Nieuw water, wat nu?

Een nieuw water bevissen zorgt bij mij altijd voor een gezonde dosis spanning. Je weet over het algemeen immers niet wat het je uiteindelijk op zal leveren. Nu is het meestal niet heel slim om op de bonnefooi langs een water neer te strijken en op goed geluk de hengels in te gooien. In ieder geval niet als je besloten hebt om je een seizoen op het betreffende water vast te bijten. Het is dus verstandig om wat vooronderzoek te doen. Nu hoef je natuurlijk niet alle ins & outs van het water en haar bewoners te weten, want dat neemt (tenminste voor mij) een groot deel van het avontuur en de uitdaging weg. Maar een klein beetje informatie kan helemaal geen kwaad om je op weg te helpen op nieuwe visgronden.Nieuw water

Vaak kun je door bijvoorbeeld een simpel rondje te lopen het water al wat beter leren kennen. Nu wordt dat bij een water als het IJsselmeer een flinke trip, maar in het geval van de kleinere meertjes en putjes is dat een prima manier om bijvoorbeeld de eerste karpers te lokaliseren. Misschien zie je ze springen of rollen, of laten ze middels een bellenplakaat zien waar ze graag eten. Ook kun je op deze manier de diverse stekken bekijken en de mogelijkheden die deze je bieden. Nog een goede reden om een ronde te maken is om met lokale vissers een praatje te maken. Deze kunnen je, als je je op een relaxte manier opstelt van een hoop nuttige informatie voorzien. Zij weten bijvoorbeeld wat het bestand is en waar eventuele hotspots zich bevinden, mocht je daar niet zelf achter willen komen. In ieder geval kun je door even een babbeltje te maken een stuk meer duidelijkheid krijgen over het water. Aan de andere kant kun je dit natuurlijk ook omdraaien en juist voor een tactiek gaan die precies tegenovergesteld is van wat de locals vaak proberen of een aassoort gebruiken die alle andere vissers links laten liggen. Dit kan maar zo voor leuke verrassingen zorgen!


Nieuw water, nieuwe kansen

Als ik een interessante stek gevonden heb dan is het voor mij tijd om het hele gebeuren onder het oppervlak wat meer in kaart te brengen. Een boot met dieptemeter is ideaal, maar niet overal toegestaan. Een peilhengel daarentegen wel en gelukkig kunnen we daarmee ook een prima beeld krijgen van de situatie onderwater. Alhoewel het vaak wat tijd en energie kost om op deze manier een gedeelte van een water (of een water in z’n geheel) in kaart te brengen, is het dubbel en dwars de moeite waard. Kennis van het bodemverloop, de hardheid en samenstelling van de bodem en waar zich eventuele obstakels en begroeing bevinden is van enorm belang en geven je vaak vette hints waar de vis zich kan bevinden.


Een goede studie naar het water doet wonderen

Op deze manier ben je dus wel de nodige uurtjes zoet zonder daadwerkelijk te vissen. Ik zie dit als een investering, want vaak betaald deze extra moeite zich dubbel en dwars terug. Weten wat er onder water gebeurd, waar de vissen zich eventueel op kunnen houden en welke technieken er (te) vaak gebruikt worden zijn voorbeelden van informatie die jij vervolgens in je voordeel kunt gebruiken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.