het voorvoeren en mits de voercampagne goed wordt opgezet, zul je er vooral in de herfst de vruchten van kunnen plukken en vergroot je hiermee je kansen op een mooie najaarsbak!

Alvast een succesvolle herfst toegewenst!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.