Oud memoria: Daiwa Tournament

Daiwa is naast Shimano een van de grote spelers die een serieuze invloed heeft gehad in de ontwikkeling van karpermolens. Waar Shimano haar cultstatus bereikte met de baitrunners en dan voornamelijk de USA, de RE en de GTE series om maar niet te spreken over de ultieme cult molen, de Big Baitrunner LC, zo heeft ook Daiwa een rijke traditie die onder de noemer Tournament Europa veroverde. Daiwa is een Japans bedrijf wat is opgericht door Yoshio Matsui. Zijn idealen waren design, kwaliteit en innovatie. In 1955 rolde de eerste Daiwa molens ooit van de band. Het waren spinningmolens. Daiwa internationaliseerde zich en in midden jaren 70 waren er al vestigingen in Taiwan, Frankrijk, Duitsland en Amerika. In 1977 opende Daiwa een fabriek in Engeland en werden de eerste producten speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. Hier start het verhaal van de Europese Tournament.


De Tournament Whisker SS 2600 en SS 9000 Millionmax

Ondanks dat de Tournament reeks vooral bekend staat om de bigpit molens, was in het begin de Tournament reeks een allround range. Zo was er al de Tournament Whisker SS 700 reel voor het vissen op roofvis en kwamen er laten speciale Tournament SS series voor op zee. Er kwamen meerdere kleine Tournies op de markt in verschillende groottes waarvan de Whisker SS 1300, de SS 1600 en de nog steeds verkrijgbare Tournament Whisker SS 2600, voorbeelden zijn. De Tournie Whisker SS 2600 had al een aardige molencapaciteit (190 meter) en werd steeds vaker gebruikt voor het karpervissen.

Het begin van een tijdperk

Ondanks dat waren de kleinere SS modellen van een later tijdperk. De eerste SS modellen voor het serieuze gooi en smijtwerk begon met de Daiwa SS 5000 en de SS 3000. Ze waren toen wel eens waar nog niet gelabeld als Tournament, maar ze zouden in de toekomst dit label wel gaan dragen. Zowel de SS 3000 als SS 5000 hadden al een grotere spoelcapaciteit en een robuuster uiterlijk. Echte karpermolens bestonden nog niet en deze molens kwamen het beste in die richting. Door de jaren heen kwamen er verschillende SS molens op de markt. Zoals eerder gezegd niet alleen voor de karpervisserij maar ook voor de zeevisserij. Voorbeelden hiervan zijn de Tournament Procaster SS-45, de Daiwa Whisker SS 8000 en de Tournament SS 9000 Millionmax.

De Daiwa Tournament Whisker Procaster SS-45

De SS 3000 en SS 5000 series, waren voor de karpervissers ideaal. Een grote molencapaciteit, een robuuste behuizing en een hoge mate van betrouwbaarheid, waren de idealen van Daiwa die voortvloeide in velen vissers. Ze werden uiteindelijk onder de noemer Tournament verkocht en Kevin Nash is één van de personen die ze uiteindelijk naar Europa haalden met in het bijzonder de Tournament SS 3000. De eerste versies waren geheel zwart en hadden een aluminium spoel. Later zouden verschillende modellen een ‘gouden’ spoel krijgen. Vooral de originele Whisker SS 5000 molen is tegenwoordig een zeldzaamheid omdat er maar zeer weinig van zijn geïmporteerd.

Een originele Tournament Whisker SS 5000. Een zeer zeldzame molen!

Op zowel de SS 3000 als SS 5000 kwamen door de jaren heen veel verschillende versies. Naast de SS 3000 en de SS 5000 kwam de Tournament SS 9000 Millionmax. Ondanks dat dit een zeemolen was, had hij een kleine populariteit omdat hij beschikte over een grote spoelcapaciteit. Toch zijn er slechts een 150 stuks geïmporteerd in Engeland! De SS 5000 werd uiteindelijk opgevolgd door de TS 5000T. de TS stond voor Tournament-S. Naast een andere belettering, was hij inhoudelijk niet erg veel veranderd op een grotere spoelcapaciteit na. Ook van de SS 3000 kwam begin jaren negentig een vernieuwd model. De Whisker SS 3000. Ook kwam er een speciale grijze variant op de markt, de Longbeam SS 3000 die later werd vervangen door de Emblems.  

Daiwa Whisker SS 3000

De Tournament Whisker SS 3000 werd in 2009 voor het laatst vernieuwd. Ze werden in een beperkte oplage gefabriceerd en kregen het label limited edition mee. De Whisker SS 1300 en 2600 zijn tot heden nog steeds verkrijgbaar. van de TS 5000T en ook 6000T zijn in sommige landen ook nog nieuwe exemplaren verkrijgbaar die alleen een behoorlijk hoge prijs kennen. Ondanks dat deze modellen nog in beperkte oplage verkrijgbaar zijn, zijn ze de laatste van een tijdperk legendarische molens.

De Daiwa Whisker SS 3000 Limited Edition

Tegenwoordig zien we een geheel nieuwe lijn aan molens die het label Tournament dragen. Voorbeelden zijn de Tournament Entoh, de Linair, de Basia (QDX) en de innovatie daarop, de Daiwa Tournament ISO QD. De molens zijn inhoudelijk met de tijd meegegaan maar vele tackle tarts verloren de passie. De oldskool behuizing was wel eens waar hoekig maar had zijn eigen charme. Daarom dat de SS 3000 en SS 5000 molens nog steeds zo geliefd zijn bij velen vissers. Het tijdloze ontwerp, de robuustheid maar ook de piepende slip door de spoelrubbers bleef veel vissers in hun ban houden. De slip was fenomenaal maar het geluid dat de molens produceerde was niet meer van deze tijd. Doch maakte niemand zich hier zorgen om!

De laatste Tournament generatie, de ISO QD

De oude Tournaments horen bij veel vissers. Velen Engelse vissers zullen blijven zweren bij Daiwa en bij de Tournaments in het bijzonder. Dat is ook wellicht de reden dat Shimano nooit dat succes op het Engelse land boekte wat ze wilden. Daiwa had zijn eigen nostalgie gecreëerd en de Tournament was versmolten in de rijke Engelse karpertraditie. Ze draaide uit de verpakking wellicht niet zo mooi als een molen van de concurrent. Op de lange termijn zou de winnaar wel opstaan.


De Tournament serie werd de laatste jaren bijgestaan door andere ranges. Onder andere de Infinity, Emblem, Longbow, Windcast en Whisker range. In de Tournament range waren tot voor kort nog de AKN Tournament hengels verkrijgbaar net als in de Whisker range de Daiwa Whisker SS series. Momenteel zien we steeds meer het aanbod verschuiven naar de Infinity range als het gaat om kwalitatieve karperhengels met de Infinity DF (Danny Fairbrass) series. Daiwa hengels zien we in Nederland nog wel geregeld aan de waterkant. De Tournament SS molens niet. Uiteindelijk heeft de tijd ze ingehaald en hebben ze enkel nog een plekje verovert in de harten van de oldskool tackle tart.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.