Oppervlakte grazers (deel 3)

Nu we de methoden, technieken en materialen hebben besproken, gaan we verder met het daadwerkelijke oppervlakte vissen. Ook bij het beginnen met oppervlakte vissen zijn weer twee vormen te onderscheiden. Vissen op zicht, je ziet de karpers zwemmen, of vissen lokken. De eerste vorm is het makkelijkste. Je hebt enkele karpers waargenomen aan de oppervlakte. Nu is het zaak om je aasje in de buurt van de vissen te begeven zonder dat zij jouw opmerken. Hiervoor zijn ook weer meerdere manieren die effectief zijn. Het makkelijkste is om naar de karpers toe te werpen. Dit is ook de slechtste methode. De kans dat je op of te dicht op de vissen gooit is te groot. Het is altijd zaak om je aasje zo onopvallend te water te laten met een zo licht mogelijke plons. Zie je karper liggen dan kun je het beste erover heen gooien. Door je aasje steeds lichtjes terug te trekken kun je je aasje aanbieden in de nabije omgeving van de vissen. Zijn er in de buurt van de vissen wierbedden of pombladen te vinden, gooi daarop. De waterplanten absorberen de trillingen. Door rustig terug te trekken kun je je aasje wiervrij naar de karpers toe trekken. Azen de karpers tegen de overkant, gooi dan je broodje op de overkant als dit mogelijk is en trek hem voorzichtig terug in het water. Doe alles rustig en met beleid!


Als de zon hoog staat, zwemmen de karpers in de zomermaanden ook vaak hoog

Staat er een beetje wind, gebruik deze dan in je voordeel. Gooi je aasje tegen de wind in een laat je aasje meedrijven tot de plek waar de karper zwemt. De karper ziet dit als een natuurlijk proces en zal sneller je aasje pakken. Ben je in de gelegenheid dat de karper recht onder je eigen kant aast. Houdt afstand van de kant en let op je schaduw. Probeer je aasje in de kant te leggen. Dit kan vaak geruisloos. Blijf stil en maak geen snelle en onverwachte bewegingen. De karper heeft je zo door. Vooral bij graskarper is elke beweging gevaarlijk!

De tweede manier van oppervlakte vissen is door eerst te voeren. Vooral op beken, rivieren en kanalen kan deze methode zeer goed werken. Bij deze methode zie je de vis niet zwemmen maar verspreid je brokjes of broodkorstjes over de oppervlakte. Je voert vanaf je eigen kant naar de overkant. Je laat het oppervlakte voer meedrijven met de stroming en zo kan je snel een stuk water scannen. Veel voeren is hierbij niet erg. Je zal namelijk zien dat je snel last hebt van kopvoorn en winde. De karper verraad zich snel door gulzig de korsten van de oppervlakte te pakken en de kopvoorns en windes proberen weg te jagen. Heb je meerdere karpers aan het azen, dan kun je zelfs voedselnijd creëren. Ik heb op deze manier vaak de passieve vissers naar huis gevist door ongekende vangsten! Mijn voorkeur bij deze methode gaat uit naar brood. Schroom je niet om veel brood te voeren. Een kilometer kanaal kost me vaak drie hele broden en levert me vaak evenveel karper op.
De methode van voeren werkt uiteraard ook op vijvers en plassen. Probeer bijvoorbeeld een wat stukjes brood te voeren in een veld van pombladen. Je zal verbaasd staan wat er gebeurt!

