Observeren

Observeren is een belangrijke schakel binnen het karpervissen. Eerst eens een rondje om het water maken, de wind volgen en kijken bij watervegatatie of een hoekje vuil levert vaak meer succes op dan zomaar ergens neerploffen.
 


Op een vrije voorjaarsmiddag vind ik het heerlijk om op de mountainbike de polder in te gaan om vis te gaan spotten. Van kleine slootjes tot aan inhammen van het machtige Hollands Diep. Soms is het gewoon verbazingwekkend waar je karper aantreft. In de allerkleinste slootjes van een meter breed tref ik zeer ver van de dichtstbijzijnde polderkreek soms nog karper aan. Deze vissen zijn dan door vele smalle buizenstelsels gezwommen en zoeken het ondiepe warmere water op. De vriendin van een karpervisser uit mijn regio zette in zo'n slootje de gehele blankende vriendenclub eens in hun hemd.

Nog maar net gestart met karpervissen had ze al snel door waar Abraham de mosterd haalt. Ze ging observeren in een slootje, vrij ver van de oorspronkelijke polderkreek, en trof er een karper aan. Ze legde heel zachtjes een aantal meters verderop 1 single hookbait (vanille boilie) in de zwemrichting van de vis. Even later kreeg ze een snoeiharde run en ving de betreffende vis. Dit was geen toeval want ik ben er later ook eens getuige van geweest dat ze overdag 6 karpers op een rij ving en dit allemaal op haar vertrouwde vanillebollen van 3 euro zoveel per kilo. Ze volgt haar eigen strategie en wil absoluut niet door de mannen geholpen worden (het ingooien van haar hengels door een ander is helemaal uit den boze) want dan vindt ze dat ze hem niet zelf gevangen heeft.
 


Hier schiet er eentje vlak voor m'n voeten weg


Even terug naar het observeren; ik stuitte laatst, toen ik bij een inham van het Hollands Diep net een school harders spotte, op een vogelaar. Ik had gelukkig m'n fototoestel bij me en kon de harders op de gevoelige plaat vastleggen. Harders zijn algeneters en aan de hengel zeer moeilijk te vangen. Ik raakte in een interessant gesprek met de vogelaar. Hij wist dat zich nagenoeg op die zelfde plek een ijsvogelnest bevond. Hij was net te laat want deze waren blijkbaar door mijn verschijning gevlogen (en ik benaderde de harders naar mijn gevoel al zachtjes). De bevlogenheid van deze man was zeker te vergelijken met een karpervisser. Alleen houdt hij het uiteraard bij spotten en fotograferen. Hij vertelde dat hij aan de grienden bij het Hollands Diep altijd op het geluid afgaat. Hij kon moeiteloos alle vogelgeluiden benoemen.
 


Achter deze mooie inham bevindt zich het uitgestrekte Hollands Diep


Zijn tactiek was om luisterend aan de dijk naast de griend dicht bij de door hem gezochte vogel te komen en dan pas af te dalen naar de dichtbegroeide griend om derhalve inclusief verrekijker zo dichtbij mogelijk te komen. Ook lichtte hij toe dat het nu (het was in mei) moest gebeuren omdat het later niet meer mogelijk was om door de dichte begroeiing in de griend heen te komen. Direct zag ik de overeenkomst met het vangen van bepaalde voorjaarskarpers die ik ergens uit het afgestorven riet wist te plukken. Dit was later tussen het nieuwe riet op die plek ook onbegonnen werk. Ik herinner me foto's van karpervissers die het geluk hadden een ijsvogel zittend op hun hengel te fotograferen. Deze vogel was de hoofdprijs voor de vogelaar. Hij legde uit dat deze dun gezaaid waren en dat de paar nesten die zich in de griend bevonden ver uit elkaar lagen. Ik kreeg gelijk het idee dat voor hem een goede spot van een ijsvogel te vergelijken is met het vangen van bijvoorbeeld een leder of rijenkarper voor ons.
 


Deze harders azen aan de oppervlakte op bovenstaande stek


Het laatste woord wat ik hier wil noemen is “watersense”. Sommigen hebben het van nature, anderen moeten dit door o.a. observeren zo goed mogelijk zien te ontwikkelen. Na uitgebreid observerend een rondje om het te bevissen water gelopen te hebben, kun je voor jezelf de totale puzzel leggen die een mogelijk succesvolle stekkeuze bepaalt. Met de combinatie van observaties, gedachten over bepaalde zwemroutes, wind, luwte, diepte, bodemgesteldheid, overhangende takken, riet, wier, lelies etc kun je dan de volgende conclusie trekken; Daar en daar leg ik mijn aas neer en moet het gaan gebeuren. 


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.