Peilen: zo onderzoek je de visstek

Voor je gaat beginnen met het peilen is het goed om alles af te zoeken in een waaier vorm, dus beginnen aan de ene kant van je bereik en eindigen aan de andere kant. Hou beide armen gestrekt als je gaat werpen en denk om je vingers! Gevlochten lijnen kunnen aardig snijden. Gebruik bij voorkeur een handschoen!

Als je precies weet hoe de bodem er uitziet heb je een groot voordeel bij het karpervissen. Een goede manier om je stek te onderzoeken en hotspots te vinden is het uitpeilen van de stek. Hier heb je niet veel voor nodig en toch kan je door het peilen heel veel belangrijke informatie vinden! Een bijkomend voordeel van het peilen van je stek met een peildobber is dat je, wanneer je eenmaal een goede stek hebt gevonden, keer op keer de juiste stek kunt terugvinden. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf kunt peilen.

 

Advertentie:

CC Moore  



Benodigdheden voor het peilen

Voor je gaat beginnen met het peilen van de bodem gaan we eerst kijken naar het basismateriaal. Dit is namelijk heel belangrijk voor een goede indicatie. Gebruik een hengel waarmee je net zo ver kan gooien als de hengels waar je mee gaat vissen. Er zijn speciale spod- en markerhengels verkrijgbaar waarmee je nog beter kunt peilen. Het voordeel van deze speciale hengels is dat ze vaak wat stugger zijn, waardoor je het lood en de zwaardere peildobber (ook wel marker genoemd) kunt werpen.

Verder dien je gebruik te maken van een grote molen en dan het liefst met een vrijloop functie of een slip die snel strakker of losser is te zetten. Ook hier geldt dat er tegenwoordig diverse modellen verkrijgbaar zijn die speciaal zijn ontworpen voor het peilen en spodden. Deze molens hebben een grotere inhaalsnelheid, zijn vaak voorzien van meerdere lijnclips en een quick drag om snel je slip af te kunnen stellen. Deze spod molens zijn niet noodzakelijk, maar wel zeer handig! Spod of peil je af en toe, dan voldoet een gewone karperhengel natuurlijk.

Voor het peilen van je stek kan je het beste gebruik maken van gevlochten lijn. Dit geeft namelijk vanwege de minimale rek een veel betere indicatie van de bodem dan nylon. Een goede tip is om vanaf je molen na een meter een stukje tape op de blank van je hengel te plakken. zo kun je namelijk precies weten hoe diep de verschillende stekken zijn. Bij de speciale spod- en markerhengels zijn vaak al markeringen op de blank aangebracht voor het meten van de afstanden.

Montage voor het peilen

Benodigdheden voor het peilen van je visstek

1 • Peildobber / Markerfloat
2 • Werplood rond de 120 gram (liefst zo compact mogelijk)
3 • Afhoudertje (dit zorgt ervoor dat je dobber makkelijker vrijkomt van de bodem, vaak bij de markerfloat geleverd)
4 • Grote bead (om de klappen tijdens het werpen op te vangen)

Stap voor stap peilen

Voor je gaat beginnen met peilen is het belangrijk je ogen van je hengel goed nat te maken. dit voorkomt namelijk knopen in je gevlochten lijn en zorgt ervoor dat je verder kunt gooien.
Voor je gaat beginnen met peilen is het belangrijk je ogen van je hengel goed nat te maken. dit voorkomt namelijk knopen in je gevlochten lijn en zorgt ervoor dat je verder kunt gooien.
Doe hetzelfde met je molen. Natte lijnen werpen gemakkelijker, verder en je hebt minder last van knopen.
Doe hetzelfde met je molen. Natte lijnen werpen gemakkelijker, verder en je hebt minder last van knopen.
Voor je gaat beginnen met het peilen is het goed om alles af te zoeken in een waaier vorm. Dus beginnen aan de ene kant van je bereik en eindigen aan de andere kant. Houd beide armen gestrekt als je gaat werpen en denk om je vingers! Gevlochten lijnen kunnen aardig snijden. Gebruik bij voorkeur een werphandschoen!
Eenmaal ingegooid draai je de lijn strak zodat de dobber tegen het lood aan komt. Wijs met de punt van je hengel naar de dobber hou met één hand de blank boven de molen vast. Hierdoor krijg je namelijk meer trillingen door. Schuif nou heel langzaam het lood over de bodem door je hengel een kant op te trekken.
Zorg bij het ingooien dat je het lood voelt afzakken. Dit doe je door direct na het neerkomen van het lood de lijn strak te houden en/of je molenbeugel te sluiten. Met een strakke lijn voel je het lood op de bodem komen en dat levert belangrijke informatie op (lees hier verderop meer over).

Eenmaal ingegooid draai je de lijn strak zodat de dobber tegen het lood aan komt. Wijs met de punt van je hengel naar de dobber en houd met één hand de blank boven de molen vast. Hierdoor krijg je namelijk meer trillingen door. Schuif nu heel langzaam het lood over de bodem door je hengel zijwaarts weg te trekken.

Herkennen wat je voelt

Verschillende signalen bij het peilen

1 • Zachte bodem
Dit voel je door de vele weerstand bij het binnen halen. Je voelt duidelijk dat je hem door modder heen moet trekken. Vaak geen goeie stek tenzij de bodem overal heel hard is. Ruik bij het binnenhalen eens aan het lood, als het stinkt weet je genoeg.

