Onderhoud van je slaapzak

Gemiddeld slaap ik ongeveer zo’n 50 à 60 nachten per jaar in mijn slaapzak. Het is natuurlijk wel zo fris om deze een beetje schoon te houden. Slaapzakken en wasmachines gaan niet al te best door 1 deur. Althans, veel slaapzakken kunnen gewassen worden maar de synthetische varianten slijten veel sneller wanneer deze door een wasmachine gewassen worden en het isolerende effect kan hierdoor ook verminderen. Het beste is dus om dit tot het laatst uit te stellen en dat betekent luchten.


Slaapzakken en wasmachines gaan niet al te best door 1 deur

Het laten luchten van je slaapzak is zeker belangrijk als deze vochtig is geworden door regen, dauw, of wanneer je een vis hebt gevangen en met natte kleding de slaapzak weer induikt (andere oorzaken voor een natte slaapzak mogen jullie zelf invullen). Hierdoor droogt je slaapzak niet alleen op, je voorkomt ook dat er schimmel ontstaat. Tijdens het luchten is het goed om de slaapzak een paar keer goed door elkaar te husselen. Hierdoor wordt de vulling weer dik waardoor je slaapzak beter isoleert. Het is natuurlijk erg aanlokkelijk om je slaapzak vol in de zon te leggen als deze nat is, maar UV licht tast het nylon aan waardoor het sneller slijt en synthetische vullingen zijn trouwens erg slecht bestand tegen fel en warm zonlicht. Beter is het om je slaapzak in een goed geventileerde omgeving op te hangen. Een beetje zonlicht kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer de volle zon te vermijden.

Vaak zie je mensen na gebruik hun slaapzak netjes en strak oprollen. Zo’n compacte rol krijg je veel makkelijker in de hoes, dat is waar. Maar door het (te) strak oprollen van je slaapzak kun je de stiksels vernielen. Het beste is dus om je slaapzak in de hoes te proppen. Niet alleen om de stiksels te sparen, het is ook weer beter voor de vulling van de slaapzak.


Tot slot nog een kleine tip als de slaapzak langdurig niet wordt gebruikt (winter?). Het allerbeste is om deze dan thuis in de kast te hangen. Dit is niet alleen goed voor de veerkracht van de vulling, maar je voorkomt hiermee ook weer de schimmel waar ik het eerder over had.

Bovenstaande tips maken je slaapzak uiteraard niet schoner. Vroeg of laat komt er een moment dat je slaapzak de wasmachine in moet en voor de één is die grens eerder bereikt dan voor de ander... Mocht die grens bij jou bereikt zijn dan raad ik je aan om eventuele voorschriften van de fabrikant goed door te lezen. Het maakt namelijk nogal een verschil of je bijvoorbeeld een slaapzak wast met donzen vulling of eentje met een synthetische vulling.

Succes!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.