Oud Memoria: Korda Developments

Als we een bedrijf moeten noemen uit de karpervisserij die voor serieuze veranderingen heeft gezorgd de afgelopen decennia, dan is het ongetwijfeld Korda. Korda heeft anno 2013 een bestaansrecht van maar liefst 20 jaar en is in die jaren uitgegroeid van een bedrijfje aan huis tot een van de grootste spelers op de hedendaagse hengelsport markt. In deze editie van Oud Memoria gaan we kijken van de opkomst van dit bijzondere bedrijf. Een bedrijf wat ooit begon met loodjes en anno 2013 is uitgegroeid tot een fabrikant en distributeur van kwalitatieve hengelsportproducten. Veel leesplezier gewenst!
 Lood maken in de keuken

Net alle andere bedrijven ter wereld begon ook Korda ooit als een klein bedrijfje. Danny Fairbrass, de oprichter van Korda, begon ooit met het maken van loodjes bij hem in de keuken. De productie van deze met de hand gemaakte loodjes was toen nog erg klein. Toch waren de ambities van Danny groots. In 1993 werd Korda Developments dan ook geboren. De eerste producten die Korda uitgaf waren loden zoals Danny ze ook voor de geboorte van Korda al maakte. Zijn slogan 'Leads the way' stond in de eerste publicaties van de toenmalige magazines. Danny koos ervoor om de publiciteit gelijk op te zoeken.

Naast deze advertenties in de magazines, maakte ze ook hun debuut in 1993 door een deel van de stand te gebruiken van hengelsportzaak The Tackle Box. Die beurs draaiden ze een volle bak winst wat voor perspectief zorgde. In de winter van 1993 brachten ze tevens een boek uit genaamd Carp Leads. In dit boek waren de verschillende soorten loden die Korda verkocht te zien. Daarnaast waren er bijdrages van onder andere Jullian Cundiff, Rod Hutchinson en Zenon Bojko. Marketing was van het begin af aan al een sterke eigenschap van Korda! De prijs voor dit boek was overigens slechts 1 pond. 
 


Het Carp Leads boek uit de winter van 1993The Korda Indentity


Het bleef niet bij de verkoop van loden en het boek. In 1996 introduceerde Danny voor het eerst tailrubbers en gecoate camouflage loden. Veel loden waren in die tijd nog gewoon gespoten wat vaak een slechte beschermlaag betekende. In 1998 kwamen hier de bekende leadclips bij. Een jaar later kwamen hier nog enkele producten bij die vandaag de dag nog steeds veel worden gebruikt. Denk aan de Eazi Stik werppijp, het Funnelweb PVA systeem en IQ Hooklink Material. In 2001 kreeg Danny versterking in zijn bedrijfje. Damian Clarke trad toe tot Korda. Dit was een gouden zet want vanaf dat jaar maakte Korda enorme sprongen. 2001 was ook het jaar dat Korda zijn eigen identiteit verkreeg. Reclame goeroe John Hannent restylde het simpele Korda logo, Korda in geschreven tekst, en creëerde het Korda logo zoals we dat de dag van vandaag nog kennen. De kleurcombinatie groen/zwart en het logo met het brilletje zorgde ervoor dat Korda een hip uiterlijk kreeg en vooral herkenbaar was.
 


Korda IQ Hooklink was een van hun eerste producten
 

A state of underwater Carp Fishing

Korda werd steeds professioneler en kreeg in 2003 nog meer naamsbekendheid doordat Danny Fairbrass en Damian Clarke de befaamde Britisch Carp Championships wonnen. Dat zelfde jaar breiden de heren de nog kleine productrange uit met producten als de Skyliner Spodrockets en Wide Gape en Longshank Hooks. Ook was 2003 het jaar dat Korda hun eerste onderwater DVD uitbracht. Korda kan dan ook gezien worden als de grondlegger van de hedendaagse visgerealteerde onderwaterfilm. 
 


Oude dvd's van Korda met State of the Art Carp Fishing part 1. 
 

