Photoshop kunsten

Gisteren raasde er een filmpje over Facebook waarin te zien was hoe een zeer behendige photoshop artiest zijn 'spiegelkarpertje' in luttele minuten omtoverde in een bak van minimaal 40 pond. Knap werk, al zeg ik het zelf. Ik werk elke dag (gemiddeld) zo'n 4 uur met dit programma en kan daarom genieten van de 'shop' kunsten van een ander. 

"Zo kan ik het ook". "Als je geen grote vissen kunt vangen dan moet het maar zo.....". De reacties werden met de minuut heviger en al snel kwamen verschillende 'experts' met enkele 'verdachte' foto's die ze van het internet hadden geplukt. 


Ik heb op CarpFeeling meerdere tutorials geplaatst over hoe je het fantastische programma Photoshop los kunt laten op je foto's om deze nét dat beetje mooier te maken. Tot mijn verbazing waren de reacties niet zoals ik had gehoopt. Er rust een soort van taboe op het shoppen van je foto's. Het is volgens vele namelijk een vorm van valsspelen...

Zoals ik net al vertelde ben ik beroepsmatig erg veel in de weer met het bewerken van foto's. Ik kan je daarom met zekerheid zeggen dat er geen foto in de bladen verschijnt zonder dat deze 'even door photoshop wordt getrokken'. Het corrigeren van de kleuren, lichtintensiteit, het sterker maken van het contrast, de foto wat scherper maken of een andere uitsnede maken. Het kritische publiek ziet graag mooie foto's en daar wordt aan voldaan.


Photoshoppen kan heel sfeervol uitpakken

Niets mis mee als je het mij vraagt. Je moet er toch niet aan denken dat de helft van een blad is gevuld met amateuristische 'kiekjes'. We kopen zo'n blad immers ook voor het sfeertje. De playboy is ook niet om aan te gluren zonder dat ze gebruik zouden maken van de programma's van Adobe. Zonder deze programma's waren er een stuk minder mooier vrouwen op deze planeet...

Nu ging de discussie natuurlijk niet om het aanpassen van de kleuren of het maken van een acceptabele uitsnede. Nee, het ging over het groter maken van de vangst. Er gaan foto's te ronde waarbij de vis met de visser op de foto staat in plaats van andersom. In negen van de tien gevallen gaat het om een vis die nét wat te ver naar voren wordt geduwd zodat hij nét in het venster van een groothoeklens past. Er zijn namelijk niet zo heel veel mensen die zo goed kunnen shoppen dat het niet zichtbaar is.


Het filmpje waar het allemaal om te doen was

Tja, het blijft een eeuwig durende discussie en deze is al heel erg lang aan de gang. Het lijkt of het niet vangen van monstervissen iets is om je voor te schamen. Overal om je heen zie je foto's van dikke biggen en wanneer je een karpervisser spreekt is vaak het eerste dat wordt gevraagd wat je PR is. Kom jij niet boven de 15 kg grens wordt er al snel vrij verbaasd op gereageerd. "Waar vis je dan?" "Hoe vis je?" "Op mijn thuis water alleen al zijn er dit jaar meerdere uitgekomen"...

Vissen is jagen en hierin willen wij mannen altijd de beste zijn. Een oerinstinct waar weinig aan te doen is vrees ik. Omdat mensen grote vissen (mooie foto's) verwachten zal het alleen maar erger worden. Helemaal nu er steeds meer programma's op de markt verschijnen waardoor het bewerken van een foto's voor iedereen haalbaar is.

Graag wil ik van jullie weten hoe jullie over dit onderwerp denken. Laat daarom je reactie achter onder dit artikel of maak gebruik van de de poll op ons forum.


Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.