Foeragerende karpers zijn door te voeren aan het azen te krijgen

Mocht je nu helemaal geen karper zien aan de oppervlakte, heeft voeren geen zin gehad, zoek dan eens de plekken op waar de karper zich graag bevindt. Oppervlakte vissen draait voornamelijk op observatie en dat kan juist zoveel vis opleveren. Een polaroidzonnebril kan hierbij net een verschil maken. Wanneer ik geen vis kan vinden aan de oppervlakte, dan zoek ik altijd de pombladen op, rustige hoekjes met drijfvuil en de zeer ondiepe gedeeltes van een water. met een beetje geduld zal de karper zich toch laten zien en kan het spel weer beginnen. Een andere manier is om gewoon te voeren met partikels in de kantjes. Maak meerdere voerstekken aan en ga ze af. Wellicht heb je op een van je voerstekken karper aangetrokken. Aangezien de kanten op de meeste wateren niet erg diep zijn, heeft de karper snel een drijvend hapje aan de oppervlakte door. Rustig je aasje aanbieden is dan vaak genoeg. Een tip is om aan je partikels Magic Bubbles toe te voegen van JVS. Dit goedje zorgt ervoor dat voerdeeltjes naar de oppervlakte stijgen. Op deze manier is een verticale uitwasemmening van je voer mogelijk.

Probeer karper te lokaliseren waar drijfvuil ligt opgehoopt!


Watervogels

Tja, en dan onze grootste vijand. Zo groot zelfs dat ze een eigen hoofdstuk krijgen in dit verhaal. Watervogels waarbij ik dan doel op waterhoentjes, meeuwen, meerkoeten en voornamelijk eenden, kunnen een ware pest zijn en je visdag verpesten. Hebben ze eenmaal je broodjes of brokjes door, dan is er geen einde meer aan en zullen ze je weg terroriseren. Ik heb velen doodsbedreigingen hun kant op gevloekt. Allerlei capriolen uit gehaald om ze weg te krijgen maar vaak delfde ik het onderspit. Ik heb gesist, geblaft, met mijn armen gezwaaid maar niks werkte vaak.  In principe kan ik vier dingen meegeven om deze ware plaag iets in te dammen al is het maar voor die enkele minuten die je nodig hebt om een cyprinus te vangen. Deze zijn als volgt.

• Lok ze naar de andere kant van het water en voer veel brood. Daar zijn ze een tijdje mee zoet. Het nadeel is dat als de broodjes op zijn, ze je weten te vinden!

• Voer net zoveel brood of brokken totdat ze verzadigd raken. Ze kunnen niet onbeperkt eten maar wel heel veel! Het kan je veel aas kosten. Neem dus altijd een voldoende hoeveelheid aas mee!

• Ga vissen met honden of kattenbrokken. Watervogels zien dit minder snel als aas doordat het minder opvalt. Wees niet bang dat de karper ze niet vindt. Dat doen ze zeker!

• En de laatste manier, houdt het voor gezien. Ze zorgen voor veel frustratie en agressiviteit. Zoek ander water op en probeer het later nog eens.

Ondanks de watervogels is oppervlakte vissen enorm spannend en verslavend. Je ziet de karper vaak toehappen op je aas. De adrenaline giert door je lichaam. Je houdt je hengel bibberend vast totdat je een luidde smak hoort en je korstje ziet verdwijnen in de mond van een cyprinus. Het moment van de aanslag, de harde plons, de gierende slip is bijna onbeschrijfbaar. Karpervissen pur sang en een aanrader voor een ieder die een leuk tijdverdrijf wilt. Als laatste nog enkele tips en weetjes om dit verhaal af te maken. Ik wens een ieder van jullie veel succes dit seizoen met de vangsten. Probeer de oppervlakte visserij eens uit. Ik hoop dat deze net zoveel voldoening geeft als dat deze mij geeft!


Nog enkele tips en weetjes:

• Niet alleen kleine karpers worden gevangen op de korst. De afgelopen jaren werden enorme verrassingen gevangen op zowel Lac de Cassien als op de grote Belgische kanalen!

• Oppervlakte vissen kan het gehele jaar door als er maar geen ijs ligt. De eerste vissen die ik elk jaar vang zijn op de korst in maanden als januari, februari en maart. Zoek ondiepe stukken uit waar de zon op staat. Plakkaten drijfvuil, of heldere plekken die in de luwte liggen.  Ook het vissen in stadsgrachten kan vis opleveren. De stenen houden net als bruggen warmte vast en zijn goed winterstekken!