Ali Hamidi, Skysports en Carp Academy

In 2005 draaide Korda op volle toeren en werd wederom een belangrijk persoon aangesteld in de geschiedenis van Korda. Ali Hamidi begon zijn carrière als hoofd van de marketingafdeling. Kort daarop waagde Korda de stap naar het vaste land waardoor Korda Europe werd geboren. Korda kreeg in eigen land mede door Ali Hamidi nog meer bekendheid doordat hun Thinking Tackle afleveringen in 2006 werden uitgezonden op de tv-zender Skysports. Hiermee waren ze de eerste hengelsportfabrikant die de media op deze manier gebruikte voor promotie. Ook hun in 2006 gestarte Carp Academy, een leerschool voor jonge karpervissers, was een schot in de roos. 
 


Danny Fairbrass en Damian Clarke zijn de grote mannen achter Korda Developments
 

Gigantica

In 2008 ging een grote droom van Danny in vervulling door de aankoop van het Franse st. Christophe. Dit kraakheldere meer werd kort daarna omgedoopt tot Gigantica. De keuze voor deze naam was gebaseerd op het grote aantal zware vissen die daar hun rondjes deden. De meest markante karper die zijn rondjes deed op dit meer was ongetwijfeld The Gigant die goed was in zijn topjaar (2012) voor een ruime 40 kilo. Helaas overleed deze vis op 28 december 2012. Gelukkig gaan nog steeds 2 vissen op Gigantica over de befaamde 80lb en dat zijn Fudgies en Single Scale. Naast Gigantica kocht Korda begin 2012 een tweede meer aan genaamd Road Lake wat net als Gigantica werd geëxploiteerd als betaalwater. 
 


The Gigant van Gigantica gevangen door Danny
 

Guru Tackle

We gaan terug naar 2009 toen het dochterbedrijf Guru Tackle werd geboren. Guru Tackle was bedoeld om een andere markt aan te boren dan karpervissen. Met de producten van Guru Tackle konden ook match- en witvissers hun ding doen net als de specimenvissers die gericht visten op grote brasem, zeelt, barbeel en kopvoorn.Dit zelfde jaar kwamen ook via Korda enkele revolutionaire producten uit als de Krusha baitgrinders en, na de verhuizing van Korda van Romford naar Basildon, hun Kaptor haken. 
 


Het dochterbedrijf van Korda genaamd Guru Tackle
 

Stow Bobbins and more

Ondanks dat Korda zich altijd had gefocused op endtackle producten, was 2011 het jaar dat de range flink werd uitgebreid met andere producten. Een van deze producten waren hun Stow Bobbins. Stow Bobbins waren gebaseerd op de door Carl en Sean Pashley ontworpen Elstow Bobbins die hun naam te danken hadden aan het Elstow Lake waar deze bobbins ooit in de jaren '90 zijn ontwikkeld.

Korda kocht de licentie over van de gebroeders Pashley en Korda man Damian Clarke herontwikkelde ze tot de Stow Bobbins die we allen kennen. Ook werden samenwerkingen aangegaan met andere fabrikanten. Zo werden de rechten van de Carp Care Kit van Thinking Anglers overgenomen en werden de pouches voor de Krusha's vervaardigd door Trakker. In 2011 lanceerde ze echter ook een dienst en dat was Korda Kover. Korda Kover was de eerste verzekering die je kon afsluiten op je kostbare karperspullen. In 2012 werd Korda als laatste de hoofdsponsor van Carp Team England en brachten ze het eerste digitale magazine uit onder de naam Thinking Tackle Digital.
 


De door Damian Clarke herontwikkelde Stow Bobbins
 

Het Korda Imperium

Vandaag de dag is Korda uitgegroeid tot een van de grootste hengelsportfabrikanten gespecialiseerd in karpervissen. Naast dat ze in 2012 wederom nieuwe producten lanceerde naast endtackle als Korda Goo, welke wordt gemaakt in samenwerking met de kleine aasfabrikant Kiana, en Fake Food (imitatie mais), ging Korda ook door met een andere tak van sport en dat was het distributeren van diverse merken over de wereld. Zo zijn ze voor Engeland de distributeur van Daiwa en verdelen ze voor Europa gerenommeerde merken als Cygnet Tackle, Prestige Carp-Porter, Delkim, Guru Tackle, Trakker en Mainline. Ook zijn er diverse samenwerkingen met Aqua Products en in het verleden voor de onderwater DVD's met Sticky Baits. Het netwerk van Korda mag beslist een imperium genoemd worden wat alsmaar aan het uitbreiden is. Wat ooit begon met loodjes maken in de keuken is uitgegroeit in 20 jaar tot big business en dat is in de grote boze hengelsportwereld beslist een groot compliment waard!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.