Oud Memoria: de weg van Romang & Donaldson

Als er een beetverklikker te wereld is die zo enorm wordt geliefd dan is het wel het Engelse Delkim. Er zullen maar weinig karpervissers zijn die bij het woord Delkim geen herkenning hebben. Delkim is een merk wat onlosmakelijk is verbonden met een rijke karpertraditie en is anno 2012 nog steeds een van de merken op het gebied van beetregistratie. Toch begon het bedrijf Delkim ooit onder een andere naam en dat was Del Romag. Del Romag was de naam van oprichter Del Romang. In het jaar 1976 ging Del Romang een samenwerking aan met Kim Donaldson. De letters van beide voornamen werden gekozen voor hun merknaam. Delkim was geboren.


Delkim als aasbedrijf

Toch was het nooit de intentie van Delkim om beetverklikkers te gaan maken. Delkim was een bedrijfje dat graag bezig was met het ontwikkelen van nieuw aas. Toentertijd was aas nog lang niet zo voorhanden als tegenwoordig en er was nog zat te innoveren. Het karpervissen was nog lang niet zo’n hype als nu en de hengelsportwinkels van toen waren nog niet voorzien van meterschappen met knikkers in alle geuren, smaken en kleuren. Delkim maakte als het gaat om het ontwikkelen van aas grote stappen. Zo hebben zij een belangrijk steentje bijgedragen bij de ontwikkeling van enkel werelds beste flavours als Scopex, strawberry en Spice D.

De inspiratie van Romang en Donaldson. De door Dick Walker bedachte Heron Alarm

The Heron Conversion

Met de komst van de digitale beetmelder in de jaren 50 zette Dick Walker met zijn Heron Antenna Alarm een hype opgang. Rond die tijd werd er al volop geëxperimenteerd met het vervaardigen van beetmelders en bijvoorbeeld Maurice Ingham was een van de allereerste die kwam met een beetmelder. Zijn uitvinding werd beschreven in de oktober editie van The Fishing Gazette in 1949. Toch was het de versie van Dick Walker die naam en faam kreeg. De Heron was toentertijd state of the art maar had enorm veel gebreken en was voor velen vissers toen niet praktisch.

Echte concurrenten had Heron nog niet en dus moesten vissers het doen met de gebrekkige techniek van toen. Enkele vissers hadden al hun eigen draai gegeven aan de Heron om hem ‘beter’ te maken. Ook Delkim ging aan de slag om de Heron beter te maken. Zo modificeerde Delkim de Heron door toevoegingen van Led techniek, elektronische circuits en GPO speakers. Deze versies werden al vrij snel opgepikt door vissers van Dareth in Kent, een bekend karperwater van toen en nu. De Heron Conversion van Delkim werd commercieel en karpervissers uit heel het land konden hun Herons sturen naar Delkim om deze te laten moderniseren. Delkim maakte zijn eerste stappen in de wereld van de beetverklikker.


Goud van oud met linksboven de Heron met Delkim Conversion

 


De First one

Het was raar geweest als Delkim niets had gedaan toentertijd met de kennis die ze al hadden opgedaan met het moderniseren van beetverklikkers. In het jaar 1976 kwamen er 4 unieke beetmelders op de markt die bestempeld kunnen worden als de eerste Delkims ooit. Deze Delkims werkten nog op de oude ‘staaf registratie’ waarbij de hoofdlijn op een metalen staafje lag. Bij een aanbeet trilde de lijn en dus ook het staafje wat een beetregistratie teweeg bracht (één en ander is terug te vinden over deze technieken in het artikel ‘Oud Memoria: Mag Rollers'). Deze eerste 4 Delkims werden zowel door Del, Kim als bevriende vissers jaren getest. Toch veranderde het aanbod van Delkim onverwacht.


Delkim Nitelites van nu met D-stak Add-on weights

 


The Weightsling

Ondanks dat Delkim even in de aasfabricage en ontwikkeling had gezeten, wisten ze Herons te moderniseren en hadden zelfs al eigen beetmelders uitgebracht. Delkim begon met een nieuwe business en dat was het maken van weeg- en bewaarzakken. De Vrouw van Del genaamd Bev maakte deze zakken op haar naaimachine op de keukentafel in een beperkte oplage. Delkim heeft deze weeg- en bewaarzakken een paar jaar gemaakt en verkocht tot in de jaren ’90. De Jaren ’90 was namelijk het jaar dat de core business van Delkim zich enkel richtte op het fabriceren van beetmelders. Aanleiding was de fameuze Optonic Bite Alarm.


