Oud Memoria: Mag Rollers

Beetmelders zoals we die nu kennen zijn niet meer weg te denken uit onze karpervisserij. Waar we nu een beetverklikker waarvan de toonhoogte, de gevoeligheid of het volume als kaal of onvolledig beschouwen zo was het drie decennia geleden dat karpervissers in hoge state van opwinding waren bij de eerste elektronische beetverklikkers ooit. Het Feit dat ze werden gealarmeerd en niet meer nachten hoefden wakker te blijven met het oog strak op de hengeltop, het stukje zilverfolie of het breekstaafje, was voor velen een uitkomst. De techniek van beetregistratie heeft de afgelopen decennia een ware vlucht genomen maar ook weer niet! In dit artikel alles omtrent beetregistratie toen en nu. Geschiedenis die nog steeds wordt geschreven..


De allereerste elektronische beetverklikkers ooit, de Heron Bite Alarms

De allereerste elektronische beetverklikkers ooit werkten met een staafje. De hoofdlijn liep onder het staafje langs en bij een aanbeet zorgde de trilling op de lijn voor een piep. De eerste beetverklikkers ooit waren de Herons. Qua uiterlijk waren ze toen state of the art. Innerlijk wilde de techniek nog weleens Falen. Naast de Herons kwam concurrent Del Romag (het latere Delkim) met zijn eigen variant met dezelfde techniek net als dat door de jaren heen ook de BJ Bite Alarm en Beacon Bite Alarms op de markt kwamen. De techniek van beetregistratie verfijnde en met de Magno Bite Alarm en de Lineteks werd een nieuwe weg ingeslagen. Niet alleen waren ze mooier vormgegeven en was de techniek innerlijk aan een grove verandering onderhevig geweest. Ook de manier van registreren wat voorheen op basis van een staafje werkte, was veranderd in een dunne draad. Deze dunne draad lag in een gleufje zoals we dat nu kennen bij alle beetverklikkers. De hoofdlijn lag op dit dunne draadje en bij een aanbeet zorgde de trillingen van de hoofdlijn dat het dunne draadje ging trillen en er geluid uit de beetverklikker kwam.

De Linetek met dunne draad die een aanbeet registreerde

De beetverklikker maakte qua techniek de jaren erna ware sprongen en de beetregistratie werd nog beter en betrouwbaarder door een nieuw systeem genaamd Mag Rollers (magnetic rollers). Mag Rollers waren een ware uitkomst. De lijn liep op een wieltje wat vrij kon draaien. In het wieltje of op een schoepje ernaast (Fox onder andere) zaten magneetjes. In eerste instantie waren dit 1 of twee magneetjes. Wanneer de magneetjes door het draaien contact maakte met een onderplaatje, werd een piep hoorbaar gemaakt. De eerste varianten waren interne mag rollers en het merk Sundridge Optonic was de oervader. Ook Del Romag en Bamford creëerden een verbeterde versie op dit idee maar Del Romag verloor contact met de markt door een rechtszaak wat te danken was aan Sundridge. Dit betekende voor Del Romag een einde van een tijdperk. Het merk zou jaren later onder de naam Delkim pas weer furore maken.

Delkim van toen

De mag rollers werden algemeen geaccepteerd en velen fabrikanten gingen ermee aan de haal. Toch werd een nieuwe delegatie beetverklikkers geboren met externe mag rollers. Externe mag rollers waren beetverklikkers waarbij de rollerwheel in zijn geheel zichtbaar was en niet was ingebouwd in de behuizing. Steve Neville en Graham Parson waren de stamvaders van dit ontwerp. Ondanks dat interne rollerwheels tot de dag van vandaag nog een van de meest gebruikte technieken is, zien we vooral de laatste jaren de externe rollerwheels meer en meer op de markt verschijnen. Hierover later meer.

 
Een van de allereerste ontwerpen van Steve Neville met externe mag rollers jaren ’80

Door de jaren ’90 heen kwamen er steeds meer spelers op de markt en veranderde er veel. Marktleider Sundridge viel steeds meer naar de achtergrond waar Delkim met harde zetten terugkwam op de markt. Ook een nieuwe speler was geboren en deze nieuwe speler haalde met hun betrouwbare techniek hard uit naar de concurrentie. Fox was nieuw maar enorm betrouwbaarder dan alle gangbare beetverklikkers van toen. De techniek was gebaseerd op mag rollers en hun perfecte techniek zou doorgroeien tot ver na het millennium. Toch was het Delkim die pas echte stappen maakte met het in 1992 uitgebrachte Piezo Vibrating Sensing. Beetregistratie door middel van sensors. Niet alleen was deze techniek veel verfijnder, de mogelijkheden qua gevoeligheid waren state of the art.