• Blijf observeren. Loop een stek niet te snel voorbij. Kijk eens bij bruggen, dalvers en obstakels onderwater. Houdt pombladen in de gaten. Je zal zien dat er opeens een bek uitstulpt. Kijk onder overhangende takken, onder nesten van watervogels ( hun poep is voedsel voor de karper) en zorg ervoor dat je stekken niet te snel afloopt en altijd rustig blijft.

• Gebruik een polaroidbril om beter in het water te kunnen zien. Deze brillen kunnen net het verschil maken tussen opmerken of voorbij lopen. Vis je op afstand dan is een verrekijker een optie.

• Houdt je uitrusting simpel en lichtgewicht. Je bent constant aan het lopen en veel bagage verkleint je bewegingsvrijheid. Ik zelf kies voor een kleine heuptas, de Nash Bodyguard, voor mijn kleinmateriaal, fotocamera en kleine weger, een schepnet, een opgerolde onthaakmat en een tas voor mijn aas.

Bindt je schepnet door middel van velcron aan je middenstang!

• Neemt een schepnetsteel teveel ruimte in, neem dan een bankstick mee en draai deze op je net. Zo is je net toch stabiel maar ruimtebesparend. Je kan uiteraard ook kiezen voor een inklapbaar folding net.

• Probeer je lopend te verplaatsen of per fiets. Vanuit de auto zie je niet genoeg!

• Een handige tip om je schepnet mee te nemen op de fiets is door velcron strippen te kopen. Zo kun je makkelijk je opgerolde schepnet inclusief eventuele steel aan je middenstang binden. Een bagagedrager kan makkelijk zijn voor je tassen.

• Het gebruik van een visvest zoals ook vliegvissers deze gebruiken, is een goede manier om je kleinmateriaal op te bergen zonder met een extra tas te hoeven sjouwen.

• Reageert de karper niet op je oppervlakte korstje. Kneed dan eens een pluimpje. Dit is een champignon vormig deegje waarbij de onderkant is samen gekneed. Een pluimpje zinkt heel langzaam en kan een karper net over de streep zetten tot aanbeet.

• Niet alleen witbrood vangt vis. Ook bruin en donker brood worden herkent door de karper. Donkere broden kunnen zelfs dressuurdoorbrekend zijn.

• Tegenwoordig zijn er ook drijvende pellets in allerhande vormen en maten verkrijgbaar. Deze kunnen uitstekend dienen als oppervlakte aas. De pellets dienen net zo bevestigd te worden als honden- of kattenbrokken.

• Vis je met drijvende pellets, stop ze dan eens tezamen met je haakaasje in een PVA bag. Als het zakje oplost zullen de pellets inclusief jouw haakaasje naar de oppervlakte komen. Op deze manier kun je een vertikaal voerspoor creëren doordat de pellets olie aflaten. Een mooie manier om bodemazende vis naar boven te krijgen!


•  Zorg er altijd voor dat je schaduw achter je staat. De karpers kunnen schrikken van de beweging van je schaduw doordat zij dit associëren met gevaar.

• Houdt je haken altijd scherp. Het aanslaan gebeurt handmatig en een goede haak zorgt voor een betere en snellere inhaking

• Probeer je kleding aan te passen aan de omgeving. Draag doffe kleding in natuurlijke kleuren. Een fel geel of rood T-shirt valt teveel op voor zowel de visser als vis.
 
• De beste uurtjes voor oppervlakte visserij zijn de ochtend en avond. Op hele warme dagen ligt karper in de middag wel aan de oppervlakte maar is zuurstof een belangrijkere prioriteit dan voedsel. Voeren kan ze soms aanzetten tot azen.

• Ook op bewolkte en regenachtige dagen kan je op de oppervlakte vis verwachten.

• En tenslotte, heb plezier in je visserij!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.