Oud memoria: Jan Schreiner & Zn

Niets is voor eeuwig ondanks dat we dat wel zouden willen. Ondanks dat zijn woorden vereeuwigd zijn in meer dan 50 publicaties, is zijn aanwezigheid een gemis in de hengelsport. Vooral de oudere vissers onder ons zullen dit met mij eens zijn. Jan Schreiner was een persoonlijkheid die niet alleen het vissen ademde. Hij bracht ook zijn gedachtengoed over op papier en enthousiasmeerde daarmee duizenden vissers. Jan Schreiner is voor de nieuwe generatie vissers wellicht niet zo’n bekende. Toch was Jan iemand die tegen de draad in durfde te gaan en de hengelsport na de 2e wereldoorlog op de kaart zette.
 


Publicaties

Er zullen weinig vissers zijn boven de 40 jaar die nog nooit een publicatie van Jan Schreiner hebben gelezen. Jan Schreiner was een allround visser en zijn boeken gingen dan ook over diverse visdisciplines als de roof- en zeevisserij. Ook voor ons karpervissers schreef hij diverse boeken als ‘Het geheim van goede karpervangsten’ . Ook Flitsend Nylon en de Encyclopedie van de Sportvisserij zijn bekende uitgaven van Schreiner. Schreiner’s gedachtegang werd door velen vissers gevolgd. Tot op de dag van vandaag bestaat er zelfs een besloten club genaamd de Schreineriaan bestaande uit sportvissers die naar de gedachtegang van Schreiner hun hobby uitoefenen.
 


Jan Schreiner heeft meer dan 50 boeken geschreven
 

Schreiner de propagandist

Waarom was Jan Schreiner dan zo bijzonder? Schreiner was een van de belangrijkste propagandisten van de hengelsport zo net na de 2e wereldoorlog. Door hem werd hengelsport ook daadwerkelijk sportvissen. Buiten dat hij voor die tijd nieuwe technieken aanprees als werpmolens, nylon en werphengels, was vooral zijn terugzetbeleid enorm belangrijk. Van vissen voor de consumptie tot vissen als hobby. Vissen was meer dan zorgen voor een avondmaaltijd. Vissen betekende ook ontspanning en genieten van de natuur.  Jan Schreiner heeft nog meer nalatenschap. Naast dat hij samen met Frans Domhof de promotor was van het ultralicht vissen met de spinhengel, was hij ook een fervent hengelbouwer voor diverse visdisciplines. Zijn Fair-Play hengels waren tot ver over de landsgrenzen bekend en geprezen en worden tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt.
 


Wellicht de bekendste boeken van Schreiner: Flitsend Nylon
 

In memoriam

Niemand heeft het eeuwige leven, zo ook Jan niet. Jan Schreiner overleed op 89 jarige leeftijd op 29 november 2006. Zijn grootste nalatenschap was zijn in 1969 opgerichte winkel aan de Roelof Hartstraat in Amsterdam waar zoon John het Schreiner tijdperk in leven houdt. Voor de Fair-Play hengels komen tot op de dag van vandaag puristen vanuit heel Europa om deze speciale producten te zien en te voelen. Toch zal er zeer binnenkort een einde komen aan 40 jaar Schreiner. Zoon John die inmiddels ook tegen de 70 jaar loopt, heeft besloten de deuren eind juli 2014 dicht te doen.
 


Een Fair-Play hengel signeert door Jan zelf (Bron foto: Totalfishing.nl)
 

Fair-Play herleeft

In een interview met Jan Schreiner in De Poldernimf, huisorgaan van De Poldervlieg uit 1991, maakt interviewer Ruard Janssen de opmerking dat Jan ook hengelbouwer is. Zijn reactie is al volgt;


“Jongen daar kan ik niet van slapen. Maar ik sta met mijn beide benen op de grond, want het is parels voor de zwijnen gegooid. Er zijn zo weinig mensen die het kunnen waarderen, dus zo weinig die het kunnen beoordelen. Af en toe krijg ik de ziekte erin. Je moet eens als enige in Nederland een hengel gaan maken met een bus. Terwijl niemand ze leveren kan. De mensen die dat werkelijk waarderen is gelukkig groot genoeg voor ons, maar het is een heel klein groepje”.

Jan was iemand die vooruitstrevend was op het gebied van hengelbouw. Volgens eigen zeggen werd zijn perfectionisme alleen niet door iedereen gezien. Zijn hengels kenmerken zich door een progressieve buiging die de volledige lengte van de hengel aanspreekt bij het werpen en perfect dempt bij de dril. Ook een onverwoestbare busverbinding en het typische kurken handvat zijn kenmerken die de Fair-Play hengels bijzonder maken. Toch is het belangrijkste ingrediënt van deze hengels de passie waarmee ze gemaakt zijn. Doordat John Schreiner in juli de deuren van de winkel dichtgooit, leek het erop dat ook aan Fair-Play een einde zou komen. Gelukkig werd er een overname kandidaat gevonden in de vorm van Belg Jan Bassez. Fair-Play zal daarmee verplaatst worden van Amsterdam naar het Belgische Sint-Lenaarts waar de Fair-Play hengels wederom met de hand zullen worden vervaardigd.
 


De zaak aan de Roelof Hartstraat sluit voorgoed zijn deuren


Jan Schreiner wordt gezien als de peetvader van de hengelsport. Door zijn talloze publicaties, zijn hengels maar vooral zijn gedachtegoed, is hij vereeuwigd in de hengelsportgeschiedenis. Jan Schreiner werd uitgeroepen tot hengelsportauteur van de twintigste eeuw en wordt nog steeds gezien als meest literaire schrijver in de hengelsport. Schreiner zijn legacy leefde voort toen zijn zoon de winkel overnam en zal na juli 2014 voortleven in België. In de hedendaagse visserij is het no-kill beleid waar Jan zo voor heeft gestreden gemeengoed geworden. Uiteindelijk kunnen we spreken van een fair play. Laten we niet vergeten waar onze roots liggen. Mensen als Schreiner hebben positief bijgedragen aan de mooie hobby die we vandaag de dag uitvoeren.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.