2 • Stijle helling naar beneden (talud)
Het lood trek je heel gemakkelijk naar je toe. Je voelt dat deze naar beneden glijd en misschien valt zelfs je lijn slap. Karpers eten graag boven, op en onder een talud en gebruiken ze als zwemroute.

3 • Waterplanten
Je voelt veel weerstand en vaak moet je de peildobber zelfs ‘lostrekken.’ Ook zie je vaak resten van waterplanten op je lood of dobber na het binnenhalen. Probeer een schone plek naast of tussen de waterplanten te vinden om daar te vissen.

4 • Harde plaat
Hier trek je je lood heel makkelijk overheen. Ook voel je alle oneffenheden op de bodem. Bij het neerkomen voel je een harde tik (of ‘donk’) op de top. Harde platen zijn vaak goede stekken voor karper en zorgen voor een goede presentatie van je rig.

5 • Mossels en steentjes
Dit merk je door kleine tikjes op je hengel als je het lood wegtrekt. Je trekt hem als het ware over de steentjes en mosselen wat je erg goed kunt voelen. Dit soort stekken zijn vaak erg goed omdat de karper er eet en zich er graag ophoudt. Let wel op dat mosseltjes scherp zijn en makkelijk zorgen voor lijnbreuk. Als je vist op een mosselplaatje dan raden we aan om schuurbestendige lijnen en/of een voorslag te gebruiken.

6 • Stijle helling naar boven
Je voelt heel veel weerstand bij het binnenslepen van de markerfloat. Zoals eerder gezegd kan het verrassend veel vis opleveren door boven- of onderaan het talud te vissen.

Peilen van je visstek

De diepte van je stek bepalen

Je weet nu hoe je het bodemverloop en type kunt herkennen met behulp van het werplood. Nu is het tijd om de diepte van je stek te bepalen. Dit is heel eenvoudig te doen door de lijn strak te draaien tot aan het lood. Als je dit hebt gedaan zal je markerfloat tegen je lood aan getrokken zijn. Trek nu steeds een vaste hoeveelheid lijn van je molen (denk aan het markertje op je hengel), bijvoorbeeld 30 centimeter. Zodra je dit hebt gedaan zal de lijn automatisch strak worden getrokken door de stijgende dobber. Zolang dit gebeurt is het goed en ga je net zo lang door tot je markerfloat aan de oppervlakte verschijnt.

Het aantal keren dat je lijn hebt gegeven is nu eenvoudig te vermenigvuldigen met de hoeveelheid lijn die je steeds geeft. Je weet nu de diepte! Tip: noteer het aantal handelingen zodat je dit later terug kunt vinden.

Na elke keer dat je de het lood ongeveer 3 meter over de bodem hebt getrokken draai je de lijn weer strak en wijs je weer met je hengel naar de plek waar het lood zich bevind. Tijdens het verschuiven van je lood over de bodem kun je een heel goed beeld krijgen over wat er op de bodem allemaal gebeurt.
Na elke keer dat je het lood over de bodem hebt getrokken draai je de lijn weer strak en wijs je weer met je hengel naar de plek waar het lood zich bevind.

Draai nu weer aan je molen tot de marker het lood raakt. Haal de lijn net zoveel in als je wilt en begin opnieuw. Door dit proces te herhalen breng je langzaam het water in kaart en vind je verschillen in diepte. Deze verschillen kunnen later heel goed van pas komen. Bij het grof uitpeilen van je stek kan het voldoende zijn om steeds een paar meter in te draaien, maar als het je om de details draait is een kleine afstand soms beter.

Voorkom problemen

Gaat je markerfloat niet automatisch omhoog? Geef dan eens een rukje aan het lood en probeer het opnieuw. Het kan zijn dat je marker vast staat in een pluk wier of zachte bodem. Komt je marker helemaal niet omhoog dan is er iets dat de lijn blokkeert. Haal alles in en controleer je lijn en montage op knopen of andere problemen. Begin dan opnieuw.

Peilen

Neem de tijd voor het peilen

Een stek goed uitpeilen kost je tijd, maar het zal je veel bruikbare informatie opleveren en daardoor ook een grotere kans op karper! Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om je stek te onderzoeken en grondig te peilen.

Heb je eenmaal de gewenste stek gevonden? Draai je markerfloat dan in tot het lood en clip je lijn met de lijnclip op je molen. Hierdoor weet je nu de exacte afstand tot je potentiele hotspot! Optioneel kan je gebruik maken van distance sticks om de afstand tot je stek te bepalen. Dat maakt het terugvinden van je stekken eenvoudig en snel. Het gebruik van distance sticks leggen we je uit in een ander artikel.

Liever een filmpje?

Kijk je liever rustig een filmpje om te zien hoe je het beste kunt peilen? Bekijk dan de onderstaande video waarin Ferenc je stap voor stap uitleg geeft over de montage, het peilen en het onderzoeken van je bodem. Ook laat hij je zien hoe je de distance stick kunt gebruiken. Zoals je ziet, peilen is eenvoudig! Succes als je er mee aan de slag gaat!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *