Oud memoria: Monkey Climbers

De monkey climber is hedendaags een weinig gebruikt stukje gereedschap meer in onze visserij. Deze naalden waarop een bobbin is gemonteerd,  en welke schuiven zodra de vis lijn pakt, zijn daarentegen een stukje karperhistorie op zich en zijn de schakel tussen het zilverfolie, speldwakers en de hedendaagse hangers, springers en swingers. In dit artikel een terugblik op Monkey Climbers. Oud memoria van toen..

Indicatie alternatieven van toen

Decennia geleden was beetregistratie een hekel punt in de karpervisserij. Elektronische beetverklikkers waren nog niet geboren en de beste methode om een aanbeet te signaleren was om je hengeltop in de gaten te houden. De bekende truc met zilverfolie was geboren en vissers werden inventiever. Een andere gebruikte methode was het modificeren van een plastic flesje om zo een indicator te verkrijgen. Simpele maar doeltreffende methodes die in zekere mate werkten. Wie de Monkey Climber heeft uitgevonden zal altijd de vraag blijven. Dat Rikky Gibbinson dicht bij de wieg stond was een feit. Deze broer van Jim Gibbinson, ontwikkelde de eerste soort van Monkey Climbers op hele dunne naalden.

Glow Monkeys van Ehmanns

Nadat het idee van de Monkey Climber bekender werd, waren enkele fabrikanten die hun eigen insteek hadden. Een van de eerste bedrijven die Monkey Climbers ging fabriceren was Gardner die ze als accessoire leverden op hun rodpods. Ook Chris Brown kwam met het Satelite System. Een speciale buzzerbar die op de moederbalk van de rodpod kon worden geschroefd en passend was voor de Monkey Climber naalden. Later kwam Solar tackle met hun versie van het Satelite System. Deze speciale buzzerbar, ook wel Ariel Holder of Needle Holder genoemd, was voor liefhebbers van rodpods ideaal. Eerder werden de Monkey Climber naalden gewoon in de grond gestoken met de kans dat ze zouden buigen of breken.

Het Satelite System van Solar voor de Sodpod

Tot eind jaren 90 kwamen Monkey Climbers veelvuldig voor aan de waterkant totdat swingers en hangers hun intreden deden en snel de Monkey Climber wegvaagde van de waterkanten. Ze hadden namelijk nadelen tegenover de nieuwe indicators. Monkey Climbers hadden het nadeel dat er maar weinig voor nodig was waardoor de bobbin niet goed meer over de naald gleed. Zaken als water/ijs, zand en modder waren funest. Ook een verkeerde grote bobbin op een te dunne of te dikke naald, leverde al snel frictie op. Verder waren ze minder gevoelig voor aanbeten (hoe konden ze concurreren in een wereld van fijne hangers en beetverklikkers met gevoeligheidinstelling niet waar) het laatste nadeel was dat de hengels horizontaal moesten liggen voor de beste werking van de Climber. Met de ontwikkeling van de Skypods werd de Climber minder interessant en kwam je ze alleen nog tegen bij de echte Oldskool Tackle Tarts.

Moderne Climbers met de Steve Neville Windcheater

Ondanks dat de Monkey Climber jaren van het toneel was, kwamen in 2009 vernieuwde versies uit. Onder andere matrix Innovations introduceerde de Cheeky Monkey’s. een Monkey Climber die je onder je beetverklikker kon bevestigen net als dat Steve Neville dat deed met de Windcheater. Ondanks dat bleven ook deze beetverklikkers kampen met de aloude gebreken van een Monkey Climber. De eeuwige frictie. Ze hebben ook nooit het resultaat geboekt wat misschien ook logisch is in de wereld van hangers, springers en swingers.


In begin 2011 zagen we de Black Monkey van Tino de Bruijn verschijnen. Een Climber die het mogelijk maakt om in te spelen op de kleinste aanbeten en je hierdoor meer kans hebt om de grote schuwe vissen te vangen Deze Monkey Climber slaat zich namelijk zelf aan! Ik ben benieuwd of zij voor even de nostalgie van de Climber weer boven kan halen en de legende weer levend kan maken. Wil je toch eens proeven van het vissen met Monkey Climbers, zoek bobbins van PTFE materiaal. Deze glijden beter. neem naalden van RVS zoals de Solar exemplaren aangezien die minder snel buigen of breken (je Climber is anders compleet waardeloos) Denk er wel aan dat Climbers steeds zeldzamer worden en de prijzen stijgen. Voor oud memoria moeten we soms offers brengen nietwaar!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.