Opbergtips voor je helicopter systeem

Anno 2018 is het gebruik van de chod bij velen vissers meer gemeengoed dan uitzondering. De chod is gewoonweg een zeer effectieve manier om nieuwsgierige karpers te prikken. De afgelopen jaren zijn de materialen om zowel chods als helicopter systemen te maken, steeds meer verbetert en hebben velen merken waanzinnige producten uitgebracht. Toch is het helicopter systeem maar een crime om netjes aan je hengel te bevestigen wanneer je aan het inpakken bent. Daarom dat ik je in dit artikel mijn tips wil meegeven hoe je je helicopter systeem goed op je hengel vastzet!

Een helicopter systeem is effectief maar lastig op te bergen

Het helicopter systeem

Een chod is een verkorte pop-up rig welke vrij tussen twee beads op een leader of hoofdlijn (naked chod) wordt bevestigd. Dit systeem heet een helicopter systeem doordat de rig 360 graden kan draaien rondom de leader. Kenmerkend voor een helicopter systeem is dat het lood aan het einde van de leader of hoofdlijn is bevestigd en vaak door middel van een speed- of quicklink. Wanneer je na een sessie opruimt, en graag je onderlijn vastzet op een hengeloog, dan is dit bij dit systeem een stuk lastiger.

Nash Tackle Chod Bands

Waar op de markt diverse producten te koop om een bottom bait rig vast te zetten op een oog van je hengel, denk bijvoorbeeld aan de Hook-Ups van Trakker, zo is dat voor het opbergen van je helicopter systeem wel anders. Diverse merken verkopen namelijk wel leadbands om je lood of chodrig op je hengel te klemmen, maar echt zaligmakend is het niet. Het beste alternatief zijn de Chod Bands van Nash Tackle. Een kit bestaande uit leadband en speciale pouch voor je lood voorzien van clip om hem aan je hengeloog te bevestigen. Zo kan je je helicopter systeem en chod compleet opbergen zonder een component te hoeven demonteren. Het nadeel van dit systeem is dat je ten alle tijden je lood aan je helicopter systeem moet houden en dat heeft voor sommige niet de voorkeur. Al is je lood verpakt in de pouch, dan nog kan het lood tijdens transport herhaaldelijk tegen je hengelblank aan blijven tikken wat niet goed is voor je blank.

De Chodband van Nash Tackle is het beste product om je chod goed op te bergen

De S-haak tip

Ik gebruik in mijn visserij veelal pop-ups rigs als de hinged stiff rig en de multi rig. Rigs die beiden gevist kunnen worden op een leadclip en dat is vooral voor het opruimen van je rigs op je hengel ideaal. Dat is ook een van de redenen waarom helicopter systemen nooit echt mijn interesse hebben gehad. Ze zijn gewoon lastig op te ruimen. Toch ontkom je er op sommige wateren niet aan om te kiezen voor een onvervalste chod. De chod blijft het beste systeem om te vissen op die wierrijke en zachte bodems. Hoe kan ik alleen ervoor zorgen dat ik mijn helicopter systeem op een effectieve manier op mijn hengels kan bevestigen zonder een haak in mijn foedraal te krijgen, hengelogen te beschadigen of de blank van de hengel te butsen door loshangend lood? Simpel! Door het modificeren van S-haakjes!

De benodigdheden voor de S-haak tip

De benodigdheden

De afgelopen tijd ben ik in de weer geweest met diverse alternatieven op de leadbands van diverse merken. Tijdens mijn zoektochten op internet en verschillende bouwmarkten, kwam ik uiteindelijk bij de Karwei precies tegen wat ik zocht. ijzeren S-haken met een draaddikte van slechts 3mm. Wil je namelijk een helicopter systeem effectief opbergen, dan dien je iets te verzinnen om je quicklink te bevestigen aan je hengeloog. Ik gebruik zelf de Korda Kwik Links die op het brede gedeelte een innerlijke diameter hebben van net geen 4mm.

De 30mm S-haken van Karwei

De S-haakjes van Karwei zijn gemaakt van ijzer en hebben, zoals net gezegd, een draaddikte van 3mm. Ze zijn circa 30mm lang en wegen slechts 3,4 gram per stuk. Aangezien de S-haakjes van ijzer zijn gemaakt, kunnen ze gaan glijden wanneer je ze op je hengeloog vastzet en waardoor je hengeloog kan beschadigen. Daarom dat het verstandig is om één van de bochten van de S-haak te voorzien van wat krimpkous. Dit krimpkous moet een binnendiameter hebben van 4mm tot 5mm. Sommige bouwmarkten en elektronica zaken verkopen dit soort krimpkous in diverse kleuren. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor zwart krimpkous maar door te kiezen voor gekleurd krimpkous, vind je je S-haak snel terug wanneer je hem laat vallen in het gras. Een tip!

Het opstropen van het krimpkous is niet erg en stoom je er later gedeeltelijk uit

De howto

Het op de S-haak stropen van een stukje krimpkous is even wat gedoe. Doordat je het krimpkous over een bocht moet trekken, zal dit wat lastiger gaan. Neem een krimpkous met een binnendiameter van tenminste 4mm en wat ook nog wilt helpen is door je vingers iets nat te maken. Op deze manier heb je iets meer grip op het poreuze krimpkous. Het is niet erg dat er plooien komen in het krimpkous. Wanneer je het krimpkous namelijk over de S-haak probeert te schuiven, zal op sommige plaatsen het krimpkous opstropen. Je zal zien dat veel van deze plooien verdwijnen wanneer je het krimpkous gaat laten krimpen door middel van stoom.

De S-haken na het stomen van het krimpkous

Heb je een bocht van je S-haak voorzien van krimpkous en hem laten krimpen, dan ben je in principe al klaar. Monteer de zijde van de S-haak zonder krimpkous op je quicklink en zet de andere zijde met krimpkous vast op je hengeloog. Nu kun je je hengel op spanning zetten en de boven en onderkant van je hengel bij elkaar binden door middel van straps en/of bands.

De S-haak past perfect op een Korda Kwik Link

Nu het helicopter systeem strak is verbonden op je hengeloog, is het enige wat nog rest om de loshangende chod ook vast te zetten. Zo voorkom je dat de haak van de chod zich haakt in je hengelpouch, sleeves of foedraal. Dit doe je simpel door de chod te omwikkelen met een leadband. Ik gebruik hiervoor de versie van Nash Tackle welke je vastzet door middel van velcro.  

Je helicopter systeem en chod perfect opgeborgen.

Kortom,

Deze S-haak tip in combinatie met bijvoorbeeld de Leadbands van Nash Tackle is voor mij de ultieme opbergtip om mijn helicopter systemen juist op te bergen. Een pakje van deze S-haken van 15 stuks  kost slechts 2,49 euro en een paar strookjes krimpkous een soortgelijk bedrag. Voor een prikkie ben je dus klaar! Ben jij het ook zo zat dat je chod steeds vastzit in je foedraal en je dat helicopter systeem niet goed kan opbergen? Probeer dan zeker deze simpele tips! Nu maar wachten op de eerste hengelsportfabrikant die dit idee in een professioneel jasje gaat gieten!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.