Delkim ging draadloos in 1994 met de TX 2000 Micro Transmitters

 


The Optonic Conversion

In de jaren ’80 had een nieuwe beetmelder zijn intreden gedaan genaamd de Optonic Bite Alarm. Net als dat Delkim naar wensen en eisen van karpervissers  toentertijd de Herons moderniseerden, zo begon Delkim ook met het modificeren van de befaamde Optonic. Hij voegde aan de bestaande Optonic voor die tijd baanbrekende modificaties toe als Magnetic Rotating Sensing, Mega Low Current drain maar vooral een veel hogere betrouwbaarheid. Een hekel punt voor de beetmelders van toen. De Optonic Conversion werd een heuse standaard voor die tijd en zorgde ervoor dat Delkim legendarisch werd in de karpervisserij. Toch werd het succes van Delkim in 1986 neergeslagen door juridische stappen van de concurrentie. Door deze tegenslag besloot medeoprichter Kim Donaldson te stoppen met Delkim. Del Romang ging door maar creëerde een paar jaar later een beetverklikker die de toekomst van Delkim voorgoed zou bepalen.


De Optonic met Delkim Conversion

 


The Vibration Revolution

Ondanks dat Del Romang in eerdere jaren al enkele handgemaakte beetmelders had gemaakt, droomde hij er al altijd van om zijn innovatieve ideeën te gebruiken voor een commerciële serie beetverklikkers. Zijn faam lag toen vooral bij het moderniseren van bestaande beetmelders. In 1983 kwam Del op het ingenieuze idee van vibratietechniek. Volgens Del kwam dit idee door een droom die hij had.

In de vroege ochtend na deze droom rende hij snel naakt naar beneden en haalde een stukje vislijn langs de naald van zijn platenspeler. Op dat moment werd een idee bedacht wat voorgoed Delkim op de kaart zou zetten. Na deze ontdekking duurde het 9 jaar voordat de gepatenteerde Delkim Vibration techniek in een beetmelder werd geïntroduceerd. In 1992 kwam het Delkim Piezo Vibrating Sensing in hun eerste TXI’s voor het eerst op de markt. Een legende werd geboren.

De Delkim Piezo Vibrating Sensing

 


Delkim anno nu

Delkim werd na het uitbrengen van de vibratietechniek één van de sterkste spelers op de beetmelder markt en tot de dag van vandaag hebben ze deze sterke marktpositie behouden. Buiten dat Delkim altijd kwaliteit heeft nagestreefd is hun bestaansrecht mede te danken door het goede onderlinge familiebanden. Delkim was en is een familiebedrijf waarbij alle leden nog steeds elke dag met veel passie werken aan hun bedrijf.

Delkim anno 2012 is naast hun befaamde beetmelders nog veel meer geworden. Met een uitgebreide range aan accessoires is Delkim niet enkel meer dat bedrijf wat piepers maakt. Met de komst van de Nitelite hangers en latere producten als snag ears en quickreleases lieten ze nog eens zien dat ze meer in hun mars hadden. Soms een beetje snoepen van andere markten en nevenproducten ontwikkelen zullen ze wellicht nooit afleren.

Delkim is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle bedrijven in de karpervisserij


Delkim is een bedrijf met een rijke geschiedenis. Een bedrijf waarbij het niet altijd goed ging maar ze altijd hebben doorgezet. Delkim is een bedrijf wat wist te innoveren. Delkim beetmelders zijn voor velen grote karpervissers uit het verleden die doosjes geweest die de komst van een mega vis aanluidden. Delkims zijn voor velen vissers vaak die vertrouwelingen geweest in gitzwarte nachten. Delkims hebben veel teweeg gebracht en wellicht zal dat in de toekomst weer gebeuren. Met een ijzersterke verdeler als grootmacht Korda en betrouwbare producten zullen ze ongetwijfeld een heel eind komen. Het is ze gegund!

Ps. In memorian: Bev Romang, de eerste vrouw van Del stierf in 1998 aan de gevolgen van kanker. Ze is van een onschatbare waarde geweest in de geschiedenis van Delkim. Ook Kim Donaldson, de medeoprichter van Delkim, is gestorven in 2001 aan de gevolgen van een hersenbloeding. Beide personen hebben Delkim gemaakt tot het bedrijf wat het nu is. Rust in vrede...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.