Never change a winning team

Als ergens in de karpervisserij veel over geschreven is, dan is het wel over rigs. In de hengelsportzaken hangen zoveel pakjes met rigs en zoveel apart materiaal waar je rigs mee kunt maken dat je totaal niet meer zou weten welke je moet gebruiken. Nu kan ik ook best begrijpen dat beginnende karpervissers bij zo’n vol bord door de bomen het bos niet meer zien. welke is nou geschikt voor mijn visserij, en met welke rig vang ik nou die ene grote karper? Het zijn allemaal vragen die in je op komen wanneer je er mee bezig bent. 
 


Keep it simple

Alle rigs die ik gebruik knoop ik zelf. De reden daartoe is dat ik altijd de rig kan aanpassen aan de situatie waarin ik vis. Al jaren vis ik met dezelfde rig. Puur omdat ik er goed mee vang en daardoor een toren hoog vertrouwen heb opgebouwd. Ik ben dan ook van mening dat wanneer een rig goed werkt je deze ook niet moet veranderen. Veranderingen brengen onzekerheid met zich mee, en onzekerheid leid vaak niet tot de resultaten waar je voor werkt. Simpel houden… dat is als je het mij vraagt één van de sleutels tot succes.

Ik werk dan ook eigenlijk altijd met één en dezelfde rig die ik alleen in lengte aanpas aan de omstandigheden. Op deze manier kan ik met mijn eigen vertrouwde rig in iedere situatie met een goed gevoel vissen. Wat ik verder ontzettend belangrijk vind is het simpel houden van een onderlijn. Hoe meer compartimenten er in een onderlijn verwerkt zitten, hoe moeilijker het wordt om nog fatsoenlijk te haken in de karper zijn bek. Een karper zal de rig ook veel sneller herkennen wanneer er van alles op en aan zit. Maak het jezelf daarom nooit te moeilijk. Dan zul je zien dat karpers vangen soms ook eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als je dacht.
 


Probeer altijd met beleid te drillen. ga vooral niet onbesuisd staan takelen. Wanneer je
vertrouwen hebt in de rig waarmee je vist zal deze 9 van de 10 keer goed vast zitten en doet
de curve van je hengel de rest om de vis veilig het net in te dirigeren
 

Mijn favoriete rig

Zoals ik al eerder aangaf is er maar één simpele basis rig die ik altijd gebruik. Hier onder zal ik mijn favoriete rig uitgebreid belichten. Waarom ik bepaalde compartimenten gebruik en wat daar de functie van is.
 


Van hair tot shrinktube even een korte uitleg:


Het materiaal dat ik gebruik voor mijn favoriete rig is soepel materiaal. De reden dat ik soepel materiaal gebruik is de bewegingsvrijheid die de rig heeft onder water. Ook zal de rig door de soepelheid mooi met de contouren van de bodem mee lopen. Op die manier heb je altijd een keurige camouflage van je rig.

Het rubberen stoppertje dat op de hair gefixeerd zit heeft een kleine maar zeer belangrijke functie. Wanneer ik met een snowman presentatie vis gebruik ik daarvoor een bodem boilie en een pop up boilie. Omdat de pop up boilie altijd drijfvermogen zal houden bestaat het risico dat de bodem boilie en pop up boilie van elkaar af gaan staan. Om dit te voorkomen gebruik ik het stoppertje om tegen de grond boilie aan te schuiven. Op deze manier blijft mijn snowman presentatie keurig tegen elkaar aan zitten.
 


Details

Wanneer je naar de bocht van de haak kijkt kan je zien dat ik gebruik maak van een zogenaamde ‘rig ring’. Deze ring is bedoelt voor het anti blow out effect. Dat wil niets anders zeggen dan dat het voorkomt dat de karper het aas met de haak er bij weer terug naar buiten spuwt. De rig ring zorgt er voor dat wanneer de karper het aas probeert uit te spuwen het ringetje over de steel naar voren schuift richting de shrink tube. Daardoor zal de haak zich in een agressieve houding zetten en keurig naar beneden wijzen.

Als je naar de bocht naast de weerhaak kijkt zie je dat ik gebruik maak van een ‘shot on the hook’. Dit is een kleine loodhagel die niks anders doet dan de haak sneller laten draaien. Door het gewicht van het loodje komt de haak sneller in een agressieve houding te staan. De belangrijkste functie van de ‘shot’ is dat de haakpunt door het gewichtje van het lood naar beneden wordt getrokken wanneer de karper het aas naar binnen zuigt. Op deze manier zal de haak keurig in de onderlip belanden.
 


De rig heeft goed zijn werk gedaan. Keurig in de onderlip geplaatst


Verder heeft het shrink tube op de haak de enige functie de haak sneller te laten draaien. Hiermee voorkom je dat de haak verkeerde posities in de bek gaat aan nemen. Een goed werkende rig is erg belangrijk wanneer je op karper vist. Een rig die niet goed prikt of prikt op de verkeerde plek zorgt voor nare gevolgen. Iedereen kent de zogenoemde papagaaien bekken en verminkingen rondom de bek van de karper. Dat wil jij niet op je geweten hebben toch? Denk dus daarom erg goed na voordat je een rig maakt en hem vervolgens inzet.
 


Afwerking

Wanneer je mijn favoriete rig verder bekijkt kan je zien dat ik gebruik maak van de zogenaamde quick change loodjes. Deze loodjes hebben de functie als contragewicht te fungeren. Op het moment dat de karper het aas van de bodem opzuigt zal de onderlijn zich strekken. Het contra gewichtje zorgt er voor dat de haak een beetje sneller naar beneden wordt getrokken met een prik als gevolg.

Aan het einde van de onderlijn maak ik gebruik van een zogenaamde ‘link loop’. Dit makkelijke dingetje zorgt er voor dat ik heel snel van rig kan verwisselen in alle situaties. Ook ben ik  van mening dat je de lus van de onderlijn op deze manier het minste belast. In extreme situaties wanneer je strak moet drillen kan dit voor extra bescherming zorgen.
 


De afwerking


Hopelijk heb ik jullie nu een beetje inzicht kunnen geven in de manier waarop ik mijn rigs maak. Het aanpassen van de rig aan de situatie waarin je vist zal altijd een lastig klusje zijn. Maar wanneer je eerst goed bodem onderzoek verricht, goed observeert en uiteindelijk kan concluderen op welke bodem structuur je vist, moet je een heel eind kunnen komen in het perfect aanpassen van je rig in die specifieke situatie.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.