Camou Delkims TXI van een latere generatie

De strijd was begonnen. Delkim en Fox werden de onbetwiste marktleiders en de wedstrijd tussen sensor techniek en mag rollers was geboren. Daarbij stonden nieuwe generaties fabrikanten op die veelal kozen voor de nog relatief simpele mag roller techniek.  Merken als Boss & Hamers maakte in Nederland furore met de 100% waterdichte en van mag roller voorziene Knuckleheads. Er kwamen steeds betrouwbaardere beetverklikkers op de markt zoals The Beast piepers en de productie van Chinese makelaardij in de vorm van goedkopere beetverklikkers steeg drastisch. Ook de sensor techniek nam een toevlucht en er kwamen replica’s van de Delkims van onder andere Ryoshi die werkten op een Pulse Vibration Sensor. Ook Prologic verwerkte een zelfde soort techniek in hun VTS alarm waarvan de hypermoderne Steelhead een voorbeeld is.

Ryoshi Pulse Vibration Sensor, geliefd bij doodaas vissers

Toch zien we hedendaags de mag roller techniek nog veel terug in beetverklikkers. Vooral de goedkope merken gebruiken deze methode nog veel. Ondertussen zijn er veel varianten op de markt gekomen en zelfs hybrides (rollers zonder magneten maar beweging van het wieltje wat op beweging wordt geregistreerd door een sensor.) tussen mag roller en sensor techniek. De Piezo Vibrating Sensing techniek van Delkim is ook steeds beter geworden en met nieuwe technieken en inzichten werden de beetregistratie technieken van de concurrentie dat ook. Neem als voorbeeld alleen al Fox die hun nieuwe Micron N series hebben uitgevoerd met Tru-run. Een CNC gefreesde roller voor een stille en uiterst soepele beetregistratie!

De Prologic VTS Steelhead met sensor techniek


En dan gaan we verder op de ontwikkeling van de hedendaagse beetverklikkers met externe rollerwheels. Zoals al gezegd is deze ontwikkeling in gang gezet door Steve Neville en Graham Parson. Deze toch al 2 decennia oude techniek lijkt de laatste jaren terug van weggeweest. Met de komst van de ATTs beetverklikkers werd opnieuw de toon gezet en bleken vissers toch wel heel erg gecharmeerd van zulke kleine degelijke piepers met een externe rollerwheel. Kleine piepers waren er echter altijd al. Een voorbeeld zijn de Soundmasters van toen die al klein waren te noemen.

Soundmasters van toen. Al erg klein te noemen en een
inspiratiebron gebleken voor de toekomst

Naast ATTs kwamen er meerdere kleine beetverklikkers op de markt met rollerwheels. Een voorbeeld zijn de onlangs verschenen WUSB beetverklikkers van Prologic die tevens werken op rollerwheels. Ook de onlangs verschenen UK Mag Rollers welke in principe wel erg veel weg hebben van de Nevs is zo’n voorbeeld. Er zijn momenteel legio merken die deze Mag Rollers verkopen onder hun eigen naam als Cathedral Baits, Cruiser Products, Behr, TF Gear en Ultimate Vision. Simpele maar betrouwbare kleine piepers die werken op de oeroude mag rollers. Om nog maar even verder te gaan, ook Gardner bracht met de TLB een beetverklikker uit met een semi externe rollerwheel of wat dacht je van de nieuwe Nash Sirens RS-1! Tevens uitgevoerd met externe rollerwheels die goed zichtbaar zijn of wat dacht je van de nieuwe Epic beetmelders van Wychwood met mag rollers! Wat begon met Neville en Parson en doorliep met de Nash SS buzzers is nu doorgezet in de nieuwe generatie beetverklikkers.

De nieuwe Prologic WUSB met externe rollerwheels

Het is opvallend te noemen dat de laatste jaren de mag roller weer populair is geworden en dan vooral de externe rollerwheels. Een kanttekening is dat het aantal fabrikanten wat durfde mee te gaan op de sensor techniek altijd klein is gebleven en hier blijkbaar een bepaalde knowhow voor is verreist. Wat nou beter is, mag rollers of sensors, is en blijft altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. Beide zijn betrouwbaar en het ligt aan de eisen van de visser welke keuze je maakt. Mag rollers zullen altijd het nadeel hebben dat de roller dient verwisseld te worden van 2magneet naar 3 of 4 magneet om hem gevoeliger te maken. Verder blijft het lastig om terugzakkers met dit systeem met een ander geluid te laten registreren. Sensortechniek biedt gewoon grotere mogelijkheden en de toekomst moet uitwijzen wat de mogelijkheden verder zullen zijn.


De mag roller is en blijft een van de meest gebruikte methoden om aanbeten te registreren en de toename van deze techniek in de nieuwste en modernste piepers van deze tijd is verrassend. Het is en blijft waarschijnlijk de betrouwbaarheid die fabrikanten over de streep trekt om dit systeem te blijven gebruiken. Ik ben heel benieuwd welke kant de manier van beetregistratie in beetverklikkers de komende decennia opgaat. Gaan we mee op de moderne golf van sensors of laten we liever het oude vertrouwde wieltje draaien? Wie zal het zeggen!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.