Onder het kantje of op afstand

Het loont vaak de moeite om te vissen waar weinig anderen vissen. Dit kan op flinke afstand zijn maar ook pal onder de eigen kant. Op een vakantieadres bracht ik de lijnen met de voerboot eens 150 meter naar de overkant tegen een rietkraag. Veel andere vissers van de omliggende vakantiehuisjes visten op werpafstand. Dit maakte daar toen duidelijk het verschil.

Ook zag ik eens een mooi ritueel waarbij iemand z'n aas onder de bosjes ging plaatsen pal onder de eigen kant. Hij maakte er veel werk van om de rig exact goed te plaatsen en verdween in de rubberboot bij het wegleggen compleet met huid en haar onder de struiken. Alleen dat leverde vis op en vlak voor de bosjes niet.
 


Op bepaalde polderkreken visten we altijd (zoals we dat noemden) stijf tegen de plank. Een decimeter uit de kant tegen de houten beschoeiing (zowel aan de eigen kant als aan de overkant) leverde daar gewoon de meeste vissen op.

Een trip naar Frankrijk werd ooit gered door een gelukkige samenloop van omstandigheden. Ik moet hier wel toegeven dat ik met mazzel kon vissen op een afstand waar anderen nooit visten. Het hele avontuur wat hierna volgt is een film waarin je eigenlijk alleen als karpervisser terecht kunt komen. De kick als de missie, na een berg ellende, alsnog slaagt is ook alleen maar te begrijpen voor karpervissers.

“Gewone“ mensen zullen deze visbeleving niet kunnen bevatten. Afijn, we hadden 2 wateren bevist waar achteraf gezien louter kleine vis zat en op het derde bezochte water (klein stuwmeertje) troffen we het ook niet want het bleek nagenoeg visloos omdat er blijkbaar net een vidange plaats gevonden had. Van een Fransman kregen we gelukkig een naar zijn zeggen niet al te gemakkelijk betaalwater (maar met knappe vis) in de buurt toegeschoven.
 


Deze loeisterke torpedo ving ik pal onder de kant


Je hebt natuurlijk betaalwateren en betaalwateren en dit was er 1 waar er best wel wat van zijn maar waar je als Nederlander zelf niet gauw achter komt. Gewoon een onbekend prachtig bosmeer (etang) in het bezit van een Fransman alwaar je voor 12 euro 24 uur mocht vissen. We kwamen aan in een heerlijk ouderwetse sfeer namelijk bij een overjarige slagboom met een oud vrouwtje als portier. In m'n beste Nederfrans vroeg ik om 2 vergunningen voor een dag en rekende vol verbazing in totaal voor 2 personen slechts 8 euro af.

De slagboom ging open en we reden helemaal tot achteraan het uitgestrekte meer waar verder helemaal niemand zat. We zaten achter een groot eiland wat aanlokkelijk op zo'n 150 meter uit de kant lag. De ultieme karperkick leek in aantocht. Ik pompte de rubberboot op en m'n maat zei; vaar jij maar als eerste uit. Ik plaatste alle 3 de stokken stijf tegen het eiland aan.
 


Een vakantievis die dankzij de voerboot op flinke afstand gevangen werd


Kort hierna verscheen er een Fransman wat de eigenaar bleek te zijn. Zijn moeder bij de slagboom had zich qua prijs vergist (het moest in totaal toch 24 euro zijn maar zij had per abuis de witvisprijs gerekend) maar de eerste 24 uur mochten we van hem voor die 8 euro vissen. Bovendien kwam hij zeggen dat er absoluut niet gevaren mocht worden. Ik had dus mazzel dat ik net al op aantrekkelijke stekken buiten werpafstand lag maar dit vaarverbod was wel een domper voor m'n maat die nog niet in lag. Hij wilde zich niet laten kisten en in het donker alsnog uitvaren. Dit heeft hij geweten. Niet door ellende met de eigenaar maar toen hij met de rubberboot toch het water op ging kwamen de weergoden in opstand en barstte er een specifiek Frans noodweer inclusief onweer los. Hij was al een flink stukje onderweg en ik duimde dat hij heelhuids terug zou komen. Gelukkig gebruikte hij z'n verstand, keerde om met de boot en wierp alsnog maar gewoon in.
 


Een specifiek Frans noodweer


Gedurende de nacht spoten alle 3 de hengels bij het eiland af en 3 flinke vissen, die zich daar veilig waanden qua azen, kwamen op de kant. Er zat er eentje bij die jarenlang m'n lengterecord geweest is. Na het opnieuw inwerpen hebben we, waarschijnlijk door dressuur in de werpzone, geen teken van leven meer gezien en ook op de andere 3 hengels hadden we hierdoor geen stootje gehad. De buit was echter door het “lucky”afstandsvissen binnen.Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.